DNA Constanţa se opune eliberării unui profesor

Trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secția de Combatere a Corupției, un profesor din Ialomiţa a fost eliberat condiţionat de către magistraţii Judecătoriei Medgidia. Decizia nu este una definitivă, aceasta fiind atacată de procurorii DNA Constanţa la Tribunalul Constanţa. Primul termen a fost stabilit pentru luna ianuarie 2019. 
 
În decembrie 2014, Direcţia Naţionale Anticorupţie - Secția de Combatere a Corupției a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui număr de 17 inculpați, cadre didactice din judeţul Ialomiţa, implicate în fraudarea examenului de Bacalaureat, sesiunea iunie - iulie 2012.
 
Printre inculpaţii cauzei se numără şi inculpatul din dosarul nostru, acesta fiind acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat şi de 31 de infracţiuni de fals material în înscrisuri oficiale.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii arată că, în sesiunea de Bacalaureat iunie - iulie 2012, inculpata (…), având funcţia de inspector şcolar general şi de preşedinte al Comisiei Judeţene de Bacalaureat Ialomiţa, a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat format din inculpaţii (…), cadre didactice cu atribuţii în activitatea de desfăşurare a acelei sesiuni de Bacalaureat. Acest grup infracţional a fost sprijinit de inculpaţii, cadre didactice, (…) și la care au aderat cadrele didactice, inculpaţii (…).
 
Scopul constituirii acestui grup infracțional a fost acela al asigurării, prin fraudă, a promovării examenului de Bacalaureat de către 119 candidaţi, scop atins în cazul a 97 dintre aceştia.
 
Activitatea membrilor grupului s-a concretizat prin: întâlniri organizate, desfăşurate la domiciliul inculpatei (…), păstrarea permanentă a legăturii telefonice și coordonarea cu ceilalţi membri ai grupului infracţional organizat pe parcursul activităţii de evaluare a lucrărilor scrise, recrutarea candidaţilor de la care au pretins şi a primit diferite sume de bani, în schimbul favorizării acestora la examenul de Bacalaureat, întocmirea în scris, în perioada premergătoare probelor scrise, a unor centralizatoare cu candidaţii de la centrele de examinare, ce urmau a fi favorizaţi la examenul de Bacalaureat, desemnarea echipelor de evaluatori, astfel încât să corespundă planului infracţional, transmiterea în cadrul grupului infracţional a datelor de identificare a candidaților, disciplina şi nivelul de dificultate al fiecăreia, notele dorite şi semnul distinctiv folosit, identificarea lucrărilor candidaţilor țintă, după semnele distinctive stabilite de membrii grupului, selectarea, numerotarea şi repartizarea seturilor de lucrări cu semnele distinctive către respectivele echipe de evaluatori, efectuarea, în calitate de profesori evaluatori, de adăugiri pe lucrările scrise ale unor candidaţi.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.
 
Pe data de 8 noiembrie, Judecătoria Medgidia a dispus eliberarea condiţionată a unuia dintre profesorii trimişi în judecată. Nemulţumiţi, procurorii DNA Constanţa au contestat decizia Judecătoriei Medgidia la Tribunalul Constanţa. Primul termen al contestaţiei a fost stabilit pentru luna ianuarie 2019. 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Cât mai costă examenul de Bacalaureat? Dar Evaluarea Naţională?

08 Jun 2017 7380

Profesori condamnați pentru fraudă la bacalaureat

16 Nov 2016 2266