Delapidare în forma continuată la o primărie din județul Constanța. Prima condamnare


 
Un referent în cadrul unei primării din județul Constanța, având ca atribuții de serviciu încasarea sumelor de bani de la contribuabili, a fost condamnată de Judecătoria Constanța la un an și patru luni de închisoare cu suspendare, pentru comiterea infracţiunii de delapidare, în forma continuată.
 
Decizia nu este definitivă.
 
Prin actul de sesizare, în sarcina inculpatei s-a reținut că, în calitate de referent în cadrul Primăriei , având ca atribuții de serviciu încasarea sumelor de bani de la contribuabili, în perioada mai 2015-octombrie 2018 și-a însușit în interes propriu suma de 257.276,58 lei, ce provenea din încasarea acestor taxe.
 
Situația a fost descoperită după o acțiune de audit financiar efectuat de către auditorii publici din cadrul Curții de Conturi a României-Camera de Conturi Constanța.
 
În actul de sesizare s-a mai menționat că în urma verificărilor efectuate, s-a constatat existența unor diferențe dintre sumele efectiv încasate și cele depuse la casieria instituției, astfel că a fost constituită o comisie internă, ale cărei atribuții au constat în verificarea încasărilor de impozite și taxe și depunerile acestora la casieria centrală a instituției, precum și verificarea încrucișată și prin sondaj, pentru perioada 2015-2018.
 
Astfel, s-au constatat diferențe între sumele încasate și depuse ulterior la casieria centrală a instituției, iar dintr-o verificare inițială prin sondaj pentru perioada 2015-2016, potrivit extrasului din programul informatic de impozite și taxe și a rapoartelor de încasări desfășurate pe operatori, s-a constatat că au existat încasări care nu se regăsesc în borderourile de depunere către casieria centrală, dar care se regăsesc parțial în dosarele puse la dispoziție de către angajată.
 
Cu ocazia audierilor, inculpata a declarat că nu este de acord cu o parte din concluziile raportului de expertiză, menționând însă că își asumă o parte din vină sub forma neglijenței, în sensul că nu a predat banii încasați la casieria centrală pe bază de dispoziție de plată.
 

Borderourile purtau numărul de ordine din calculator și a observat că o parte din borderourile de predare a sumelor nu poartă semnătura acesteia.
 
Inculpata a menționat că nu și-a însușit sumele de bani din taxele achitate de contribuabili, menționate în raportul de expertiză contabilă.

 
În cursul judecății, astfel cum s-a evidențiat mai sus, inculpata s-a prevalat de procedura simplificată a recunoașterii învinuirii.
 
Primăria și-a recuperat prejudiciul.

Sursa text: rolii.ro 

Se cuvin câteva precizări

Inculpata din prezenta era angajată în cadrul unei alte primării din județul Constanța, nu a Primăriei Constanța, așa cum s-a crezut inițial.    

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
  
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mai multe persoane trimise în judecată pentru presupusa delapidare a Primăriei Mereni, din județul Constanța

21 Mar 2024 673

Procurorii acuză - delapidare la o primărie din Constanța! Dosarul în apel

11 May 2023 3435

Primărie din județul Tulcea, delapidată! Sentință definitivă

28 Jun 2022 1103

O primărie din Constanța, delapidată de fostul casier. Final de anchetă

20 May 2022 1916

Lupul, paznic la oi! Delapidare la SPIT! (DOCUMENT)

14 Feb 2022 4706

Aici sunt banii dumneavoastră! Primăria Constanţa, delapidată în formă continuată. Două angajate, condamnate

19 Oct 2015 4577

Foste angajate ale Direcţiei Financiare, acuzate de delapidarea Primăriei Constanţa. S-a stabilit un nou termen

19 Jun 2015 2548

Trimisă la închisoare pentru delapidarea Primăriei Constanţa

04 Apr 2015 3106

Primăria Constanţa, delapidată de două angajate. Procesul începe luna viitoare

13 Mar 2015 2087

Primăria Pantelimon, cu o „gaură“ de aproape 70.000 de lei Casierul comunei, judecat pentru delapidare

25 Oct 2014 3462