Justitie

DNA Constanţa, acord de recunoaştere a vinovăţiei admis în instanţă

Tribunalul Constanţa a admis ieri acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie, Serviciul Teritorial Constanţa cu I.D., cercetat sub control judiciar pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la luare de mită.
 
Cel în cauză a fost condamnat la pedeapsa de doi ani şi nouă luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere pe un termen de trei ani.
 
Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă.
 
Acord de recunoaştere a vinovăţiei a încheiat cu DNA Constanţa şi TD.D, la data faptelor inspector antifraudă din cadrul ANAF - Direcția Regională Antifraudă 2 Constanța, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de luare de mită şi folosire în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
 
În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt: în cursul lunii ianuarie 2019, inculpatul TD.D., în calitatea menționată mai sus, beneficiind de ajutorul I.D., i-a transmis unui om de afaceri (martor în cauză) că două dintre societățile administrate în fapt de acesta vor fi vizate de un control al ANAF și i-a comunicat data la care va avea loc, precum și obiectul controlului.
 
În același context, inspectorul i-a mai spus martorului că îl poate ajuta să nu fie sancționat la terminarea controalelor, lucru cu care acesta a fost de acord, după mai multe negocieri. Foloasele necuvenite, pretinse de inspectorul antifraudă, nu au fost evidențiate în mod concret, doar că valoarea acestora urma să se stabilească la sfârșitul verificărilor, în funcție de gravitatea problemelor descoperite.
 
De menționat este faptul că, anterior, cei doi inculpați au convenit asupra sumei de 5.000 euro, ce urma să îi fie solicitată omului de afaceri.
 
În prezența apărătorilor aleși, inculpații T.D.D. și I.D. au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
 
- 3 ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat,
 
- 2 ani și 9 luni de închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani, și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Acord de recunoaștere a vinovăției încheiat cu procurorii DNA Constanţa

26 Feb 2019 1220

Un acord de recunoaştere a vinovăţiei încheiat la DNA Constanţa, admis

08 May 2018 2193

„Avalanşă“ de acorduri de recunoaştere a vinovăţiei la DNA Constanţa

05 Apr 2018 1694

„Am vrut să fac un bine...”Un fost primar din Constanţa, deferit justiţiei de procurorii Anticorupţie

11 Nov 2014 1678