Justitie

DNA Constanţa Vasile Ichim şi Ion Burcea, trimişi în judecată. Ce spun procurorii Anticorupţie

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților: Vasile Ichim, suspectat de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, de fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte) şi de instigare la fals intelectual în forma participației improprii, în formă continuată.

În cauză a mai fost trimis în judecată Ion Burcea, acesta fiind acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, de complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată (2 fapte), dar şi de instigare la fals intelectual în forma participației improprii, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, document care se află la Tribunalul Constanţa, procurorii DNA arată că „în perioada 2014-2015, inculpații Ichim Vasile și Burcea Ion, în calitate de reprezentanți ai unei întreprinderi familiale, au depus cu rea-credință la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false (tabele centralizatoare și adeverințe de suprafață), în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei unice de plată, pentru suprafeţe de teren pe care nu le dețineau în realitate“.

„În același context, cei doi inculpați, folosind o parte din documentele falsificate, au determinat reprezentanții unei Primării să ateste, fără vinovăție, fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului, respectiv acelea că întreprinderea familială pe care o reprezentau deținea în arendă anumite suprafețe de teren. Prin aceste demersuri, cei doi inculpați au obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 94.351,55 lei. În cauză, Agenţia de Plăţi și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cadrul procesului penal cu suma de 102.245,25 lei. În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin inculpaților“, se mai arată în actul de sesizare al instanţei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Procurorii fac precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Achitare într-un dosar instrumentat de DNA Constanţa. Procurorii, nemulţumiţi

15 Feb 2019 1063

Vasile Ichim şi Ion Burcea, trimişi în judecată de DNA, au fost achitaţi

23 May 2018 884

Serviciul de Stare Civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 11 mai 2018

17 May 2018 831

Iată cine sunt inculpaţii şi ce acuzaţii li se aduc DNA Constanţa trimite spre judecare trei dosare

08 Aug 2017 3672

Presedintii PNL, reconfirmati in functie la Fantanele si Mihai Viteazu

19 Apr 2010 1736