DNA Constanța a trimis în judecată un primar, în 2015! Procesul continuă la Tribunal

 
  • Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 215.428,10 euro.
 
Tribunalul Constanța a acordat un nou termen în dosarul (aflat la rejudecare) în care Nicolae Iustin Urdea, fostul primar al comunei Limanu, a fost trimis în judecat (în 2015) de procurorii DNA.
 
Noul termen al cauzei a fost stabilit pentru data de 15 iunie 2022.
 
Amintim că în luna octombrie 2015 procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
 
Urdea Iustin Nicolae, primar al comunei Limanu, județul Constanța, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție în formă continuată (două acte materiale), - folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
 
Voicu Bogdan, secretar al Primăriei Comunei Limanu, județul Constanța, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: complicitate la abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție în formă continuată (două acte materiale),
- complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
 
Tambozi Elena, reprezentant al unei societăți comerciale, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
 
Barbu Eugen, diriginte de șantier, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de:  complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție,
 

Cotin Vasile, reprezentant al unei societăți comerciale, la data faptelor, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: complicitate la abuz în serviciu asimilat infracțiunilor de corupție, complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

 
În perioada 2008-2009, în contextul unui proiect finanțat din fonduri PHARE, intitulat „Turism Transfrontalier pe bicicletă – pistă comună pentru pietoni și biciclete pe faleza Mării Negre în zona 2 Mai – Vama Veche – frontieră”, inculpatul Urdea Iustin Nicolae, beneficiind de sprijinul celorlalți inculpați, în exercitarea atribuțiilor de serviciu ce decurgeau din calitățile de primar al comunei Limanu, jud. Constanța, a atribuit acest contract societății comerciale reprezentate de inculpatul Cotin Vasile, fără respectarea prevederilor legale.
 
În același context, inculpatul Urdea Iustin Nicolae deși cunoștea împrejurarea că o parte a lucrărilor aferente traseului modificat al pistei comune s-a realizat anterior semnării unui act adițional la contractul respectiv de lucrări, a prezentat Autorității de Management documente cu un conținut nereal, care atestau în mod fictiv faptul că lucrările ar fi fost efectuate după intrarea în vigoare a actului respectiv.
 
În baza acestor documente unitatea administrativ – teritorială Limanu a obținut fonduri nerambursabile în cuantum de 413.641,31 lei.
 
Documentele respective au fost întocmite și semnate de inculpații Tambozi Elena, în calitate de proiectant al lucrărilor respective, Barbu Eugen diriginte de șantier și Cotin Vasile.
 
Faptele descrise mai sus au avut drept consecință aplicarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, a unei corecții financiare de 25% din valoarea contractului de lucrări, modificat prin actul adițional (reprezentând 116.258,73 euro și TVA în cuantum de 79.373,46 lei,), ce a determinat stabilirea în sarcina beneficiarului finanțării, respectiv a Consiliului Local al comunei Limanu, a unei creanțe bugetare de 68.427,19 euro, aferente contribuției U.E. la finanțarea proiectului, 92.012,03 lei, aferente contribuției publice naționale de la bugetul de stat, și TVA în sumă de 79.374,78 lei.
 
De menționat este faptul că atât atribuirea actului adițional aceleiași firme reprezentate de inculpatul Cotin Vasile cât și aplicarea corecției financiare mai sus amintită au avut la bază o notă cu un conținut nereal întocmită de inculpatul Voicu Bogdan.
 
Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 215.428,10 euro.
 
În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra imobilelor ce aparțin inculpaților. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
În primă instanță, fostul primar a fost condamnat, în primă instanţă, la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.
 
Bogdan Voicu, fostul secretar al Primăriei, a fost condamnat tot în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele său şi pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie în formă continuată (două acte materiale).
 
Elena Tambozi, reprezentant al unei societăţi comerciale, a luat tot în primă instanță trei ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele său.
 
Eugen Barbu, diriginte de şantier, a fost condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare pentru complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele său. Cel în cauză a mai luat alţi trei ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie în formă continuată (două acte materiale). Instanţa a contopit pedepsele şi a decis ca inculpatul să primească pedeapsa cea mai grea, aceea de trei ani de închisoare cu suspendare.
 
Vasile Cotin, reprezentant al unei societăţi comerciale, a fost condamnat tot în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele său şi pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie în formă continuată (două acte materiale).
 
În decembrie 2019, Curtea de Apel Constanța a decis rejudecarea dosarului.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Breaking News
Constantin Micu, fostul primar al localităţii Tuzla, achitat definitiv pentru abuz în serviciu

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nicolae Urdea, fost primar din Limanu, județul Constanța, achitat în dosarul DNA Constanța. Primul termen în apel, în octombrie

01 Jun 2023 322

Procurorii DNA Constanța, nemulțumiți de achitarea unui fost primar din județ! „Fapta nu există!“

17 Feb 2023 3843

Fapta nu există! Tribunalul Constanța explică achitarea lui Nicolae Urdea, fostul primar din Limanu! Decizia nu este definitivă

03 Feb 2023 893

Dosar DNA Nicolae Urdea, fostul primar din Limanu, achitat!

31 Jan 2023 1110

Tribunalul Constanța, amânare de pronunțare într-un dosar DNA!

16 Dec 2022 980

Primar din judeţ, trimis în judecată de DNA Constanța! Când se va pronunța tribunalul

22 Oct 2022 1276

Constanța. Fost primar din județ, deferit justiției de DNA. A fost fixat un nou termen în rejudecare

23 Sep 2022 904

Dosarul lui Nicolae Urdea, fostul primar din Limanu, se va rejudeca

17 Dec 2019 1896

Ce a decis Curtea de Apel cu privire la condamnarea fostului primar din Limanu, Nicolae Iustin Urdea

04 May 2019 1945

Fost primar din județul Constanța, trimis în judecată de DNA, condamnat. Sentința, contestată

23 Mar 2019 2452

Primar din judeţul Constanţa trimis în judecată de DNA, condamnat

13 Dec 2018 3955

Curtea de Conturi a trimis speţa şi la Parchet Fostul primar Urdea, dat în judecată de actualul primar şi de Consiliul Local Limanu

31 Jan 2018 2882

Pregătiri pentru o nouă grădiniţă Opt firme se bat pentru a câştiga lucrările de reabilitare a drumurilor din Limanu

23 Jun 2016 3136

O victorie în primă instanţă dă speranţă Verdictul în procesul Mangalia - Limanu, un act de dreptate!

03 Mar 2016 4984

Priorităţile pe 2016 din agenda primarului Urdea Primăria Limanu aşteaptă avizul ANRE pentru introducerea gazelor naturale

08 Feb 2016 3821