Director de la Protecția Copilului, trimis în judecată de DNAProcurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

COBUZ PETRONELA, la data faptei șefă a Complexului de servicii „Romanița” Roman din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Neamț, pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de influență în formă continuată,

BOLOCA ILIE, la data faptei director al Clubului „Copiilor” Roman (unitate de învățământ de stat specializată în activități extrașcolare aflată în subordinea Inspectoratului Școlar Județean Neamț), pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență,

Trei persoane fizice, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada ianuarie/februarie 2022 – 28 iunie 2022, în contextul organizării la nivelul DGASPC Neamț a unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante în cadrul Complexului de servicii „Romanița” Roman, inculpata Cobuz Petronela, în calitatea menționată mai sus, direct sau prin intermediar, ar fi pretins de la cinci persoane (viitori candidați) suma totală de 11.000 euro și ar fi primit de la trei dintre acestea suma totală de 4.500 euro. În schimbul foloaselor respective, inculpata le-ar fi promis acestora că va interveni pe lângă membrii comisiilor de concurs și pe lângă conducerea DGASPC Neamț, astfel încât persoanele respective să fie declarate admise la concursurile menționate mai sus ce vizau, printre altele, ocuparea unor posturi de administrator, pedagog social și psiholog.

Într-un context asemănător, în perioada decembrie 2021 – iunie 2022, inculpata Cobuz Petronela, în aceeași calitate, ar fi primit suma totală de 700 euro de la două persoane (una dintre ele fiind inculpatul Boloca Ilie) pentru angajarea unor rude ale acestora pe posturile de infirmieră și magazioner în cadrul Complexului de servicii „Romanița” Roman.


În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.


Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu doi inculpați în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de cumpărare de influență.

În prezența apărătorilor aleși, cei doi inculpați au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, respectiv 1 an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepselor.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DGASPC Constanța a atribuit un contract ce vizează reparații la Casa Albatros, din Topraisar. Cine este firma câștigătoare (DOCUMENT)

01 Feb 2023 913

Ce firmă va furniza produse farmaceutice pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța (DOCUMENT)

30 Jan 2023 551

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța achiziționează servicii de medicina muncii (DOCUMENT)

30 Jan 2023 552

DGASPC Constanța bate palma cu Dumitru Țigănescu de la Draft Construct (DOCUMENT)

18 Jan 2023 958

DGASPC Constanța a semnat cu două firme pentru dotarea Centrului de Plasament Delfinul (DOCUMENT)

11 Jan 2023 790

DGASPC a încheiat un contract de furnizare de echipamente de imprimare cu o firmă din Suceava (DOCUMENT)

10 Jan 2023 993

Anunțul DGASPC Dumitru Focșa și-ar fi agresat soția. Unde se află acum aceasta și copilul (VIDEO)

05 Jan 2023 1685

DGASPC Constanța a bătut palma cu două firme pentru servicii de proiectare. Instituția va moderniza două clădiri (DOCUMENTE)

04 Jan 2023 863

DGASPC Constanța achiziționează echipamente profesionale pentru bucătărie și aparatură electrocasnică (DOCUMENTE)

30 Dec 2022 941

DGASPC Constanța contractează lucrări de reparații generale și renovare la Centrul de Plasament Traian (DOCUMENT)

13 Dec 2022 950

Trei firme livrează conserve pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Tulcea (DOCUMENT)

17 Nov 2022 664

DGASPC Constanța a contractat servicii de formare profesională a personalului contractual aflat în structura organizatorică a instituției (DOCUMENT)

09 Nov 2022 845

DGASPC Proiectul „Tineri în comunitate“, la Topraisar. Cine va face studii de fezabilitate, servicii de proiectare, consultanță, analize și servicii de asistență tehnică (DOCUMENT)

09 Nov 2022 1036

Trei firme au semnat un acord cadru cu DGASPC Tulcea pentru livrarea de alimente. Despre cine este vorba (DOCUMENT)

04 Oct 2022 706

Trei firme s-au înțeles cu DGASPC Constanța pentru livrarea de diverse materiale sanitare și de protecție (DOCUMENT)

20 Sep 2022 1013