DNA!Pompier condamnat în baza unui acord de recunoaștere a vinovăției!

 
 
  • Magistrații au stabilit pedeapsa închisorii de 1 (un) an și 6 (șase) luni pentru săvârșirea de către inculpat a infracțiunii constând în efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale.
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
 
Procurorii militari din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracțiunile de corupție săvârșite de militari au dispus sesizarea Tribunalului Militar București cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatului Vasile Cristian, la data comiterii faptei căpitan în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (I.S.U.) „Dealul Spirii” București-Ilfov.
 
Cel în cauză este suspectat de efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu funcția, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplinește o persoană ori încheierea de tranzacții financiare, utilizând informațiile obținute în virtutea funcției, atribuției sau însărcinării sale.
 
Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Militar București.
 
Recent, instanța militară a admis acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de DNA cu inculpatul.
 
Magistrații au stabilit pedeapsa închisorii de 1 (un) an și 6 (șase) luni pentru săvârșirea de către inculpat a infracțiunii constând în efectuarea de operațiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuția sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale.
 
Tribunalul a mai decis amânarea aplicării pedepsei închisorii pe un termen de supraveghere stabilit în condiţiile art. 84 alin. 1 C. pen., de 2 ani de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri de admitere a acordului de recunoaştere a vinovăţiei.
 
„Pe durata termenului de supraveghere, cpt. Vasile Cristian trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: - Să se prezinte la Serviciul de Probațiune de pe lângă Tribunalul București, la datele fixate de acesta; - Să primească vizitele consilierului de probațiune desemnat cu supravegherea sa; - Să anunțe, în prealabil, schimbarea de domiciliu și orice deplasare care depășește 5 zile; - Să comunice schimbarea locului de muncă; - Să comunice informații și documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existență; În temeiul art. 85 alin. (2) lit. b) din C.pen., pe durata termenului de supraveghere, cpt. Vasile Cristian are obligația să presteze o muncă neremunerată în folosul comunității pe perioada a 60 de zile, muncă ce va fi prestată fie în cadrul Primăriei Sector 5 București, fie în cadrul Primăriei comunei Bragadiru Ilfov“, potrivit minutei judecătorești.

 
În continuare, tribunalul l-a atenționat pe inculpatul că dacă va mai comite infracțiuni sau nu va respecta măsurile de supraveghere ori nu va executa obligațiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere (...) instanța va revoca amânarea și va dispune aplicarea și executarea pedepsei.
 

Decizia nu este una definitivă!
 
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii militari au reținut următoarea stare de fapt:
 

În perioada 17.10.2016 – 20.12.2022, inculpatul Vasile Cristian, în calitatea menționată mai sus, ar fi desfășurat activități de administrare, conducere și coordonare, incluzând operațiuni financiare, ca acte de comerț, incompatibile cu statutul său de cadru militar activ, în cadrul unei societăți comerciale ce avea ca obiect prestarea unor servicii autorizate de arhivare documente.
 
În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 1 (un) an și 6 (șase) luni închisoare cu amânarea aplicării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani.
 
Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile, la una dintre primăriile Sector 5 București sau a comunei Bragadiru, județul Ilfov.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Percheziții
DNA explică de ce l-a trimis în judecată pe Constantin Dina, fost director al DSP Constanța, șef al Corpului de Control din Ministerul Sănătății (RECHIZITORIU)

 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Procurorii militari din DNA, acord de recunoaștere cu un căpitan din ISU! Când s-ar putea pronunța instanța

15 Jan 2023 1004

DNA, acord de recunoaștere a vinovăției cu un căpitan din ISU București - Ilfov

03 Jan 2023 8192

Flagrant „marca“ DNA! Fost ofițer SRI Dobrogea, condamnat!

03 Nov 2022 2250

Oficial Acțiune fulger a procurorilor militari de la DNA!

01 Nov 2022 1072

Medic militar, sub control judicar! DNA îl acuză de mită

19 Sep 2022 1384

Fost ofițer al SRI Dobrogea acuzat de trafic de influență! Ce a decis Tribunalul Militar

09 Sep 2022 1350

Acord de recunoaștere a vinovăției, între ofițerul SRI Constanța, acuzat de trafic de influență și procurorii DNA

26 Aug 2022 1050

Unde a fost prins, în flagrant, de procurorii DNA, un ofițer de la SRI Dobrogea

23 Aug 2022 4915

Ofițer în cadrul SRI - Direcția Regională de Informații Dobrogea, urmărit penal de procurorii DNA. Ce acuzații i se aduc

22 Aug 2022 1540

Concursuri de angajare în cadrul Jandarmeriei Române, fraudate. Mai mulți ofițeri, trimiși în judecată

03 Jan 2022 1492

Cadre militare trimise în judecată de procurorii DNA. Ce acuzații li se aduc

03 Jan 2022 1567

Motivare tăioasă! Judecătorii militari explică sentința dată în dosarul comandorilor de la Aviație (document)

13 Oct 2021 2754

Comandori din Inspectoratul General de Aviație, trimiși în judecată de DNA

08 Dec 2020 1909

DNA Conducerea UM 02517 Craiova, cercetată pentru abuz în serviciu

29 Sep 2020 1325

Șeful Jandarmeriei Române, Bogdan Enescu, pus sub urmărire penală de DNA

24 Sep 2020 1106