Doi elevi din Medgidia le-au cerut judecătorilor să le aprobe căsătoria

Adesea auzim de relaţii intime timpurii între minori, de bebeluşi daţi, în cel mai bun caz, spre adopţie, concepuţi din greşeală sau din lipsa de prevedere din partea unor părinţi care, la rândul lor, nu au depăşit statutul de copii, cel puţin în faţa legii. Auzim de avorturi, de relaţii şi vieţi destrămate, de mame minore părăsite de taţii copilaşilor când au aflat că acestea sunt însărcinate. Și totuşi, există şi excepţii, există cazuri în care părinţii, chiar dacă sunt minori la rândul lor, au hotărât să înfrunte împreună viaţa şi să fie responsabili pentru bebeluşul lor. În acest sens, aceştia s-au adresat judecătorilor, cerându-le să le aprobe căsătoria.
 
Un astfel de caz s-a petrecut la noi în judeţ, iar cei doi elevi de liceu s-au adresat Judecătoriei Medgidia, în luna mai, anul acesta, pentru a le autoriza căsătoria.
Potrivit actelor depuse la dosarul cauzei, adolescentul a fost cel care a iniţiat acţiunea în instanţă, cerându-le magistraţilor să le încuviinţeze căsătoria, chiar dacă nu au împlinit 18 ani, pe motiv că prietena lui este însărcinată.
 
„În motivarea cererii reclamantului, a arătat faptul că pârâta este însărcinată în opt luni, iar părţile întreţin o relaţie similară unei familii de circa un an de zile“, se menţionează în cererea înregistrată la Judecătoria Medgidia.
 

Adeverinţe medicale şi acordul părinţilor

Mai mult decât atât, chiar şi tatăl fetei a fost de acord ca aceasta să se mărite cu prietenul ei, în condiţiile în care, în mai puţin de două luni, tânăra urma să împlinească oricum vârsta majoratului. Însă adolescenţii şi-au dorit foarte mult să devină o familie înainte ca bebeluşul să vină efectiv pe lume, ceea ce urma să se întâmple în mai puţin de o lună.
 
În actele depuse la dosar, se arată faptul că „minora este dezvoltată fizic şi psihic, fiind aptă pentru încheierea căsătoriei, astfel cum rezultă din adeverinţa medicală depusă la dosar“.
 
În aceste condiţii, judecătorii au stabilit: „Conform art. 272, alin. 2 Cod civil - «(2) Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi, sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul. În cazul în care unul dintre părinţi refuză să încuviinţeze căsătoria, instanţa de tutelă hotărăşte şi asupra acestei divergenţe, având în vedere interesul superior al copilului»“.
 

Instanţa decide în interesul copilului

Cu alte cuvinte, dacă ar fi fost mai bine pentru adolescentă să se căsătorească, aceasta ar fi putut să o facă chiar dacă părinţii ei nu ar fi fost de acord. În cazul de faţă însă, tatăl şi-a dat consimţământul pentru căsătoria fetei, iar mama acesteia era decedată.
 
Pe de altă parte, judecătorii de la instanţa din Medgidia au mai argumentat: „Nu în ultimul rând, admiterea cererii este şi în interesul superior al copilului ce se va naşte, constatând îndeplinite condiţiile prevăzute cumulativ de art. 272, alin. 2 Cod civil, instanţa va admite cererea şi va autoriza pe minora M.N.C. să se căsătorească cu numitul A.M.L.“.
În urma deciziei instanţei, cei doi adolescenţi nu au mai pierdut timpul şi s-au căsătorit înainte de naşterea bebeluşului.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Modificări în călătoria cu copiii, de la 31 martie. Informații despre ce documente trebuie să aibă părinții

26 Mar 2024 703

Poliția de Frontieră Ieşiţi din ţară cu copiii în perioada următoare? Atenţie la documentele de călătorie ale acestora!

19 Mar 2023 1124

Ieşiţi din ţară cu copiii în perioada următoare? Atenţie la documentele de călătorie ale acestora!

03 Jul 2022 1569

O familie de români din Siria, repatriată

18 Feb 2015 1611