„Diferență semnificativă“, de circa 210.000 de euro Ce a decis Curtea Supremă în legătură cu averea lui Alexandru Mazăre


Judecătorii Curții Supreme au respins definitiv acțiunea promovată de inspectorii de integritate pentru controlarea averii politicianului Alexandru Mazăre, fost senator de Constanța în Parlamentul României și frate al fostului primar Radu Ștefan Mazăre. La capătul unui proces care a durat mai bine de doi ani, magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis că Agenția Națională de Integritate nu are dreptate în a cere redeschiderea dosarului în care îi era analizată averea fostului senator. De altfel, nu mai departe de începutul acestei luni, tot Înalta Curte de Casație și Justiție a respins și cererea de reluare a verificării averii lui Radu Mazăre, formulată tot de către ANI.
 
După cum arătam în edițiile anterioare, cazul s-a aflat inițial în atenția judecătorilor Curții de Apel Constanța, magistrați cărora inspectorii de integritate s-au plâns de actul emis de Comisia de Cercetare a Averilor de pe lângă instanța din care aceștia fac parte. Actul fusese emis în dosarul care îl privea pe Alexandru Mazăre, iar inspectorii ANI au cerut „repunerea pe rol a procedurii de control a averii persoanei cercetate“. Cu alte cuvinte, dosarul în care erau analizate și inventariate bunurile fostului senator și proveniența lor fusese suspendat de către Comisia de Cercetare a Averilor, iar ANI dorea redeschiderea acestuia și continuarea cercetărilor.
 
Potrivit celor consemnate pe Portalul Jurisprudenței www.rolii.ro, dosarul ce privește averea lui Mazăre a pornit de la o autosesizare a inspectorilor de integritate. „La data de 10.04.2014, Agenția Națională de Integritate (...) s-a sesizat din oficiu în lucrarea nr. (...) întrucât Mazăre Alexandru, senator în Parlamentul României, a dobândit o avere care depășește veniturile realizate“, se arată în cererea de chemare în judecată formulată la Curtea de Apel de către ANI, document citat pe Jurindex.
 

Mazăre cere suspendarea dosarului

 
„În urma finalizării activității de evaluare efectuată în lucrarea nr. (...) rezultă că, în perioada 2009-2011, între modificările intervenite în averea dobândită de către Mazăre Alexandru în timpul exercitării mandatului de senator în Parlamentul României și veniturile realizate în aceeași perioadă, a fost identificată o diferență semnificativă, în cuantum de aproximativ 210.775 de euro, fiind sesizată Comisia de Cercetare a Averilor din cadrul Curții de Apel Constanța“, potrivit sursei citate.
 
Pe parcursul analizării dosarului de către Comisia de Cercetare a Averilor, după cum se arată în hotărârea Curții de Apel, Alexandru Mazăre ar fi solicitat să se suspende procedura de evaluare și cercetare a averii până la soluționarea  unui dosar penal instrumentat de DNA. Mazăre a argumentat că  o parte din suma amintită de inspectorii de integritate „face obiectul dosarului nr. (...), dosar în care DNA a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, pentru săvârșirea infracțiunii de  complicitate la luare de mită și fals în declarații“.
 
Cu opinie majoritară, reprezentanții Comisiei de Control al Averilor au admis cererea lui Alexandru Mazăre și au suspendat dosarul.
Inspectorii de integritate s-au arătat însă nemulțumiți de această decizie și au atacat-o la Curtea de Apel Constanța.
 
Totuși, judecătorii acestei instanțe au respins acțiunea ANI prin care se cerea repunerea pe rol a dosarului lui Mazăre, dat fiind faptul că exista o anchetă penală cu privire la o parte din suma de bani semnalată de ANI, existând în acest sens un proces pe rolul Curții Supreme. Așa se face că, după cum am precizat, acțiunea ANI a fost respinsă ca nefondată.
Împotriva acestei decizii, inspectorii de integritate au declarat recurs, iar cazul a fost tranșat recent la Înalta Curte de Casație și Justiție. Judecătorii acestei instanțe, însă, au reconfirmat decizia luată de Curtea de Apel Constanța și au respins ca nefondat recursul declarat de ANI.

 
Citește și:

 

Inspectorii de Integritate, nemulţumiţi ANI cere control pe averea lui Alexandru Mazăre. Înalta Curte va lua decizia definitivă

Verdict final pe averea lui Radu Mazăre!


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Paraschiva Barbu, dată în judecată de Fisc pentru donația făcută nepoților

02 Nov 2020 2979

Legături cu Dosarul Retrocedărilor din Constanța Cunoscutul medic Alexandru Octavian Șerban, vizat de o decizie definitivă a Curții Supreme

30 May 2020 4124

Primarul, procurorul și „starea de urgență“ Șase ani de la prima reținere a lui Mazăre. Șocul ridicării sale cu mascații. Ce s-a întâmplat de atunci (video)

08 Apr 2020 4897

Urmările sentinţei din Dosarul Retrocedărilor! Seaside Estate Company cheamă la judecată Municipiul Constanţa!

10 Jan 2020 3231

Fosta iubită a senatorului Mazăre vrea să extragă aur din Baia Arieș

03 Jan 2020 2301

Se cere înlocuirea administratorului judiciar Raportul de insolvenţă al Xenoti SRL. Cum a preluat firma datoriile lui Strutinsky

10 Dec 2019 3999

Radu Mazăre va fi adus azi la Curtea Supremă. Ce dosar se judecă

13 Nov 2019 1519

„Nu fac niciun comentariu“ Fosta Pomacost, actuala Garden Shop Services, la judecată cu Primăria Constanţa pentru bani

05 Nov 2019 1449

„Nu mă mai interesează subiectul!“ Firma ctitorită de Radu Mazăre rupe legăturile cu trecutul. Cine conduce acum SC Nisipuri SRL

23 Oct 2019 2800

Autorităţile judiciare din Madagascar, sesizate din nou în cazul lui Radu Mazăre

16 Oct 2019 1270

Radu Mazăre, achitat pentru luare de mită. Azi, un nou termen în apelul dosarului

16 Oct 2019 3140

Radu Mazăre, achitat. Instanţa a stabilit un nou termen în apelul dosarului

19 Sep 2019 2754

Dosarul în care sunt vizaţi Radu şi Alexandru Mazăre, dar şi Avraham Morgenstern, în atenţia ÎCCJ

16 Apr 2019 2242

Dosarul Campusului Social Henri Coandă, amânat. Alexandru Mazăre, fără avocat

19 Feb 2019 1195

Radu Mazăre a fost achitat! Azi, primul termen în apelul dosarului Campusului Social Henri Coandă

18 Feb 2019 2141