Justitie

Decizie istorică în Justiţia din Constanţa! Hipermarket obligat să despăgubească trei clienţi. Ar fi fost infectaţi cu Salmonella

Judecătorii din Curtea de Apel Constanţa au soluţionat trei dintre cele 16 dosare deschise, după ce mai mulţi constănţeni au acţionat în instanţă un hipermarket din municipiu, solicitând daune morale de 850.000 de euro.
 
Conform datelor oficiale, în motivare, cei 16 reclamanţi au arătat că, în perioada 22 - 23 decembrie 2015, au achiziţionat diverse produse alimentare gătite şi comercializate la raionul/cantina Gastronomie din cadrul hipermarketului (…), cum ar fi: musaca, produse din carne de pui (aripioare, piept de pui, pulpă de pui), pizza, cartofi prăjiţi etc. La scurt timp după ingerarea acestor produse alimentare, reclamanţii au început să se simtă rău şi au observat apariţia unor simptome precum scaune diareice, vărsături, greaţă, dureri abdominale, stări febrile.
 
Reclamanţii au mai precizat că unii au fost trataţi la domiciliu sub strictă supraveghere medicală, însă cea mai mare parte au fost internaţi în Urgenţa Spitalului Clinic Judeţean Constanţa şi, ulterior, în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Constanţa.
 
Tot reclamanţii au arătat că tratamentul medicamentos a fost de lungă durată şi a constat în administrarea de medicamente, inclusiv antibiotice, alături de un regim alimentar extrem de strict. Ei au precizat că, urmare a analizelor de laborator la care au fost supuşi, s-a constatat că ar fi fost infectaţi cu „Salmonella“.
 
În replică, reprezentanţii hipermarketului au formulat întâmpinare, prin care au solicitat respingerea acţiunii ca neîntemeiată, cu obligarea reclamanţilor la plata cheltuielilor de judecată, precum şi reducerea semnificativă a cuantumului despăgubirilor.
 
Mai mult decât atât, oficialii hipermarketului au arătat că „reclamanţii au sugerat că societatea ar fi vinovată de îmbolnăvirea acestora de gastro-enterocolită cauzată de bacteria Salmonella prin anumite corelări şi deducţii raportate la nişte bilete medicale de externare din spital şi la un proces-verbal contravenţional, fără a dovedi că ar fi mâncat de la magazinul (…) (sectorul Gastronomie), în contextul lipsei bonului care ar fi atestat ca aceştia au achiziţionat pretinsa mâncare infestată cu Salmonella“.
 
„Susţinerea reclamanţilor că a fost realizat un control de către inspectorii sanitari în urma căruia ar fi reieşit din buletinele medicale prezenţa bacteriei Salmonella este falsă. În realitate, din controlul efectuat de către inspectorii sanitari şi buletinele de analize nu a reieşit că în alimentele preparate la Cafeteria magazinului (sectorul Gastronomie) era prezentă bacteria Salmonella. Prin urmare, nu există nicio dovadă prezentată de reclamanţi la dosarul cauzei care să justifice ca aceştia s-au îmbolnăvit de gastro-enterocolita cauzată de bacteria Salmonella prin fapta pârâtei.
 
În ceea ce priveşte prejudiciul pretins suferit şi cuantificat de reclamanţi, s-a apreciat ca este nu numai nedovedit, dar şi nerealist, întrucât, în realitate, nici nu se evaluează pretinsa vătămare a reclamanţilor, ci doar se stabileşte o valoare de satisfacţie care ar fi, în opinia acestora, într-o relaţie rezonabilă cu prejudiciul produs“, au mai arătat în faţa magistraţilor reprezentanţii hipermarketului.
 
Tot potrivit acestora, „în perioada 22 - 23 decembrie 2015, (…) România a vândut cantităţi foarte mari de alimente preparate la Cafeteria magazinului (sectorul Gastronomie), iar în ziua de 22.12.2015, potrivit Raportului privind articolele vândute şi nr. clienţilor, au fost vândute 4.701 articole de preparate alimentare către 1.811 clienţi. În măsura în care ar fi existat o problemă legată de alimentele de la sectorul Gastronomie, pretinsele cazuri de gastro-enterocolită ar fi trebuit sa fie (…), şi nu doar 16 persoane, aşa cum se pretinde în cadrul acţiunii“.
 
„Din aceeaşi perspectivă a prejudiciului, pârâta a mai relevat că toate elementele invocate de reclamanţi ce ţin de argumentarea pretenţiilor de a fi dezdăunaţi cu suma totala de 850.000 de euro sunt foarte neconvingătoare, raportându-se doar la faptul ca timp de câteva zile au fost internaţi in spital (doar o parte dintre aceştia), iar ulterior au urmat tratament medicamentos. Or, aceste elemente nu relevă o gravitate a suferinţelor reclamanţilor ce poate fi justificată cu astfel de pretenţii deosebit de exagerate şi nejustificate care să le asigure o satisfacţie rezonabilă pentru prejudiciul suportat. Mai mult, raportat ca şi un criteriu de determinare al cuantumului despăgubirilor cu titlu de daune morale - la Ghidul pentru soluţionarea daunelor morale, se poate constata că valoarea medie generală a despăgubirilor acordate pentru daune morale pentru fiecare zi de îngrijire medicală necesară vindecării este de 474 de lei/zi acordată de instanţele judecătoreşti victimelor în raport de studierea şi centralizarea unui număr de 2.339 de decizii ale Curţilor de Apel din România.
 
Cu privire la fapta ilicită, pârâta a precizat că, deşi reclamanţii au susţinut ca ar fi săvârşit o faptă ilicită, aceştia nu dovedesc ce faptă a săvârşit. În realitate, (…) România nu a comercializat niciun aliment alterat ce era infestat cu Salmonella, aspect dovedit cu buletinele de analize care atestă faptul că din probele prelevate de inspectorii sanitari nu este prezentă bacteria Salmonella“, au mai arătat reprezentanţii hipermarketului.
 
Ulterior deliberărilor, Tribunalul Constanţa a admis în parte acţiunile formulate de către reclamanţi în contradictoriu cu pârâta. Pe cale de consecinţă, firma a fost obligată să plătească reclamanţilor sume cuprinse între 3.000 şi 5.000 de euro, cu titlu de daune morale.
 
Nemulţumiţi, reprezentanţii hipermarketului au atacat deciziile Tribunalului Constanţa la Curtea de Apel, instanţă care, ieri, a decis ca doi dintre clienţi să primească fiecare câte 1.000 de euro, iar cel de-al treilea client va fi despăgubit cu suma de 3.000 de euro.
 
Deciziile Curţii de Apel Constanţa sunt definitive.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Hipermarketul Kaufland de pe bulevardul 1 Decembrie 1918 din Constanţa se modernizează

14 May 2020 2393

Constănţeni despăgubiţi după ce ar fi fost infectaţi cu Salmonella

10 Oct 2018 1587

Accident live în sensul giratoriu de pe bulevardul Aurel Vlaicu, zona Kaufland (video)

01 Oct 2018 4609

Controale ale inspectorilor ANSVSA Constanţa, în unităţile alimentare. Refuzul de a tăia animalele bolnave, sancţionat

31 Jul 2018 1830

DSVSA Constanţa, sancţiuni la unităţile alimentare. Tone de mâncare, retrase de pe piaţă

23 Jul 2018 544

Un bloc de 18 etaje, trei de 11 etaje și un centru comercial, ridicate de Maritimo Residence SRL pe bulevardul Aurel Vlaicu din Constanța (document)

18 Jul 2018 4076

Constanța. Tone de mâncare alterată, retrase de la vânzare

17 Jul 2018 1069

Constănţeni, aveţi grijă unde mâncaţi! Povestea unei tinere care a ajuns la spital după o masă în oraş

06 Jul 2018 5059

Creşte numărul constănţenilor despăgubiţi după ce ar fi fost infectaţi cu Salmonella

22 Jun 2018 845

Mai mulţi constănţeni susţin că ar fi fost infectaţi cu Salmonella! Au mâncat la un hipermarket

16 May 2018 3799

16 constănţeni cer unui hipermarket daune morale de aproximativ un milion de euro. Cine va avea ultimul cuvânt

05 Apr 2018 5217

Sărbători în spital Hipermarket din Constanţa, chemat la judecată de 16 constănţeni. Ce daune morale au fost solicitate

07 Mar 2018 4237

Accident de muncă inedit la un hipermarket din Constanța. Un angajat a fost mușcat de mână de o pisică

23 Feb 2018 1817

Atenție la peștele congelat pe care îl cumpărați. Ce au descoperit comisarii CJPC Constanța la peștele vândut într-un hipermarket din Constanța (video)

15 Jan 2018 2798

Ansamblu rezidenţial compus dintr-un bloc de 11 etaje, unul de 18 etaje şi un imobil multifuncţional P+1, pe bulevardul Aurel Vlaicu

14 Dec 2017 4270