Decizii de ultim moment! Radu Mazăre rămâne în detenție! Unul dintre procese a fost suspendat. Iată motivul


Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, le-a cerut  judecătorilor din Curtea de Apel București să fie pus în libertate! În acest sens, fostul edil a formulat o contestație la executare, Radu Mazăre fiind condamnat definitiv în Dosarul Retrocedărilor din Constanţa la nouă ani de închisoare cu executare.
 
Solicitarea fostului primar a fost analizată pe data de 02 decembrie, de judecătorul Adrian Păcurar, de la Curtea de Apel București, instanța amânând pronunțarea pentru ieri, 9 decembrie.

Ieri, judecătorul Adrian Păcurar a respins, ca inadmisibilă, contestaţia la executare formulată de Radu Mazăre, pe cale de consecință menținându-l în detenție pe fostul edil. Decizia Curții de Apel București nu este definitivă.

Tot ieri, într-un alt dosar în care Radu Mazăre are calitatea de inculpat, judecătorii de la Înalta Curte de Justiție și Casație a României au decis suspendarea procedurilor specifice.

Este vorba despre dosarul Campusului Social Henri Coandă, unde fostul primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, este acuzat de luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni). Tot în prezenta cauză, fostul senator Alexandru Mazăre este bănuit de complicitate la luare de mită şi de fals în declaraţii (trei infracţiuni), iar în sarcina omului de afaceri Avraham Morgenstern s-a reţinut infracţiunea de dare de mită.
Decizia privind suspendarea acestui proces (care se află în faza apelului) vine pe fondul unei viitoare decizii a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).
Hotărârea ÎCCJ
„Suspendă judecarea prezentei cauze până la soluţionarea cauzei preliminare înregistrate pe rolul CJUE sub nr. C-811/19. Cu opinie separată, în sensul continuării judecăţii cauzei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 9 decembrie 2019“, se arată în decizia judecătorilor.

 

Consimţământul autorităţilor din Republica Madagascar

Amintim că, în prezenta cauză, la data de 24 iunie, Înalta Curte a sesizat Ministerul Justiţiei al României în vederea „formulării solicitării către autorităţile din Republica Madagascar referitoare la obţinerea consimţământului pentru judecarea persoanei extrădate Mazăre Radu Ştefan pentru săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin.1 Cod penal, cu aplicarea dispoziţiilor art. 6 şi 7 din Legea nr. 78/2000 şi a dispoziţiilor art. 5 alin. 1 Cod penal, şi a trei infracţiuni de fals în declaraţii, prevăzute de art. 28 din Legea nr. 176/2010 raportat la art. 326 Cod penal, toate în concurs real prevăzut de art. 38 alin. 1 Cod penal“.
 

Prima decizie

Pe data de 28 iunie 2018, un complet de trei judecători format din Simona Cristina Neniţă, Anca Mădălina Alexandrescu şi Daniel Grădinaru, toţi magistraţi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a României, a decis schimbarea încadrării juridice a faptelor reţinute în sarcina lui Alexandru Mazăre din trei infracţiuni de fals în declaraţii (…) în infracţiunea de fals în declaraţii.

 
Ulterior, completul de judecată a decis condamnarea lui Alexandru Mazăre (...) la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală. În continuare, judecătorii au decis achitarea lui Alexandru Mazăre sub aspectul infracţiunii de complicitate la luare de mită. Instanţa a decis că fapta de care este acuzat fratele lui Radu Mazăre nu există.
 

Omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost achitat sub aspectul infracţiunii de dare de mită, după ce judecătorii au concluzionat că „fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege“.
 

Amendă penală

În cazul fostului primar al municipiului Constanţa, Radu Ştefan Mazăre, Curtea Supremă a schimbat încadrarea juridică a faptelor din trei infracţiuni de fals în declaraţii (…) în infracţiunea de fals în declaraţii. În continuare, magistraţii au decis condamnarea lui Radu Mazăre (...) la pedeapsa de 5.000 de lei amendă penală. Instanţa a mai decis achitarea fostului primar al municipiului Constanţa sub aspectul infracţiunii de luare de mită. În acest caz, instanţa a decis că fapta de care este acuzat Radu Mazăre nu este prevăzută de legea penală, ori nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege.
 
În continuare, instanţa a decis ridicarea măsurii asigurătoare a sechestrului, instituit prin ordonanţa din data de 28.03.2016, asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpaţilor Alexandru Mazăre şi Radu Ştefan Mazăre.
 
„Ridică măsura asigurătoare a sechestrului, instituit prin ordonanţa din 11.04.2014, asupra sumelor de 18.550 de euro şi 114 dolari USA ridicate de la inculpatul Mazăre Radu Ştefan cu ocazia percheziţiei domiciliare“, potrivit minutei judecătoreşti. În prezenta cauză, Radu Mazăre şi Avraham Morgenstern au fost reţinuţi preventiv pe o durată de 24 de ore începând de la data de 8.04.2014 până la data de 9.04.2014.
 
Decizia judecătorilor Simona Cristina Neniţă, Anca Mădălina Alexandrescu şi Daniel Grădinaru nu a fost definitivă, ea fiind atacată atât de către procurorii DNA, cât si de către fraţii Mazăre.



Citește și:

Se cere înlocuirea administratorului judiciar Raportul de insolvenţă al Xenoti SRL. Cum a preluat firma datoriile lui Strutinsky

Radu Mazăre - mişcarea la care nu se aştepta nimeni! Ce a făcut fostul primar al Constanţei ieri, la Curtea de Apel Bucureşti

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Radu Mazăre, clasare de la Andrei Bodean, șeful DNA Constanța! Marcela Enache, fostul secretar al municipiului, trimisă în judecată

10 Mar 2023 9595

Judecătorii s-au retras pentru deliberare! Urmează pronunțarea într-unul dintre dosarele lui Radu Mazăre!

21 Sep 2022 1661

Doi inculpați din dosarul Retrocedărilor, condamnați cu executare, eliberați condiționat

08 Sep 2021 5253

Radu Mazăre a cerut să fie transferat în Madagascar! Ce răspuns a primit fostul edil al Constanței

28 Jun 2021 2162

Radu Mazăre, o nouă tentativă de punere în libertate! Când va fi luată o decizie în dosar

23 Jun 2021 3136

Recursul în casație din Dosarul Retrocedărilor, admis în principiu. Azi, un nou termen. Cine analizează cazul

02 Mar 2021 2970

Fostul primar al Constanței a luat cu executare la prima instanță Judecătorii Marius Cristian Epure și Adriana Ispas, așteptați să se pronunțe azi în dosarul lui Radu Mazăre

08 Jan 2021 4971

Radu Mazăre, achitat pentru luare de mită! Un an de la suspendarea dosarului campusului social Henri Coandă, din Constanța

14 Dec 2020 3051

Radu Mazăre, termen azi la Curtea de Apel Constanța

26 Nov 2020 2125

Cererea de rejudecare a Dosarului Retrocedărilor, amânată pentru luna viitoare

19 Jun 2020 1818

Radu Mazăre, dosar la Tribunalul Constanța

23 May 2020 3157

Teren din Dosarul Retrocedărilor, scos de sub sechestrul instanței ce l-a condamnat pe Mazăre. Cui aparține și de ce s-a luat această decizie

17 Mar 2020 5144

Mazăre, Madagascar şi judecătorii

24 Jan 2020 3601

Autorităţile din Franța refuză cererea de azil politic a lui Radu Mazăre

20 May 2019 4078

Morgenstern, arestat în lipsă şi 12 ani în primă instanţă Evaziune din contracte cu RAEDPP şi Confort Urban SRL Constanţa? Azi, un nou termen

07 Aug 2017 2700