DNA Constanța, acord de recunoaștere a vinovăției admis azi în instanță


 
Tribunalul Constanța a admis azi sesizarea privind acordul de recunoaştere a vinovăţiei stabilit între D.N.A– Serviciul Teritorial Constanţa şi Alexandru Filip Stroie, din Iași.
 
Acesta s-a ales, pentru infractiunea de tentativa la folosirea sau prezentarea cu rea credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene, cu pedeapsa de 1 an si 8 luni inchisoare cu suspendare sub supraveghere.
 
Alexandru Filip Stroie a mai fost obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunitatii pe perioada de 60 de zile, la Inspectoratul Scolar Judetean Tulcea sau la Primaria Tulcea — Directia de Asistenta si Protectie Sociala, în afara de cazul in care starea de sanatate nu ii permite acest lucru.
 
Decizia Tribunalului Constanța nu este definitivă.
 
De menționat că luna trecută și societatea comercială Construct Design SRL, cu sediul în sat Somova, județul Tulcea, administrată de Alexandru Filip Stroie, a fost condamnată de Tribunalul Constanța (tot în urma unui acord de recunoaștere a vinovăției încheiat cu procurorii DNA Constanța), pentru săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente și declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene. 
 
Firma s-a ales cu o amendă, în cuantum de 24.000 lei (calculată prin înmulțirea sumei corespunzatoare unei zile-amendă de 100 lei, cu un număr de 240 zile).
 
Potrivit datelor oficiale puse la dispoziție de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța, administratorul SC Construct Design SRL este bănuit de săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Asta în timp ce SC Construct Design SRL este bănuită de tentativă la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada iulie - septembrie 2018, în contextul accesării unei finanțări nerambursabile privind „Investiție inițială pentru o nouă activitate economică pe schema GBER (4.2) privind înființarea unei noi unități de producție de patiserie prin utilizarea de echipamente performante la SC Construct Design SRL“, pentru a dovedi faptul că îndeplinește condițiile de eligibilitate, inculpatul, persoană fizică, ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) un extras de cont (emis la data de 23.07.2018) care atesta existența sumei de 2.999.960 USD în patrimoniul firmei pe care o administra, reprezentând cofinanțarea privată a proiectului.

 
Ulterior, la data de 14 septembrie 2018, inculpatul ar fi semnat cu A.F.I.R. contractul de finanțare privind proiectul sus menționat, deși suma reprezentând cofinanțarea privată a proiectului la care se referea extrasul de cont fusese restituită încă din data de 24 iulie 2018.
 
De menționat este faptul că banii respectivi proveneau dintr-un împrumut contractat de la un fond de investiții din străinătate pe o durată de trei zile, în schimbul unei dobânzi de 2.250 USD.
 
În continuare, deoarece SC Construct Design SRL nu a obținut un credit bancar necesar demarării proiectului, contractul încheiat cu A.F.I.R. a fost reziliat.
  
În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv: 1 an și 8 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea pe o perioadă de 1 an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, amendă, în cuantum de 24.000 lei.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fondurile europene investigate de procurorii DNA Detalii din cazul lui Stroie junior, administratorul Construct Design SRL

09 Mar 2021 3920

Procurorii DNA Constanța cu ochii pe fondurile europene O firmă din Tulcea, condamnată. Administratorul, în așteptarea admiterii acordului de recunoastere a vinovăției

29 Jan 2021 3389