Despăgubiri imense şi o condamnare pe măsură într-un dosar al DNA Constanţa!


Trimisă în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa, Dana Elena Saviuc, acuzată de evaziune fiscală în formă continuată, a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare cu executare. Decizia a fost luată ieri de judecătorii Curţii de Apel Constanţa, instanţă care a decis obligarea inculpatei să plătească către Administraţia Finanţelor Publice Constanţa suma de 31.361.442 lei reprezentând despăgubiri civile.
 

Oficial de la DNA


În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA Constanţa au reţinut că „în perioada în perioada iulie 2007 - octombrie 2008, inculpata Saviuc Dana Elena, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, nu a evidenţiat în contabilitate veniturile obţinute din tranzacţii comerciale cu cereale în cuantum de 18.080.021 lei“.


„În aceeaşi perioadă, urmărind diminuarea masei impozabile, inculpata a evidenţiat în documentele legale ale societăţii cheltuieli care nu aveau la bază operaţiuni reale constând în achiziţii fictive de la trei firme, în cuantum de 10.280.239 lei, dar şi de la persoane fizice, în cuantum de 64.002.817 lei. Prin aceste demersuri a fost creat un prejudiciu bugetului de stat în sumă totală de 31.361.442, din care 14.778.662 lei reprezintă impozit pe profit şi 16.582.780 lei TVA“, conform DNA.


Procurorii au dispus luarea măsurii asigurătoare a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente şi viitoare care vor exista în patrimoniul inculpatei, până la concurenţa sumei de 31.361.442 lei. Ministerul Finanţelor Publice a comunicat faptul că se constituie parte civilă cu suma de 43.590.839 lei, la care se adaugă dobânzile aferente.


Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa, cu propunere de a se menţine măsura asigurătoare dispusă în cauză.


Aproape de finele anului 2018, Tribunalul Constanţa a dispus condamnarea inculpatei la pedeapsa de şase ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală în formă continuată.



În continuare, magistraţii au admis acţiunea civilă formulată de partea civilă Statul Român prin ANAF-DGRFP Galaţi împotriva inculpatei.



Pe cale de consecinţă, judecătorii au dispus obligarea inculpatei să plătească părţii civile suma de 25.033.438 lei reprezentând despăgubiri civile, din care 11.885.858 lei impozit pe profit şi 13.147.580 lei TVA, precum şi dobânzi şi penalităţi calculate, raportate la debitul principal, începând cu 1 octombrie 2008 şi până la achitarea prejudiciului.


În continuare, Tribunalul Constanţa a dispus desfiinţarea înscrisurilor clasificate drept false: 79 borderouri de achiziţie cereale de către SC Dinput One SRL de la persoane fizice inexistente; 10 facturi emise în relaţia SC Dinput One SRL cu SC Mimiche SRL; 14 facturi emise în relaţia SC Dinput One SRL cu SC Nicojan Prod SRL; 5 facturi emise în relaţia SC Dinput One SRL cu SC Romexinter SRL. (aflate la dosar).


Decizia a fost contestată la Curtea de Apel Constanţa, instanţă care ieri a admis acţiunea civilă formulată de Administraţia Finanţelor Publice Constanţa împotriva inculpatei. Dana Elena Saviuc a fost obligată să plătească către partea civilă suma de 31.361.442 lei reprezentând despăgubiri civile, din care impozit pe profit 14.778.662 lei şi 16.582.784 reprezentând TVA, precum şi dobânzi şi penalităţi calculate, raportate la debitul principal, până la achitarea prejudiciului.


Totodată, Curtea de Apel a menţinut celelalte dispoziţii ale sentinţei primei instanţe, a Tribunalului Constanţa.


Citeşte şi:

„Recunosc comiterea faptelor“
Un cunoscut medic ginecolog a bătut palma cu DNA Constanţa! Date din acordul de recunoaştere a vinovăţiei (document)


Fost inspector al Consiliului Judeţean Constanţa
Boris Parpala, condamnat la închisoare cu executare

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tranzacții ilegale cu cereale. Administratorul unei societăți din Constanța trimis în judecată de DNA. Ce valoare are prejudiciul creat

11 May 2018 2868