Justitie

DNA. Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar şi alţi inculpaţi, trimişi în judecată pentru luare de mită

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a următorilor inculpați:
 
BLEJNAR SORIN, la data faptei președinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), pentru infracțiunea de luare de mită
COMĂNIȚĂ VIOREL,  la data faptei vicepreședinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) cu rol de conducător al Autorităţii Naţionale a Vămilor, pentru infracțiunea de luare de mită,
FLOREA SORIN, la data faptei  comisar general adjunct al Gărzii Financiare, pentru infracțiunea de luare de mită
BLEJNAR ANDREEA FLORENTINA, persoană din familia primului inculpat, pentru complicitate la infracțiunea de luare de mită.
 
      
       În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În calitate de președinte, vicepreședinte, respectiv de comisar general adjunct al Gărzii Financiare, inculpații Blejnar Sorin, Comăniță Viorel și  Florea Sorin au primit sume de bani de la un om de afaceri, prin intermediari, pentru ca, în schimb, prin încălcarea atribuțiilor de serviciu, cei trei inculpați să protejeze activitatea nelegală desfășurată de societatea comercială coordonată de omul de afaceri. Ajutorul dat de complicele Blejnar Andreea Florentina a constat în primirea banilor destinați lui Blejnar Sorin, de la doi interpuși ai omului de afaceri.
Concret, cei trei inculpați au primit drept mită următoarele sume de bani
  • BLEJNAR SORIN – 1.200.000 euro în perioada mai 2011-aprilie 2012
  • COMĂNIȚĂ VIOREL - 960.000 euro în perioada mai 2011- mai 2012
  • FLOREA SORIN  - 300.000 euro în perioada mai 2011- iunie 2012
 
Sumele primite drept mită de cei trei inculpați au avut caracterul unei „taxe de protecție” încasate de cei trei funcționari publici cu putere de decizie, pentru ca activitatea ilegală a societății controlate de omul de afaceri care plătea respectiva “taxă” să nu fie observată și nici oprită de organele fiscale.
Activitatea comercială a societății din domeniul comercializării carburanților era organizată astfel încât să se asigure premisele evaziunii fiscale.  Cumpărarea și vânzarea produselor accizabile s-a desfășurat în timp,  iar sumele obținute erau date funcționarilor publici, pe măsură ce banii erau obținuți din comercializarea produselor fără plata accizelor. Societatea respectivă ( alături de alte persoane fizice și juridice) a fost trimisă în judecată, fiind condamnată prin decizie definitivă, pentru infracțiunea de evaziune fiscală, la plata unei amenzi penale și pedeapsa complementară a dizolvării. (detalii http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=9422).
 
În cauză s-a dispus luarea măsurilor asiguratorii cu privire la bunurile inculpaților Blejnar Sorin, Comăniță Viorel și Florea Sorin, până la concurența sumelor reprezentând obiectul infracțiunilor de mită reținute în sarcina fiecăruia dintre cei trei.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București cu propunere de menținere a măsurilor asiguratorii dispuse în cauză cu privire la bunurile inculpaților Blejnar Sorin, Comăniță Viorel și Florea Sorin.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Pentru mine este o continuare a activității de la DNA” Kovesi cere procurorilor și judecătorilor „să continue ce s-a început”

20 Sep 2019 481

Chestorul de poliție Adrian Iacob, fostul rector al Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, trimis în judecată de DNA

18 Sep 2019 360

Medicul Faur Alexandru, reţinut de DNA pentru luare de mită

18 Sep 2019 723

Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean Constanţa, achitat! DNA Constanţa nu renunţă la proces

18 Sep 2019 671

Fostul arhitect-şef al CJC, trimis în judecată de către DNA. Ultima decizie a judecătorilor

17 Sep 2019 2037

Viorel Costache, fostul inspector-şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, va fi audiat luna viitoare

16 Sep 2019 386

Aproape trei ani de închisoare în dosarul unui om de afaceri anchetat pentru evaziune fiscală. Și-a recunoscut vina

10 Sep 2019 528

Medic militar trimis în judecată pentru luare de mită DNA acuză - pentru 200 de lei nici nu ar fi urcat din cabinet până la sala de operaţii

10 Sep 2019 2030

Nicuşor Constantinescu, un nou dosar la DNA. Cine ar fi beneficiat de bani! (galerie foto + documente)

10 Sep 2019 1789

Oficial despre noul dosar al lui Nicuşor Daniel Constantinescu

09 Sep 2019 931

UPDATE Nicuşor Constantinescu, prezent la DNA Constanţa (galerie foto+video)

09 Sep 2019 1580

Tribunalul Constanţa, undă verde pentru judecarea unui dosar instrumentat de DNA Bucureşti. Este vizat un fost primar

07 Sep 2019 684

Mariana Mircea, fost primar al oraşului Cernavodă, trimisă în judecată de DNA. Dosarul, amânat

05 Sep 2019 1464

Procurorul Dănuţ Volintiru rămâne şeful Secţiei de combatere a corupţiei din DNA

04 Sep 2019 673

Cale de atac extraordinară într-unul dintre cele mai mari dosare ale DNA Constanţa

02 Sep 2019 357