Director şcolar constănţean, demis pentru că folosea prea mult ştampila liceului. Cum s-a terminat cazul


A fi directorul unei unităţi şcolare nu e lucru uşor şi nici la îndemâna oricui. Iar asta, cu atât mai mult cu cât motivele pentru care poţi fi eliberat din funcţie sunt multiple şi extrem de variate. De pildă, directorul unui liceu constănţean a fost eliberat din funcţie, printre alte motive, şi pentru „abuzul de utilizare a ştampilei şcolii“. Cazul a ajuns în atenţia judecătorilor de la Tribunalul Constanţa.
 
Procesul intentat Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa de către fostul director de liceu s-a desfăşurat la Secţia civilă a Tribunalului din oraş. Aproape 20 de alţi profesori din liceu au vrut să intervină în proces, în favoarea directorului demis. Judecătorii, însă, au respins ca inadmisibile cererile de intervenţie accesorie. În replică, profesorii au făcut recurs, cerând să li se permită să intervină în proces, însă nici judecătorii Curţii de Apel Constanţa nu au putut fi convinşi să le admită intervenţia.
 
Dosarul a fost înregistrat pe rolul instanţelor constănţene încă din luna octombrie 2017, însă procesul a durat circa un an. O primă hotărâre în cauză a fost pronunţată abia în octombrie 2018. Reclamant în cauză era fostul director al liceului constănţean, iar rolul de pârât îi revenea Inspectoratului Școlar Judeţean Constanţa. Concret, fostul director a contestat decizia inspectorului şcolar general prin care s-a decis eliberarea sa din funcţia de conducere.
 
În cererea de chemare în judecată, citată pe Portalul jurisprudenţei naţionale www.rolii.ro, fostul director a cerut anularea deciziei prin care s-a decis eliberarea sa din funcţie. De asemenea, profesorul a cerut reintegrarea pe postul de conducere, precum şi daune morale de 10.000 de lei. Pe parcursul procesului, însă, cadrul didactic a renunţat la cererea privind daunele morale.
 
În replică, însă, ISJ a susţinut că decizia prin care fostul director a fost eliberat din funcţie a fost luată cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare. Astfel, reprezentanţii Inspectoratului au argumentat că activitatea directorului a fost atent monitorizată în urma mai multor plângeri formulate de o serie de profesori din liceul respectiv. Mai mult decât atât, cadrele didactice din subordinea directorului au adus la cunoştinţa ISJ că membrii Corpului profesoral au propus şi au votat cu majoritate eliberarea din funcţie a directorului. Mai precis, ISJ a arătat instanţei de judecată că au fost 37 de voturi pentru eliberarea din funcţie, opt împotrivă şi un vot anulat, din totalul celor 46 de membri prezenţi.
 
Conform actelor citate pe Portalul jurisprudenţei, motivele pentru eliberarea din funcţie au fost următoarele: planul managerial cu care directorul câştigase concursul nu a fost prezentat Consiliului profesional, regulamentul intern nu a fost actualizat, nu ar fi fost respectată metodologia privind organizarea şi funcţionarea consiliului de administraţie, lipsa de transparenţă legată de bugetul liceului, neimplicare, lipsă de interes, lipsa consultării cu organizaţiile sindicale, dar şi alte motive. Foarte interesant, printre argumentele pentru demitere enumerate la începutul listei se numără şi „abuzul de utilizare a ştampilei şcolii“.
 
Una peste alta, după ce au analizat toate argumentele pro şi contra demiterii directorului de liceu, judecătorii au ajuns la concluzia că directorul „nu a administrat nicio probă în dovedirea faptului că aspectele semnalate de Consiliul profesoral prin adresa înregistrată la instituţia pârâtă nr. (...) nu sunt reale“.
 
Pe cale de consecinţă, instanţa a respins ca neîntemeiată acţiunea directorului împotriva Inspectoratului Școlar Judeţean Constanţa. Hotărârea putea fi atacată în apel în termen de 10 zile de la comunicare, procesul urmând să se judece, în această situaţie, la Curtea de Apel Constanţa.

 
Citeşte şi:
 
O profesoară din Constanţa, eliminată din sistem după ce şi-a jignit elevii şi colegii de cancelarie
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Învățăm să fim campioni“ Farul Constanța, în vizită la Școala Gimnazială nr. 39 „Nicolae Tonitza“ (FOTO+VIDEO)

30 Jan 2024 1779

Fost director de școală din Constanța, în proces cu Inspectoratul Școlar Județean! S-a fixat primul termen

19 Dec 2023 2897

Fostul director de la Școala nr. 30 „Gheorghe Țițeica” a dat în judecată Inspectoratul Școlar Județean Constanța

05 Oct 2023 3844

Doliu în învățământul constănțean! Un fost inspector școlar general a decedat

23 Dec 2022 4165

Ariana Dudună, președinte AEC „Salutăm decizia Inspectoratului Școlar Județean de a o demite pe dna director a Liceului Teoretic Callatis“ (VIDEO)

01 Feb 2022 2108

ISJ Constanța Concurs pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat. Documentele și informațiile necesare înscrierii la concurs

18 Jan 2022 1600

În sfârșit, în mandatul „generalului” Sorin Mihai ISJ Constanța caută profesori pentru nou-înființatul Centru județean de excelență

09 Apr 2021 8439

Când va ajunge vaccinul AstraZeneca la Constanța (video)

08 Feb 2021 2135

LIVE VIDEO. Deschiderea anului școlar 2020-2021 Precizări importante ale prefectului județului Constanța și ale inspectorului școlar general

14 Sep 2020 3109

Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” Constanța, gazda conferinței de presă cu tema deschiderii anului școlar 2020-2021

13 Sep 2020 2713

Conform ISJ Constanța, școlile ar putea începe cursurile pe scenariul verde, cu excepția celei din Cuza Vodă

07 Sep 2020 3778

#citeşteDobrogea Adrian Doxan, reputatul muzicolog constănţean, ar fi împlinit astăzi 71 de ani

30 Aug 2020 3325

Învăţământul public şi cel particular la începutul secolului XX, în oraşul Constanţa

20 May 2020 3125

#DobrogeaDigitală – Anuarul Liceului „Mircea cel Bătrân" din Constanța (1928-1929 și 1929-1930) Cândva, serbarea de sfârșit de an a mirciștilor era găzduită de Cazinou

19 May 2020 3514

#ConstantaEsteBine - Parteneriat între Teatrul de Stat Constanţa şi Inspectoratul Școlar Judeţean #pe scena bac-ului, un proiect pentru elevi în contextul izolării sociale cauzate de pandemie

01 Apr 2020 3144