DNA Polițist și om de afaceri, trimiși în judecată într-un dosar de achiziții frauduloase

  • DNA trimite în judecată pe șeful Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov din IGPR, la data faptelor, și pe un om de afaceri pentru achiziții frauduloase.
În completarea comunicatelor nr. 824, 826 și 830, din zilele de 3 respectiv 4 decembrie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:
 
 MIRICĂ EMANOIL, la data faptelor șef al Brigăzii de Operațiuni Speciale Brașov din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române, pentru comiterea infracțiunilor de:

- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații,
- compromiterea intereselor justiției,
- luare de mită (4 acte materiale),
- trafic de influență (5 acte materiale),
 
PERSOANA FIZICĂ, administrator în fapt a unei societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunilor de:
- dare de mită (4 acte materiale),
- cumpărare de influență (5 acte materiale),
- favorizarea făptuitorului.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
           

Prezentul dosar s-a disjuns din cauza penală privind presupusa atribuire frauduloasă, de către persoane din conducerea unor spitale din județele Brașov și Harghita, societății omului de afaceri (inculpat în prezenta cauză), a unor contracte de achiziție echipamente și produse medicale supraevaluate, dintre care unele nu îndeplineau condițiile de conformitate, iar altele nici nu erau necesare. În schimb, persoane din conducerea spitalelor și/sau persoane cu ascendent și influență asupra acestora ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei respective.
           
În contextul menționat mai sus, procurorii anticorupție au dispus efectuarea unor activități procedurale de către ofițerii de poliție din cadrul I.G.P.R. – Brigada de Operațiuni Speciale Brașov.

           
Cu această ocazie, în perioada 10 aprilie – 23 octombrie 2020, după ce inculpatul Mirică Emanoil, în calitatea menționată mai sus, a aflat cu exactitate aspectele cercetate și persoanele vizate de anchetă, ar fi comunicat aceste informații omului de afaceri, îngreunând urmărirea penală care se desfășura în cauza. Pentru a conferi o anumită greutate celor transmise, ofițerul de poliție i-ar fi pus la dispoziție omului de afaceri un înscris ce conținea un rezumat fidel al unei încheieri de ședință, în care erau prezentate informațiile de mai sus.
           
Urmarea imediată a constat în faptul că omul de afaceri i-ar fi comunicat inculpatului Popa Marius Cristian, la data faptelor consilier local în municipiul Săcele (cercetat în cauza din care s-a disjuns prezentul dosar), tot ce aflase, ceea ce a făcut ca persoanele cercetate să își schimbe modalitatea de comunicare și să sporească măsurile de precauție.
           
Pentru aceste „servicii”, dar și în schimbul promisiunii de a-și folosi influența pe care a pretins că o are pe lângă ofițeri de poliție și procurori din cadrul D.N.A. – Serviciul Teritorial Brașov, pentru a afla mai multe detalii despre mersul anchetei și pentru a influența cursul acesteia în direcția unei soluții de clasare, inculpatul Mirică Emanoil ar fi primit de la omul de afaceri mai multe foloase necuvenite (bani, produse alimentare și intervenții stomatologice).
           
În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.
 
Acest dosar a fost trimis spre judecare la Tribunal Brașov cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.
 
Față de celelalte persoane menționate în comunicatele de presă anterioare se desfășoare în continuare acte de urmărire penală.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție.
           

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
           
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019, transmite DNA.


Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DNA Constanța se opune ca Adrian Gâmbuțeanu, fost director în CJC, să fie eliberat condiționat!

14 May 2021 695

Irina Manole, șef în cadrul O.J.F.I.R. Tulcea, acuzată de luare de mită, poate fi eliberată din arestul preventiv

14 May 2021 834

Condamnare definitivă într-un dosar al DNA Constanța. Doi ani de închisoare cu suspendare pentru un fermier din Tulcea

12 May 2021 709

Oficial Ion Ioniță, fostul primar din Agigea, condamnat la aproape șase ani de închisoare

12 May 2021 934

DNA Constanța a trimis-o în judecată pe Irina Manole, șefă în OJFIR Tulcea. Libertatea, decisă mâine

12 May 2021 735

Irina Manole, fosta șefă a OJFIR Tulcea, trimisă în judecată pentru luare de mită

11 May 2021 633

Fost șef al Vămii Constanța, la judecată cu statul pentru banii de avocat. Când s-ar putea lua decizia finală

10 May 2021 978

Cuveta Lacului Siutghiol, în atenția DNA Constanța. Oficial, de la Corpul de Control al prim-ministrului

08 May 2021 2660

Afaceriști trimiși în judecată de DNA Constanța. Prejudiciu, peste 31 milioane de euro. Începe judecata

07 May 2021 4182

Condamnat definitiv Notarul public Horia Botezatu a dat în judecată Ministerul Justiției. Ce au decis judecătorii

06 May 2021 872

Surse. Dosarul Microsoft Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, trimis în judecată de DNA

05 May 2021 736

Oficial! DNA face primele precizări în legătură cu dosarul medicului de familie Cristina Chiriloaie, din Constanța

05 May 2021 2078

Judecătorii au admis cererea DNA Constanța în cazul Irinei Manole, șefă în OFIR Tulcea

30 Apr 2021 827

Evaluare psihosocială Se cere schimbarea încadrării juridice în dosarul Marianei Mircea, fost primar al orașului Cernavodă

30 Apr 2021 1243

Costel Alexe s-a autosuspendat din funcția de președinte al PNL Iași

28 Apr 2021 511