Definitiv Judecătorii au șters mențiunile legate de Dosarul Retrocedărilor din certificatul unui teren dintr-o cunoscută zonă din Mamaia

Stațiunea Mamaia - foto cu rol ilustrativ din Ahiva ZIUA de Constanța
  • Este vorba despre un teren de 2.000 de metri pătrați, situat în zona Restaurantului Dorna, din stațiunea Mamaia.
  • În prezent, terenul este deținut de compania Seaside Estate Company, cea care, în anul 2020, a obținut scoaterea a trei terenuri din Mamaia de sub sechestrul DNA, tot în legătură cu Dosarul Retrocedărilor.
  • Decizia definitivă a fost luată de judecătorii de la Curtea de Apel Constanța, care au respins definitiv recursul declarat de Serviciul de Impozite și Taxe Locale împotriva primei hotărâri, a Tribunalului Constanța, favorabilă companiei private ce deține terenul.
 
Un teren de 2.000 de metri pătrați din stațiunea Mamaia, zona Restaurant Dorna, a scăpat definitiv de mențiunile din certificatul fiscal ce făceau referire la celebrul Dosar al Retrocedărilor din Constanța, cauză penală în care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat la nouă ani de închisoare, alături de mai mulți funcționari din administrația publică locală!
 
Decizia definitivă a fost luată de judecătorii de la Curtea de Apel Constanța, care au respins definitiv recursul declarat de Serviciul de Impozite și Taxe Locale împotriva primei hotărâri, a Tribunalului Constanța, favorabilă companiei private ce deține terenul.
 
De altfel, în ultimii ani, aceeași companie a mai obținut și ridicarea sechestrului de pe trei terenuri din Mamaia, pus tot în legătură cu Dosarul Retrocedărilor.
 
Dosarul Retrocedărilor - judecătorii ridică sechestrul în cazul mai multor terenuri din Mamaia
 
Decizia Curții de Apel Constanța privind respingerea recursului SPIT împotriva ștergerii mențiunilor a fost luată în dosarul 9183/118/2021 al Secției de Contencios administrativ și fiscal, deschis de compania privată Seaside Estate Company.
 
Practic, terenul din Mamaia, zona Restaurant Dorna, va primi acum un certificat de atestare fiscală fără mențiunea „Prin decizia nr. 32/07.02.2019 a ÎCCJ, pronunţată în dosarul nr. 6536/2/2008 s-a dispus desfiinţarea  Dispoziţiei emise de  Primarul Municipiului Constanta prin care lotul din care face parte şi terenul dvoastră a ieşit din patrimoniul Municipiului Constanța“.
 
„Reclamanta este vătămată“
 
În Hotărârea 452/2022 a Tribunalului Constanța, reconfirmată definitiv de Curtea de Apel Constanța, se arată, printre altele, următoarele: „conform dispoziţiilor legale menţionate anterior, în cuprinsul certificatului de atestare fiscală nu se pot face referiri decât la obligaţiile fiscale restante şi/sau scadente precum şi la alte creanţe bugetare individualizate în titluri executorii emise potrivit legii şi existente în evidenţa organului fiscal local în vederea recuperării astfel încât referirea la decizia penală din cuprinsul certificatului de atestare fiscală contestat excede acestor dispoziţii legale deoarece nu vizează aspecte fiscale ce se circumscriu exclusiv sumelor datorate bugetului general consolidat, cu titlul de impozite, taxe, contribuţii sociale  şi accesorii“.

 
„Mai mult“, au spus judecătorii, „această menţiune priveşte efectul juridic al deciziei penale asupra unui înscris cu privire la care Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a menţionat că restabilirea situaţiei anterioare nu se referă şi la terenul intravilan în suprafaţă de 2000 mp- Restaurant Dorna“.
 

„Prin urmare“, se arată în decizia instanței, „Tribunalul apreciază că desfiinţarea dispoziţiei menţionate nu implică în mod necesar desfiinţarea titlului de proprietate al acestora, câtă vreme o instanţă judecătorească nu a fost sesizată şi nu s-a pronunţat în mod definitiv în acest sens“.
 
Totodată, judecătorii au mai precizat că „în cauză, Tribunalul apreciază că reclamanta este vătămată prin inserarea în certificatul de atestare fiscală solicitat a menţiunii referitoare la decizia penală nr. 32/A/07.02.2019, fiind afectat dreptul de dispoziţie al acestora prin îngrădirea posibilităţilor de înstrăinare a terenului în cauză“.
 
Judecătorii au mai spus că „astfel, se generează suspiciunea nelegalităţii şi implicit a desfiinţării iminente a titlului de proprietate al reclamanţilor pentru bunurile imobile în cauză, în condiţiile în care un demers judiciar cu o astfel de finalitate nici nu a fost iniţiat şi cu atât mai puţin finalizat până la momentul emiterii acestui certificat“.
 
„Prin urmare, pentru considerentele de fapt şi de drept expuse, având în vedere şi dispoziţiile art. 18 al. 1 din Legea nr. 554/2004, conform căruia «instanţa, soluţionând cererea la care se referă art. 8 alin. (1), poate, după caz, să anuleze, în tot sau în parte, actul administrativ, să oblige autoritatea publică să emită un act administrativ, să elibereze un alt înscris sau să efectueze o anumită operaţiune administrativă», Tribunalul va admite cererea formulată de reclamantă, va dispune anularea certificatului de atestare fiscală pentru persoane fizice privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local nr. T86080/19.10.2021 şi a certificatului de atestare fiscală pentru persoane fizice privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local nr. T86082/19.10.2021 emise de pârât, dispunând totodată obligarea pârâtului să elibereze reclamantei certificatul de atestare fiscală fără menţiunea privitoare la Decizia nr. 32/07.02.2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie“.
 
Așa cum am arătat anterior, decizia Curții de Apel Constanța este definitivă și nu poate fi atacată la nicio altă instanță.
 
Sursa motivare: Portalul Național al Jurisprudenței – rejust.ro – Hotărârea 452/2022
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Două terenuri din Dosarul Retrocedărilor, în atenția Curții de Apel. Se cere suspendarea procesului!
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 1518

Terenul pentru care a fost amendat Făgădău, când era primar, nu se întoarce în proprietatea Statului Român! Judecătorii din București explică de ce (MOTIVARE)

11 Apr 2024 742

Administrația Chițac încearcă să recupereze în instanță terenul vilei unde a stat Radu Mazăre! Ce s-a întâmplat la Tribunalul Constanța

09 Apr 2024 615

Teren în Piața Ovidiu Judecătorii din București explică de ce UAT Constanța prin primar Vergil Chițac a pierdut procesul deschis de Banca Națională a României (MOTIVARE+DOCUMENT)

07 Apr 2024 3599

Urmările Dosarului Retrocedărilor Mii de metri pătrați în Mamaia, disputați de Primăria Constanța și Habitat și Ambient SA! S-a stabilit data verdictului

06 Apr 2024 637

Primarul din Constanța, obligat să emită un nou certificat de urbanism pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia. Fără mențiuni despre Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

27 Mar 2024 709

Dosarul Retrocedărilor, recuperarea prejudiciilor! Primăria Constanța, demers de 4,5 milioane de dolari la Curtea Supremă

24 Mar 2024 738

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 842

Dosarul Retrocedărilor Teren din Mamaia, zona Ceainăria Japoneză, pe masa Tribunalului Constanța! Când se pronunță instanța

12 Mar 2024 584

Teren din Dosarul Retrocedărilor Curtea de Apel explică de ce Apele Române nu pot revendica 500 mp din cartierul Faleză Nord! (MOTIVARE)

29 Feb 2024 992

Administrația Chițac vrea să recupereze 4,38 de milioane de dolari din Dosarul Retrocedărilor! Curtea de Apel s-a retras pentru deliberări

26 Feb 2024 522

Habitat și Ambient SA Cea mai importantă companie din Dosarul Retrocedărilor din Constanța a intrat în faliment! Averea sigilată (DOCUMENTE)

25 Feb 2024 1396

Dosarul Retrocedărilor Beneficiar de top al retrocedărilor din Constanța, proces contra municipalității! S-a fixat primul termen

23 Feb 2024 942

Holland Development Group SA nu va fi radiată din Registrul Comerțului, au decis judecătorii! Tribunalul Constanța a închis procedura de insolvență (MINUTA)

19 Feb 2024 1227

Banca Națională a României câștigă, la București, un proces cu primarul Chițac, legat de terenul din Piața Ovidiu (MINUTA)

14 Feb 2024 3049