Doi cunoscuți medici ginecologi din Constanța, la judecată cu Colegiul Medicilor din România. Când începe procesul!

  • Dosarul are indicativul 1195/118/2022, reclamanții sunt dr. Bogdan Ciornei și dr. Ioana Buda, ambii cu domiciliul ales la avocat Paula Albu, iar pârât este Colegiul Medicilor din România – Comisia Superioară de Disciplină.
  • Procesul este programat să înceapă la data de 9 iunie 2022.
  • În urma repartizării aleatorii, dosarul se află în atenția completului CA12 al Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Constantina Monica Turcu.
  • Contactată telefonic la momentul înregistrării dosarului la instanță, dr. Ioana Buda a precizat, pentru ZIUA de Constanța, că este la un curs. La solicitarea reporterilor în legătură cu o declarație, aceasta a precizat „Nu vă pot declara nimic“.
  • Pe de altă parte, surse judiciare au declarat pentru ZIUA de Constanța că ancheta penală este încă în desfășurare, fiind coordonată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța.
 
Tribunalul Constanța a fixat primul termen în procesul în care medicii ginecologi Bogdan Ciornei și Ioana Buda, din Constanța, au dat în judecată Colegiul Medicilor din România.
 
Procesul este programat să înceapă la data de 9 iunie 2022, cazul fiind, în urma repartizării aleatorii, în atenția completului CA12 al Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului, prezidat, potrivit surselor noastre, de magistratul Constantina Monica Turcu.
 
Așa cum arătam în edițiile anterioare, dosarul are indicativul 1195/118/2022, reclamanții sunt dr. Bogdan Ciornei și dr. Ioana Buda, ambii cu domiciliul ales la avocat Paula Albu, iar pârât este Colegiul Medicilor din România – Comisia Superioară de Disciplină.
 
Cererea de chemare în judecată a fost înregistrată pe rolul Secției de Contencios administrativ și fiscal a Tribunalului Constanța la data de 23 februarie 2021, iar obiectul dosarului este reprezentat de „anulare act administrativ Decizia nr. 197/2021“.
 
Contactată telefonic la momentul înregistrării dosarului la instanță, dr. Ioana Buda a precizat, pentru ZIUA de Constanța, că este la un curs. La solicitarea reporterilor în legătură cu o declarație, aceasta a precizat „Nu vă pot declara nimic“.
 
Presa centrală a scris despre raportul întocmit de Colegiul Medicilor din România cu privire la cei doi medici, în urma decesului Teodorei M., în data de 24 ianuarie 2018, la un spital privat din Constanța, datele raportului fiind publicate de cotidianul Libertatea.ro. Potrivit cotidianului central, în raportul CMR ar fi fost identificate o serie de probleme.
 
Totodată, surse judiciare au declarat pentru ZIUA de Constanța că ancheta penală desfășurată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța este încă în derulare, nefiind finalizată până la acest moment.
 
Legat de cazul Teodorei M., din județul Ialomița, aceasta venit la Constanța să nască la un spital privat din oraș. Acasă, era așteptată de primul copilaș, un băiețel care avea atunci în jur de trei ani.

 
La câteva ore după naştere, tânăra mămică a intrat în stop cardio-respirator. A fost transferată la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Constanţa, însă cadrele medicale nu i-au mai putut salva viaţa. Teodora a lăsat în urma sa doi copilaşi ce aveau nevoie de mama lor şi un soţ sfâşiat de durere.
 

Ce spunea unitatea medicală despre caz
 
După incident, reprezentanţii spitalului privat din Constanţa au oferit un punct de vedere referitor la cazul Teodorei.
 
Redăm integral comunicatul venit din partea spitalului:
 
„În data de 24.01.2018, la ora 00:26, a avut loc naşterea pe cale naturală a unui făt viu de sex masculin, cu greutate 2600 gr, Apgar 8-9, cu adaptare neonatală bună. Nou-născutul are stare generală bună şi se află sub supravegherea specialiştilor secţiei de Neonatologie din spitalul nostru. Referitor la evoluţia travaliului şi a naşterii, acestea au decurs normal, sub atenta monitorizare a parametrilor vitali materni şi fetali de către echipa medicală.
 
În situaţia dată, vorbim despre un sindrom hemoragic supra-acut post-partum, determinat de o anomalie placentară rară, complicaţie ce nu poate fi decelabilă antepartum, cu prognostic foarte grav. Sindromul hemoragic este principala cauză de mortalitate maternă conform ghidurilor clinice de Obstetrică-Ginecologie şi statisticilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Hemoragia post-partum este o complicaţie care poate să apară atât în cazul femeilor care nasc natural, cât şi prin operaţie cezariană.
 
Urmare a apariţiei acestei complicaţii severe, echipa medicală a efectuat toate manevrele şi procedurile impuse în acest caz şi s-a decis transferarea pacientei la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa din cauza complexităţii şi gravităţii cazului şi nevoii de implicare a unei echipe multidisciplinare.
 
Pe parcursul monitorizărilor prenatale, inclusiv în cadrul episodului de spitalizare actual, au fost discutate cu pacienta modalităţile de naştere, cu prezentarea beneficiilor şi riscurilor aferente fiecăreia, pacienta alegând informat o naştere naturală pe uter cicatricial post-cezariană.
 
Menţionăm că, din punct de vedere medical, pacienta a îndeplinit condiţiile pentru  travaliul de naştere post-cezariană, aşa cum sunt enunţate în literatura de specialitate. Transferul s-a realizat conform procedurii de transfer interclinic, s-a luat legătura cu echipa secţiilor ATI şi Obstetrică-Ginecologie ale SCJU Constanţa, fiind comunicate toate informaţiile şi datele relevante pentru caz, în vederea pregătirii intervenţiei chirurgicale de urgenţă. Echipa Isis Hospital  va continua să încurajeze naşterea naturală, considerând că este dreptul oricărei femei să cunoscă şi să decidă informat modalitatea de a naşte. Suntem alături de familie şi vom oferi întregul nostru sprijin şi suport acesteia“.
 
Se așteaptă rezultatul anchetei penale
 
Pentru a reveni la dosarul înregistrat de cei doi medici la Tribunalul Constanța, acesta este programat să înceapă la data de 9 iunie 2022, de la ora 12.00.
 
Oricare va fi decizia pe care judecătorii de la Tribunal o vor pronunța în dosar, aceasta va putea fi atacată la instanța superioară de către părțile care se declară nemulțumite.
 
În paralel însă cu dosarul de la secția de contencios administrativ și fiscal, se așteaptă și rezultatul anchetei penale desfășurate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Patru ani de la decesul care a cutremurat sistemul medical din Constanța!

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Un restaurant din Vama Veche a pierdut la Tribunalul Constanța procesul cu primarul și consiliul local din Limanu

28 Mar 2024 70

Știri Portul Constanța Verdict amânat pentru profitul din port! Fondul Proprietatea SA, în așteptare

28 Mar 2024 295

Patru persoane arestate de Tribunalul Constanța, la cererea procurorilor DIICOT! (MINUTĂ)

28 Mar 2024 661

Primarul din Constanța, obligat să emită un nou certificat de urbanism pentru un teren de 8.000 de metri pătrați, din Mamaia. Fără mențiuni despre Dosarul Retrocedărilor! (MINUTA)

27 Mar 2024 582

„Voi candida și voi și câștiga Primăria Năvodari!“ Tribunalul Constanța a respins cererea lui Nicolae Matei, fostul primar din Năvodari, privind reabilitarea (MINUTĂ)

27 Mar 2024 1372

Tribunalul Constanța - Avizul pentru restricțiile din Peninsulă, emis după adoptarea Regulamentului pentru Zona Peninsulară! De ce râmân stâlpișorii în picioare (MOTIVARE)

27 Mar 2024 609

Arestare de ultim moment la Tribunalul Constanța!

27 Mar 2024 677

Medicul „vedetelor“ Hussein Shamieh a ajuns la Tribunalul Constanța! Cere revocarea controlului judiciar (FOTO+VIDEO)

27 Mar 2024 570

Corpul de Control al Ministerului Justiției a finalizat verificările la Penitenciarul Constanța – Poarta Albă, în cazul Vlad Matei Pascu. Ce s-a stabilit

26 Mar 2024 642

Justiție Constanța Florentina Țigmeanu, fostul director de la Școala „Gheorghe Țițeica” Constanța, va primi daune morale de 4.000 de euro!

26 Mar 2024 775

Decizie definitivă Cambela Prod SRL pierde procesul cu Primăria Constanța. Trebuie să desființeze lucrările efectuate la un imobil

25 Mar 2024 4003

Decizia nu este definitivă Prefectul județului pierde procesul cu CLM Constanța. Este vizat proiectul „Stop depresia"!

25 Mar 2024 399

Clubul de Volei Municipal Tomis Constanţa, în faliment! Dosarul, amânat la tribunalul Constanța

25 Mar 2024 392

Tribunalul Constanța, despăgubiri dublate pe Legea 10 pentru o prăvălie cu beci de pe Șoseaua Mangaliei, preluată abuziv de comuniști!

24 Mar 2024 711

Tribunalul Constanța anulează mai multe dispoziții emise de Primarul comunei Corbu, la cererea prefectului

24 Mar 2024 554