Dosar cu un prejudiciu de peste 31 milioane de euro Decizia Tribunalului Constanța îi nemulțumește pe procurorii DNA. Cine va avea ultimul cuvânt

  • Tribunalul Constanța a dispus restituirea cauzei la Direcţia Naţională Anticorupţie Constanţa numai cu privire la inculpaţii Galambosz Laszlo, Nemeş Radu, Andrescu Florinel, Csaszar - Pal Zsombor şi Capră Răzvan Florin, urmare a „nerespectării dreptului la apărare“, după cum se arată în decizia instanței.


Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul teritorial Constanţa sunt nemulțumiți de decizia luată de Tribunalul Constanța, în faza camerei preliminare, în dosarul în care a fost calculat un presupus prejudiciu de peste 31 milioane de euro.


În primă instanță, Tribunalul Constanța a constatat nelegalitatea probelor administrate în cursul urmăririi penale în dosar nr. 38/P/2013 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa numai cu privire la inculpaţii Galambosz Laszlo, Nemeş Radu, Andrescu Florinel, Csaszar - Pal Zsombor şi Capră Răzvan Florin.


Pe cale de consecință, instanța a dispus restituirea cauzei la Direcţia Naţională Anticorupţie Constanţa numai cu privire la inculpaţii anterior precizați, urmare a nerespectării dreptului la apărare, după cum se arată în decizia instanței.

Totodată, Tribunalul a respins excepţiile şi cererile formulate de inculpaţii Racz Peter Attila, Ristin Pompiliu, Olteanu Răzvan Mihai şi Neacşu Nicolae și a constatat legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr. 38/P/2013 al DNA Constanta, numai cu privire la inculpatul Racz Peter Attila, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de: evaziune fiscală, Ristin Pompiliu, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală și spălare a banilor, Olteanu Răzvan Mihai, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, Neacşu Nicolae, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de: complicitate la evaziune fiscală şi inculpatul Şoldan Romului, trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală.


Tot judecătorii tribunalului au constatat legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală și a dispus începerea judecăţii cauzei referitoare numai la inculpaţii: Racz Peter Attila, Ristin Pompiliu, Olteanu Răzvan Mihai, Neacşu Nicolae şi Şoldan Romulus.


Decizia Tribunalului Constanța a fost contestată de procurorii DNA, la Curtea de Apel Constanța.


Primul termen a fost stabilit pentru începutul săptămânii viitoare.


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

„În perioada 04.10.2005 - 21.12.2007, inculpaţii Racz Peter Attila, Galambosz Laszlo şi Ristin Pompiliu, prin intermediul unui antrepozit fiscal de producţie uleiuri minerale aparţinând unei societăţi comerciale pe care o administrau, au achiziţionat în regim scutit de la plata accizelor, 69.270 tone motorină destinată producerii de produs petrolier (denumit decofral, ecodecofral) şi combustibil lichid pentru centrale termice.

În acest sens, în vederea justificării utilizării motorinei în scopul declarat şi ascunderii destinaţiei reale a acesteia, cei trei inculpaţi au evidenţiat în actele contabile ale societăţii operaţiuni comerciale care atestau, în mod nereal, pe de o parte, achiziţia unor materii prime, altele decât motorina, necesare în procesul tehnologic de obţinere a produsului finit (reziduuri petroliere, păcură, ulei vegetal), iar pe de altă parte, livrarea produselor finite, respectiv combustibil lichid pentru centrale termice, decofral şi ecodecofral.

În realitate, cu concursul celorlalţi şapte inculpaţi, motorina achiziţionată în regim scutit de la plata accizei, era comercializată către societăţi comerciale deţinătoare de staţii de alimentare cu carburanţi a autovehiculelor din ţară, prin intermediul unor societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă, care s-au succedat de-a lungul perioadei infracţionale.

Consecinţa acestui circuit fraudulos a avut ca urmare prejudicierea bugetului consolidat al statului cu suma de 109.247.754 lei, echivalent a 31.035.789 euro, sumă cu care Agenţia Naţională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză.

De precizat este faptul că, pentru a nu fi descoperită activitatea infracţională, în vara anului 2007, au fost arse toate documentele contabile ale societăţii, în timp ce acestea erau „mutate” la noul sediu social din municipiul Constanţa.

În cauză, s-a dispus luarea măsurii asigurătoare a sechestrului asupra oricăror bunuri prezente şi viitoare care vor exista în patrimoniul celor zece inculpaţi, la momentul aducerii la îndeplinire a măsurii asiguratoare dispuse, până la concurenţa sumei de 109.247.754 lei.


Citește și

Un vameș din Constanța, achitat într-un dosar al DNA, a dat statul în judecată. Care este miza procesului

Un fost ofițer DNA, întors de pe drumul libertății de Tribunalul Constanța. Cererea de eliberare condiționată, respinsă
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Gabriel Mustață se retrage! Se schimbă judecătorul unui dosar al DNA Constanța cu un presupus prejudiciu de zeci de milioane de euro

09 Jan 2023 1054

Sechestru ridicat în parte într-un dosar al DNA Constanța! Presupus prejudiciu- 22 milioane de euro

24 Sep 2022 1393

Sechestru de 22 de milioane de euro într-un dosar DNA Constanța

18 Jun 2022 2484

Lista completă! Tribunalul Constanța va reaudia 100 de martori în dosarul DNA cu prejudiciul de peste 31 milioane de euro

18 Nov 2021 5387

Prejudiciu, 31 de milioane de euro Mega-dosar la Tribunalul Constanţa! Procesul a început, după doi ani de la trimiterea în instanță, cu o amânare

19 Jul 2021 2188

Afaceriști trimiși în judecată de DNA Constanța. Prejudiciu, peste 31 milioane de euro. Începe judecata

07 May 2021 5521

​Zece persoane trimise în judecată de DNA Constanța. Prejudiciu, peste 31 milioane de euro. Maine, un nou termen

02 Dec 2020 10210

Zece persoane trimise în judecată de DNA Constanța. Prejudiciu calculat de procurori, peste 31 milioane de euro

10 Nov 2020 1438

Dosar cu un prejudiciu imens! Ce se va întâmpla azi la Tribunalul Constanța

13 Oct 2020 2313

Dosarul din Constanța cu un prejudiciu de 31 de milioane de euro care nu mai apucă să se fie judecat

17 Sep 2020 2695

DNA Constanța, dosar cu un prejudiciu de peste peste 31 milioane euro. Cine sunt inculpații și ce s-a întâmplat cu procesul în ultimele 16 luni

29 Jun 2020 2423

Mega-dosar la DNA Constanţa! Prejudiciu de peste 31 de milioane de euro. Prima decizie a judecătorilor

08 Jan 2020 5236

Sorin Blejnar, adus în faţa judecătorilor (referat propunere arestare)

22 Nov 2016 1847

Dosarul lui Sorin Blejnar, redeschis de Tribunalul Braşov pe 26 ianuarie

26 Dec 2014 1914

DNA acuză - evaziune de peste 20 de milioane de euro Tribunalul Bucureşti nu-i dă voie unui inculpat să ia legătura cu şefii Insulei Ovidiu

26 Mar 2013 5645