Definitiv Judecătorii au șters mențiunile legate de Dosarul Retrocedărilor din certificatul unui teren dintr-o cunoscută zonă din Mamaia

Stațiunea Mamaia - foto cu rol ilustrativ din Ahiva ZIUA de Constanța
  • Este vorba despre un teren de 2.000 de metri pătrați, situat în zona Restaurantului Dorna, din stațiunea Mamaia.
  • În prezent, terenul este deținut de compania Seaside Estate Company, cea care, în anul 2020, a obținut scoaterea a trei terenuri din Mamaia de sub sechestrul DNA, tot în legătură cu Dosarul Retrocedărilor.
  • Decizia definitivă a fost luată de judecătorii de la Curtea de Apel Constanța, care au respins definitiv recursul declarat de Serviciul de Impozite și Taxe Locale împotriva primei hotărâri, a Tribunalului Constanța, favorabilă companiei private ce deține terenul.
 
Un teren de 2.000 de metri pătrați din stațiunea Mamaia, zona Restaurant Dorna, a scăpat definitiv de mențiunile din certificatul fiscal ce făceau referire la celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanța, cauză penală în care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat la nouă ani de închisoare, alături de mai mulți funcționari din administrația publică locală!
 
Decizia definitivă a fost luată de judecătorii de la Curtea de Apel Constanța, care au respins definitiv recursul declarat de Serviciul de Impozite și Taxe Locale împotriva primei hotărâri, a Tribunalului Constanța, favorabilă companiei private ce deține terenul.
 
De altfel, în ultimii ani, aceeași companie a mai obținut și ridicarea sechestrului de pe trei terenuri din Mamaia, pus tot în legătură cu Dosarul Retrocedărilor.
 
Dosarul Retrocedărilor - judecătorii ridică sechestrul în cazul mai multor terenuri din Mamaia
 
Decizia Curții de Apel Constanța privind respingerea recursului SPIT împotriva ștergerii mențiunilor a fost luată în dosarul 9183/118/2021 al Secției de Contencios administrativ și fiscal, deschis de compania privată Seaside Estate Company.
 
Practic, terenul din Mamaia, zona Restaurant Dorna, va primi acum un certificat de atestare fiscală fără mențiunea „Prin decizia nr. 32/07.02.2019 a ÎCCJ, pronunţată în dosarul nr. 6536/2/2008 s-a dispus desfiinţarea  Dispoziţiei emise de  Primarul Municipiului Constanta prin care lotul din care face parte şi terenul dvoastră a ieşit din patrimoniul Municipiului Constanța“.
 
„Reclamanta este vătămată“
 
În Hotărârea 452/2022 a Tribunalului Constanța, reconfirmată definitiv de Curtea de Apel Constanța, se arată, printre altele, următoarele: „conform dispoziţiilor legale menţionate anterior, în cuprinsul certificatului de atestare fiscală nu se pot face referiri decât la obligaţiile fiscale restante şi/sau scadente precum şi la alte creanţe bugetare individualizate în titluri executorii emise potrivit legii şi existente în evidenţa organului fiscal local în vederea recuperării astfel încât referirea la decizia penală din cuprinsul certificatului de atestare fiscală contestat excede acestor dispoziţii legale deoarece nu vizează aspecte fiscale ce se circumscriu exclusiv sumelor datorate bugetului general consolidat, cu titlul de impozite, taxe, contribuţii sociale  şi accesorii“.

 
„Mai mult“, au spus judecătorii, „această menţiune priveşte efectul juridic al deciziei penale asupra unui înscris cu privire la care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţionat că restabilirea situaţiei anterioare nu se referă şi la terenul intravilan în suprafaţă de 2000 mp- Restaurant Dorna“.
 

„Prin urmare“, se arată în decizia instanței, „Tribunalul apreciază că desfiinţarea dispoziţiei menţionate nu implică în mod necesar desfiinţarea titlului de proprietate al acestora, câtă vreme o instanţă judecătorească nu a fost sesizată şi nu s-a pronunţat în mod definitiv în acest sens“.
 
Totodată, judecătorii au mai precizat că „în cauză, Tribunalul apreciază că reclamanta este vătămată prin inserarea în certificatul de atestare fiscală solicitat a menţiunii referitoare la decizia penală nr. 32/A/07.02.2019, fiind afectat dreptul de dispoziţie al acestora prin îngrădirea posibilităţilor de înstrăinare a terenului în cauză“.
 
Judecătorii au mai spus că „astfel, se generează suspiciunea nelegalităţii şi implicit a desfiinţării iminente a titlului de proprietate al reclamanţilor pentru bunurile imobile în cauză, în condiţiile în care un demers judiciar cu o astfel de finalitate nici nu a fost iniţiat şi cu atât mai puţin finalizat până la momentul emiterii acestui certificat“.
 
„Prin urmare, pentru considerentele de fapt şi de drept expuse, având în vedere şi dispoziţiile art. 18 al. 1 din Legea nr. 554/2004, conform căruia «instanţa, soluţionând cererea la care se referă art. 8 alin. (1), poate, după caz, să anuleze, în tot sau în parte, actul administrativ, să oblige autoritatea publică să emită un act administrativ, să elibereze un alt înscris sau să efectueze o anumită operaţiune administrativă», Tribunalul va admite cererea formulată de reclamantă, va dispune anularea certificatului de atestare fiscală pentru persoane fizice privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local nr. T86080/19.10.2021 şi a certificatului de atestare fiscală pentru persoane fizice privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local nr. T86082/19.10.2021 emise de pârât, dispunând totodată obligarea pârâtului să elibereze reclamantei certificatul de atestare fiscală fără menţiunea privitoare la Decizia nr. 32/07.02.2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie“.
 
Așa cum am arătat anterior, decizia Curții de Apel Constanța este definitivă și nu poate fi atacată la nicio altă instanță.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – rejust.ro – Hotărârea 452/2022
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Două terenuri din Dosarul Retrocedărilor, în atenția Curții de Apel. Se cere suspendarea procesului!
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Urmările Dosarului Retrocedărilor, la instanțele din Capitală. Primăria vrea să recupereze circa 50 de terenuri din oraș. Ce au făcut judecătorii

16 Mar 2023 751

Radu Mazăre, clasare de la Andrei Bodean, șeful DNA Constanța! Marcela Enache, fostul secretar al municipiului, trimisă în judecată

10 Mar 2023 5300

Pretenții de peste 4,71 de milioane de dolari, pentru Dosarul Retrocedărilor, tranșate la Curtea Supremă. S-a stabilit primul termen în recurs!

01 Mar 2023 912

Breaking News Primăria Constanța a „învins“ DNA în instanță!

23 Feb 2023 1887

Uraganul imobiliar al Dosarului Retrocedărilor din Constanța, declanșat în București, a pus în stand by „descâlcirea“ Portului Tomis

16 Feb 2023 2675

Pretenții de 2,8 milioane de dolari, pentru Dosarul Retrocedărilor din Constanța! Curtea de Apel a decis rejudecarea (MINUTA)

14 Feb 2023 1160

Mii de metri pătrați din Constanța ar putea fi „eliberați“ de sub sechestrul DNA! Când se va pronunța instanța

10 Feb 2023 889

Premieră, la Constanța, într-un caz de retrocedare! Daunele morale sunt imense

08 Feb 2023 6905

Soția unui suspect din Dosarul Retrocedărilor își deschide o nouă firmă, în Constanța

03 Feb 2023 1270

Oficial, de la instanță! Cum vrea Municipiul Constanța să ridice un sechestru instituit de DNA pe un teren din Retrocedări

02 Feb 2023 1083

Un teren din Dosarul Retrocedărilor, în atenția Curții Supreme! Se cere ridicarea sechestrului DNA

28 Jan 2023 1045

Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel, chemată să decidă dacă trebuie achitate peste 2,85 de milioane de dolari! Când se dă verdictul

18 Jan 2023 884

S-a desființat completul care judeca procesul pentru terenul vilei în care a stat Mazăre

12 Jan 2023 7281

Judecătorii din Capitală explică de ce s-a reluat uraganul imobiliar din Dosarul Retrocedărilor (ÎNCHEIERE DE ȘEDINȚĂ)

09 Jan 2023 1532

Decizie definitivă, la Tribunal, cu privire la două terenuri din centrul Constanței, vizate de Dosarul Retrocedărilor

21 Dec 2022 1466