DNA Constanța l-a trimis, din nou, în judecată pe Bogdan Dumitru Dumitrașcu, fostul director general adjunct al APIA

Andrei Bodean, procuror șef al DNA Constanța

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

Bogdan Dumitru Dumitrașcu, la data faptei director general adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.), în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea infracțiunilor de: instigare la fals intelectual, instigare la complicitatea la folosirea sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
 
Ionel Bucelea și  Florin Panaitescu, la data faptelor inspectori în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) - Centrul județean Călărași, în sarcina cărora s-a reținut comiterea infracțiunilor de: fals intelectual, complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
 
Persoană fizică, fermier, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2020, în scopul obținerii fondurilor nerambursabile, fermierul cercetat în prezenta cauză ar fi depus la A.P.I.A. - Centrul județean Călărași mai multe documente și declarații false care atestau împrejurarea neadevărată că lucrările executate de inculpat îndeplineau condițiile pentru obținerea subvențiilor aferente Zonelor de Interes Ecologic, respectiv cultivarea unui amestec de culturi secundare (ex. rapiță și titricale).
Printre documentele depuse la A.P.I.A. se regăsește și un raport de control al inculpaților Bucelea Ionel și Panaitescu Florin, încheiat după acțiunea de verificare în teren, cu privire la conținutul căruia se impun următoarele precizări:
- inițial, ca urmare a unei activități de control, cei doi inspectori ar fi consemnat în raport faptul că pe terenul deținut de fermier nu ar fi fost identificat stratul vegetal declarat pentru care solicitase subvenția, ci doar o cultură de grâu comun, de toamnă.
- ulterior, după o întâlnire cu inculpatul Dumitrașcu Bogdan Dumitru care, în perioada respectivă, era director general adjunct al Agenției pentru Plăți și Intervenție în Agricultură (A.P.I.A.), cei inspectori, la instigarea primului, ar fi revenit și ar fi consemnat în fals în raportul respectiv că pe suprafața de teren ce aparținea fermierului, era înființată și cultură de strat vegetal.
Prin demersurile menționate mai sus, fermierul a obținut de la A.P.I.A. suma de 7.128 lei, reprezentând fonduri nerambursabile.
În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii.


Agenția pentru Plăți și Intervenție în Agricultură s-a constituit parte civilă în procesul penal.

 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călărași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 

Menționăm că inculpatul Dumitrașcu Bogdan Dumitru a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru săvârșirea unei săvârșirea infracțiunii de luare de mită (https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10903 ).

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosar DNA Constanța Bogdan Dumitru Dumitrașcu, fostul director general adjunct al APIA, condamnat definitiv! (MINUTĂ+DOCUMENT)

19 Jan 2024 1281

Instalaţii Montaj Tehnologic SRL, trei procese cu Municipiul Mangalia!

05 Jun 2023 1183

Începe judecata într-un dosar al DNA Constanţa! Cine este inculpatul

02 Oct 2022 2834

DNA Constanța intră tare la vârful APIA! (RECHIZITORIU)

01 Feb 2022 1949

Bogdan Dumitrașcu, adjunctul APIA, trimis în judecată de DNA Constanța

27 Jan 2022 2212

Referat propunere de arestare DNA Constanța Unde ar fi primit mită Bogdan Dumitrașcu, adjunctul APIA (DOCUMENT)

19 Jan 2022 2565

Ce averi au Venilia Trofin și Romeo Banu, consilieri superiori APIA, trimiși în judecată de DNA Constanța (DOCUMENTE)

07 Jan 2022 3116

Ce interdicții are Bogdan Dumitru Dumitrașcu, fostul director general adjunct al APIA, și cu cine nu are voie să comunice

30 Dec 2021 2643

Bogdan Dumitru Dumitrașcu, fostul director general adjunct al APIA, arestat preventiv la cererea DNA Constanța, va fi pus în libertate!

29 Dec 2021 2108

Bogdan Dumitru Dumitrașcu, fostul director general adjunct al APIA, arestat preventiv la Constanța, află mâine dacă va fi pus în libertate

28 Dec 2021 1496

Bogdan Dumitru Dumitrașcu, fostul director general adjunct al APIA, cere să fie pus în libertate. Când se va lua decizia finală

25 Dec 2021 1767

Ultima oră! Decizia Tribunalului Constanța privind arestarea adjunctului APIA, anchetat de DNA Constanța

22 Dec 2021 2068

Oficial, începând de azi Adjunctul APIA reținut de DNA Constanța nu mai ocupă funcția de conducere!

22 Dec 2021 1698

Încătușat de DNA Constanța Averea și interesele adjunctului de la APIA (DOCUMENTE)

22 Dec 2021 2577