Deveniți chiariși în propria casă, pentru doi cai Dosarul constănțencei care se judecă pentru averea pierdută a familiei a ajuns la Curtea de Apel

  • Este vorba despre dosarul civil cu numărul 7902/118/2019, în care constănțeanca a contestat Dispoziția de primar prin care îi fuseseră respinse pretențiile asupra bunurilor confiscate.
  • Femeia a atacat în apel decizia Tribunalului de a-i respinge acțiunea.
  • În anul 1960, tatăl său primise nouă ani de detenție, după ce cumpărase din târgul de animale doi cai despre care s-a stabilit ulterior că fuseseră furați din Herghelia Mangalia.
Dosarul în care o constănțeancă încearcă să recupereze averea familiei, confiscată în timpul regimului comunist, a ajuns recent pe rolul Curții de Apel Constanța. Iar aceasta, după ce femeia a atacat în apel decizia Tribunalului de a-i respinge acțiunea, pe motiv că nu a făcut dovada că părinții săi erau proprietarii imboilului revendicat, dar și pentru că tatăl femeii fusese condamnat penal. În aceste condiții, acum le revine judecătorilor Curții de Apel sarcina de a stabili cine are dreptate.
Așa cum arătam în edițiile anterioare, este vorba despre dosarul civil cu numărul 7902/118/2019, în care constănțeanca a contestat Dispoziția de primar prin care îi fuseseră respinse pretențiile asupra bunurilor confiscate în timpul regimului comunist.
În anul 1960, tatăl său primise nouă ani de detenție, din care a executat efectiv doi, acuzat fiind de furt calificat. Mai precis, bărbatul cumpărsae din târgul de animale doi cai despre care s-a stabilit ulterior că fuseseră furați din Herghelia Mangalia. Tatăl a fost închis, iar familia și-a pierdut casa și terenul, devenind chiriași în propria locuință.
 

Locuința, demolată

Constănțeanca a dat în judecată Municipiul Constanța prin Primar dar și pe Primarul Municipiului Constanța și a cerut anularea Dispoziției prin care îi fusese respinsă cererea prin care solicita să i se recunoască dreptul asupra terenului pierdut. În cererea de chemare în judecată formulată de femeie, aceasta a arătat că solicită restituirea în natură sau restituirea prin echivalent a imobilului în cauză.
Femeia a arătat că locuința părinților săi a fost demolată, în contextul sistematizării privind extinderea portului. Reclamanta a spus că terenul a rămas în custodia CFR Constanța, iar pe acesta a fost edificată o cale ferată.
Totodată, aceasta a spus că a notificat primăria în anul 2011 în legătură cu terenul respectiv, însă, în cele din urmă, în anul 2019, a primit Dispoziția ce cuprindea răspunsul negativ al autorităților locale, întrucât nu ar fi făcut dovada proprietății asupra imobilului.
 

De ce a respins tribunalul cererea

În urma analizării tuturor actelor depuse la dosarul cauzei, judecătorii au luat decizia de a respinge contestația formulată de constănțeancă împotriva Dispoziției primarului.
„Tribunalul constată că Dispoziția contestată a fost emisă în condiții de legalitate și temeinicie, întrucât reclamanta nu a putut face dovada calității sale de persoană îndreptățită în accepțiunea art. 3 lit. a din Legea 10/2001 coroborat cu art. 4 alin. 2 din aceeași lege, respectiv a împrejurării că părinții săi erau proprietari ai imobilului notificat, cu observarea faptului că, potrivit susținerilor reclamantei, nedovedite însă, pierderea dreptului de proprietate asupra imobilului de către părinții săi a intervenit ca urmare a unei condamnări penale a tatălui reclamantei, care nu satisface exigențele impuse de art. 2 alin. 1 lit. b din Legea nr. 10/2001“, se arată în hotărârea Tribunalului, citată pe www.rolii.ro
Recent, decizia aceasta a Tribunalului a fost atacată la Curtea de Apel Constanța, iar dosarul a ajuns deja în atenția aceste instanțe, urmând să fie stabilit primul termen în apel.


Citește și:

Poveste de viață ca în filme:
O constănțeancă a încercat să recupereze averea familiei, confiscată de comuniști

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un restaurant din Vama Veche a pierdut la Tribunalul Constanța procesul cu primarul și consiliul local din Limanu

28 Mar 2024 451

Știri Portul Constanța Verdict amânat pentru profitul din port! Fondul Proprietatea SA, în așteptare

28 Mar 2024 459

Patru persoane arestate de Tribunalul Constanța, la cererea procurorilor DIICOT! (MINUTĂ)

28 Mar 2024 831

Primarul din Constanța, obligat să emită un nou certificat de urbanism pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia. Fără mențiuni despre Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

27 Mar 2024 603

„Voi candida și voi și câștiga Primăria Năvodari!“ Tribunalul Constanța a respins cererea lui Nicolae Matei, fostul primar din Năvodari, privind reabilitarea (MINUTĂ)

27 Mar 2024 3620

Tribunalul Constanța - Avizul pentru restricțiile din Peninsulă, emis după adoptarea Regulamentului pentru Zona Peninsulară! De ce râmân stâlpișorii în picioare (MOTIVARE)

27 Mar 2024 627

Arestare de ultim moment la Tribunalul Constanța!

27 Mar 2024 706

Medicul „vedetelor“ Hussein Shamieh a ajuns la Tribunalul Constanța! Cere revocarea controlului judiciar (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 577

Corpul de Control al Ministerului Justiției a finalizat verificările la Penitenciarul Constanța – Poarta Albă, în cazul Vlad Matei Pascu. Ce s-a stabilit

26 Mar 2024 649

Justiție Constanța Florentina Țigmeanu, fostul director de la Școala „Gheorghe Țițeica” Constanța, va primi daune morale de 4.000 de euro!

26 Mar 2024 784

Decizie definitivă Cambela Prod SRL pierde procesul cu Primăria Constanța. Trebuie să desființeze lucrările efectuate la un imobil

25 Mar 2024 4081

Decizia nu este definitivă Prefectul județului pierde procesul cu CLM Constanța. Este vizat proiectul „Stop depresia"!

25 Mar 2024 407

Clubul de Volei Municipal Tomis Constanţa, în faliment! Dosarul, amânat la tribunalul Constanța

25 Mar 2024 404

Tribunalul Constanța, despăgubiri dublate pe Legea 10 pentru o prăvălie cu beci de pe Șoseaua Mangaliei, preluată abuziv de comuniști!

24 Mar 2024 714

Tribunalul Constanța anulează mai multe dispoziții emise de Primarul comunei Corbu, la cererea prefectului

24 Mar 2024 559