Definitiv Regulamentul parcărilor publice adoptat de administrația Chițac, „capabil să rezolve o serie de probleme legate de traficul din Constanța“

Mașină a Poliției Locale Constanța
  • În minuta hotărârii, ce a fost pronunțată la data de 10 august 2022, se arată că aceasta era supusă recursului, calea de atac putând fi declarată în termen de 15 zile de la comunicarea deciziei motivate, iar recursul urmând să fie înregistrat la Tribunalul Constanța.
  • Hotărârea instanței a fost motivată la data de 6 septembrie 2022 și, potrivit Portalului Instanțelor, aceasta ar fi rămas definitivă chiar de la finele lunii septembrie 2022.
  • Nicio cale de atac nu figurează ca fiind înregistrată pentru acest dosar, cu indicativul 7099/118/2021.
Hotărârea prin care Tribunalul Constanța a respins ca neîntemeiată cererea Organizației Patronale Mamaia Constanța de anulare a Regulamentului parcărilor publice din oraș, adoptat prin HCL 123/2021, în timpul administrației Vergil Chițac, a rămas definitivă!
 
În minuta hotărârii, ce a fost pronunțată la data de 10 august 2022, se arată că aceasta era supusă recursului, calea de atac putând fi declarată în termen de 15 zile de la comunicarea deciziei motivate, iar recursul urmând să fie înregistrat la Tribunalul Constanța.
 
Hotărârea instanței a fost motivată la data de 6 septembrie 2022 și, potrivit Portalului Instanțelor, aceasta ar fi rămas definitivă chiar de la finele lunii septembrie 2022.
 
De altfel, conform sursei citate, nicio cale de atac nu figurează ca fiind înregistrată pentru acest dosar, cu indicativul 7099/118/2021.
 
Amintim, în Hotărârea 1147/2022 prin care judecătorii au reconfirmat, practic, Regulamentul parcărilor publice din oraș, Tribunalul a arătat, printre altele, că, „prin raportare la corespondenţa ţinută de pârât cu autorităţile publice omoloage de la nivelul mun. Constanța, Tribunalul găseşte regulamentul parcărilor normal şi rezonabil, acesta înscriindu-se în ordinea  firească a lucrurilor într-unul din cele mai mari oraşe ale României“.
 
„Tribunalul reţine că nu este nimic nelegal în această privinţă“
 
Cazul a fost analizat de Secția de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului.
 
Totodată, așa cum arătam în edițiile anterioare, în hotărâre, judecătorii secției au arătat, în legătură cu unele aspecte privind modalitatea de plată că „referitor la modalitatea plăţii anticipate a tarifului de parcare, Tribunalul reţine că nu este nimic nelegal în această privinţă şi că nelegalitatea Regulamentului nu poate rezulta dintr-o imposibilitate a persoanei de estimare a timpului necesar staţionării în parcare, susţinută de altfel doar la nivel formal de reclamantă“.
 

Legat de același aspect, judecătorii au mai spus că „pe de altă parte, în situaţia în care este achitat un tarif de parcare pentru o perioadă mai lungă decât cea efectivă în care un conducător auto a ocupat un loc de parcare, Tribunalul consideră că există mecanisme juridice pentru ca respectivei persoane să-i fie restituită suma de bani achitată în plus“.
 
În plus, în legătură cu locurile de parcare pentru o anumită zonă, judecătorii Tribunalului Constanța au subliniat că:

 
„De asemenea, lipsa din Regulament a modalităţii de soluţionare a diferitelor situaţii imaginate de reclamantă, ce în realitate pot apărea, sunt urmarea directă a utilizării aceloraşi locuri de parcare de persoane diferite, îndreptăţite la ocuparea aceluiaşi loc de parcare. Cu toate acestea, autorităţii publice nu i se poate imputa că nu asigură/garantează unei persoane care deţine un abonament pentru o anumită zonă, că va găsi un loc de parcare situat în imediata vecinătate a zonei unde acesta locuieşte sau intenţionează să efectueze diferite activităţi, aceasta pentru că, indiferent de cât de multă diligenţă ar manifesta autoritatea publică în amenajarea locurilor de parcare sau efectuarea de studii preliminare privind parcările pe raza municipiului Constanța, aceasta nu pot cunoaşte sau prevedea în mod efectiv gradul de ocupare al unei anumite zone din municipiu la un moment dat întrucât cele două aspecte vizate sunt influenţate de factori subiectivi şi temporari“.
 
Regulamentul parcărilor – „normal și rezonabil“
 
Judecătorii au vorbit și despre susținerile Organizației Patronale Mamaia Constanța cu privire la anumite drepturi și libertăți ce ar fi afectate de regulament, arătând că: 
 
„Referitor la următorul motiv de nelegalitate invocat şi mai cu seamă la susţinerile reclamantei în sensul acestui motiv, ce vizează încălcarea dreptului de apreciere al UAT Constanţa în privinţa drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, exercitare ce constituie un exces de putere ce contravine prev. art. 31, alin. 2 din Legea fundamentală a României, Tribunalul le apreciază ca fiind nemulţumiri ale reclamantei legate de conduita pârâtului în privinţa modului de amenajare a locurilor de parcare astfel încât acestea nu pot duce la anularea regulamentului, fiind aşadar neîntemeiate sub acest aspect“.
  
În final, judecătorii au concluzionat că instanța „găsește actul administrativ adoptat (nr., Regulamentul Parcărilor) capabil să rezolve o serie de probleme legate de traficul ce se desfășoară în municipiul Constanța, desigur și prin implicarea organelor abilitate (...)“:
 
„În concluzie, Tribunalul va reţine în contra tuturor susţinerilor reclamantei în ce priveşte nelegalitatea actului administrativ reprezentat de Hotărârea nr.  123/23.04.2021 a Consiliului Local  municipal Constanţa, prin care a fost aprobat Regulamentul de organizare şi funcţionare a parcărilor publice de pe raza Municipiului Constanta şi găseşte actul administrativ adoptat capabil să rezolve o serie de probleme legate de traficul ce se desfăşoară în #### #########, desigur şi prin implicarea organelor abilitate în vederea identificării prompte şi sancţionarea conducătorilor auto care folosesc locuri de parcare neamenajate, creând frustrare în rândul celor care achită tariful pentru locuri de parcare şi deranjând sau blocând chiar traficul.
 
Nu în ultimul rând, judecătorii au mai spus că „Tribunalul găseşte regulamentul parcărilor normal şi rezonabil, acesta înscriindu-se în ordinea firească a lucrurilor într-unul din cele mai mari oraşe ale României“:
 
„De asemenea, prin raportare la corespondenţa ţinută de pârât cu autorităţile publice omoloage de la nivelul #### #########, Tribunalul găseşte regulamentul parcărilor normal şi rezonabil, acesta înscriindu-se în ordinea  firească a lucrurilor într-unul din cele mai mari oraşe ale României“.
 
Sursa documentare: Portalul Național al Jurisprudenței – www.rejust.ro ; Portalul Instanțelor de Judecată
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Editorial
Constănțeni, voi cunoașteți Regulamentul parcărilor publice din oraș?!

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Consilierii locali aprobă modificări la Regulamentul parcărilor din municipiul Constanța. Este vizată Peninsula! (DOCUMENTE)

26 Jan 2023 1995

„Radiografia“ proceselor pentru anularea sau suspendarea regulamentelor administrației Chițac

04 Jan 2023 831

Decizie definitivă la Curtea de Apel pentru Regulamentul parcărilor publice din Constanța

28 Dec 2022 2331

Editorial Constănțeni, voi cunoașteți Regulamentul parcărilor publice din oraș?!

03 Dec 2022 2921

S-a stabilit data la care Curtea de Apel ar putea anula Regulamentul parcărilor publice din oraș

01 Nov 2022 1396

Regulamentul parcărilor rămâne neschimbat. Varianta de modificare inițiată de PSD a fost respinsă de CLM

31 Oct 2022 1351

„Să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica” Primarul Chițac promovează varianta PSD de modificare a Regulamentului parcărilor din municipiul Constanța (DOCUMENTE)

26 Oct 2022 1662

Cererea de anulare, respinsă Regulamentul parcărilor adoptat de administrația Chițac, „normal şi rezonabil“! (MOTIVARE)

29 Sep 2022 2315

Regulamentul parcărilor publice din Constanța a ajuns pe masa Curții de Apel

12 Sep 2022 1261

În urmă cu scurt timp! Ce a decis Tribunalul Constanța în legătură cu Regulamentul parcărilor! S-a cerut anularea întregului regulament (MINUTA)

10 Aug 2022 3969

Editorial Regulamentul locurilor de parcare din Constanța. Lecția de masochism politic din cazarma lui Chițac!

23 Jul 2022 2848

Cinci dosare împotriva Regulamentului de gospodărire din Constanța! Ultimul, înregistrat a doua zi după anularea regulamentului

08 Jul 2022 1296

Vergil Chițac - „Prețul orei de parcare în centrul unui oraș civilizat trebuie să fie cât prețul unei cafele” !

29 Jun 2022 2953

USR Constanța îi arată din nou pisica lui Vergil Chițac - „Primarul ține blocat noul regulament modificat al parcărilor din Constanța”!

29 Jun 2022 1529

„Parcarea sancţionată este una cotidiană“ Constănțean amendat pentru parcare „în afara spațiilor marcate expres“. Decizia instanței

27 Jun 2022 6126