Doi inculpați din dosarul Retrocedărilor, condamnați cu executare, eliberați condiționat

 
  • În dosarul retrocedărilor, Înalta Curte a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, în sensul revenirii mai multor terenuri retrocedate în domeniul public al statului sau, după caz, în domeniul public ori privat al Unității Administrativ Teritoriale Municipiul Constanța.
 
Tribunalul Constanța a decis eliberarea condiționată a lui Constantin Racu, fostul director al Direcției Administrație Publică din Primăria Constanța, condamnat (în februarie 2019) la șase ani și zece luni de închisoare.
 
Decizia este definitivă.
 
Amintim că prin decizia penală nr. 32 din 07.02.2019, Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât condamnarea lui Constantin Racu, fost director al Direcției Administrație Publică, la o pedeapsă de 6 ani și 10 luni închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de 3 ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public și a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat.
 
Un alt inculpat din celebrul dosar al Retrocedărilor din Constanța, condamnat inițial cu executare, și eliberat condiționat este Ion Marica, fost director al Direcției Tehnic Investiții, condamnat la cinci ani de închisoare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, cu obținerea de avantaje patrimoniale, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată și constituire a unui grup infracțional organizat. 
 
Prin Hotarârea nr. 959/2021 , Judecătoria Medgidia a admis propunerea de liberare condiţionată formulată de Comisia de individualizare a regimului de executare a pedepselor privative de libertate din cadrul Penitenciarul Poarta Albă, privind pe Marica. Pe cale de consecință, instanța a dispus liberarea condiţionată a celui în cauză, din executarea pedepsei aplicate prin sent.pen.nr.148/2017 a Curţii de Apel Bucureşti - Secţia a II-a Penală, mandat nr. 273/2017/2019, dacă nu este reţinut sau arestat în altă cauză. Decizia a rămas definitivă prin necontestare, potrivit portalului instanțelor de judecată.
 
Amintim că, prin Decizia definitivă 32/A din februarie 2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Radu Ștefan Mazăre a fost condamnat la nouă ani de detenție.
 
Nicuşor Daniel Constantinescu: cinci ani de închisoare.
 
Constantin Racu: şase ani şi zece luni de închisoare.

 
Daniela Ramona Dospinescu: şapte ani şi şase luni de închisoare.
 

Ion Marica: cinci ani de închisoare.
 
Dan Miron: doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani.
 
Bogdan Ghiţulescu: patru ani de închisoare.
 
Răsvan Mircea Tudorache: doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de patru ani.
 
Paraschiva Barbu: trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani.
 
Niculae Nejloveanu: doi ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de patru ani.
 
Daniel Ene: trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de şapte ani.
 
Georgică Giurgiucanu: cinci ani şi şase luni de închisoare.
 
Emil Dragoş Săvulescu: cinci ani şi şase luni de închisoare.
 
Aurel Jean Andrei: doi ani cu suspendarea condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
 
Valentin Gheorghe Ionescu: cinci ani de închisoare.
 
Cristian Borcea: cinci ani de închisoare.
 
Ruxandra Luminiţa Darie: doi ani de închisoare cu suspendare condiţionată a executării pedepsei pe un termen de încercare de patru ani.
 
Marius Puşcaşi: trei ani de închisoare.
 
Carmen Puşcaşi: trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere a executării pedepsei rezultante pe un termen de încercare de cinci ani.
 
Alin Horaţiu Dima: şase ani de închisoare.
 
Prin decizia de condamnare, Înalta Curte a dispus restabilirea situației anterioare săvârșirii infracțiunilor, în sensul revenirii mai multor terenuri retrocedate în domeniul public al statului sau, după caz, în domeniul public ori privat al Unității Administrativ Teritoriale Municipiul Constanța.
 
Instanța a donfiscă contravaloarea în lei, la cursul B.N.R. de la data punerii în executare, a următoarelor sume de la inculpații:

Barbu Paraschiva sumele de 817.248 euro și 79.927 USD;
Ene Daniel sumele de 210.000 euro și 384.683 USD;
Sandu Bogdan Gabriel sumele de 306.983 euro și 408.410 USD;
Ionescu Valentin suma de 228.482 euro;
Borcea Cristian suma de 957.107 euro;
Camboianu Mihai suma de 207.357 euro;
Giurgiucanu Georgică suma de 143.695 euro;
Pușcași Carmen suma de 104.268 euro;
Pușcași Marius suma de 104.268 euro.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Plaja, retrocedările și primarul
„Război rece“ cu Primăria Constanța pentru parcarea de la Modern! Zona este complet închisă! (galerie foto+document)

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dosarul Retrocedărilor! Ultima oră! Decizia Tribunalului Constanța pentru pretențiile de milioane de euro! Se poate face apel

21 Oct 2021 758

Pronunțare amânată Chițac cere, pentru Constanța, peste 600.000 de euro de la Mazăre

15 Oct 2021 708

40 de ani de închisoare într-o retrocedare celebră din Constanța. Judecătorii încearcă, din 2016, să afle adevărul în dosarul Anadalchioi

09 Oct 2021 2200

„Războiul“ de pe Plaja Modern! Cinci dosare pentru o parcare

09 Oct 2021 1313

Zece milioane de euro, de la Mazăre, pentru Constanța - cere Chițac! Ce se întâmplă cu dosarul

09 Oct 2021 925

Victorie în instanță pentru Antonella Marinescu, fost consul general al României la Toronto și fost deputat PSD. Legături cu celebrul Dosar al retrocedărilor din Constanța

01 Oct 2021 1543

Teren din retrocedări și vecini nemulțumiți PUZ-ul pentru un bloc de șapte etaje din Faleză Nord, contestat la Curtea de Apel Constanța

08 Sep 2021 2011

Se cere anularea autorizației de construire pentru un bloc de pe bulevardul Mamaia. Ce s-a decis ieri în instanță

31 Aug 2021 1481

Un fost consilier juridic, condamnat în dosarul Retrocedărilor din Constanța, nu va fi eliberat condiționat

27 Jul 2021 1400

Constanța retrocedată! Curtea Supremă a stabilit un nou termen în cazul retrocedărilor din Anadalchioi - Brătianu

20 Jul 2021 1518

Procesul deschis de BNR beneficiarilor „preferați“ ai administrației Mazăre, suspendat. Ce s-a întâmplat

05 Jul 2021 1571

Proces pentru terenul preluat abuziv de comuniști de la o parohie din Arhiepiscopia Tomisului. Ce s-a întâmplat cu dosarul

24 Apr 2021 1282

Recursul în casație din Dosarul Retrocedărilor, admis în principiu. Azi, un nou termen. Cine analizează cazul

02 Mar 2021 2024

Amintiri din Constanța veche Fundătura Ștefan cel Mare, din Constanța, în centrul unui proces pe Legea 10. Pe teren se aflau o moară și o fabrică de pâine

23 Feb 2021 2313

Municipiul Constanța prin Primar a scăpat de un proces deschis de un dezvoltator imobiliar. Legături cu celebrul dosar al Retrocedărilor

18 Dec 2020 1611