Dosare civile și penale pe tema împărtășaniei. Ce surpriză i-au făcut judecătorii Tribunalului Constanța lui ÎPS Teodosie

  • Arhiepiscopia Tomisului a anunțat ieri clasarea dosarelor penale legate de împărtășirea credincioșilor.

  • La scurtă vreme de la anunțul Arhiepiscopiei, judecătorii Tribunalului Constanța au pronunțat soluția în dosarul civil deschis pe același subiect.

  • „În numele legii, decide: respinge ca nefondat apelul“, este hotărârea Tribunalului, fiind respins apelul Asociației Solidaritatea pentru Libertate de Conștiință, promovat împotriva Arhiepiscopiei

După deciziile procurorilor de a clasa dosarele legate de eventuala zădărnicie a combaterii bolilor ce i se imputa Înalt Prea Sfințitului Teodosie de către reprezentanți ai societății civile, anunțate ieri de Arhiepiscopia Tomisului, o altă surpriză plăcută în acest sens a venit și de la instanța civilă.
Pe scurt, Tribunalul Constanța a respins apelul formulat de Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință în procesul civil în care aceasta încercase să îl împiedice pe ÎPS Teodosie să mai împărtășească oameni.
În dosarul cu numărul 10349/212/2020, Tribunalul Constanța, „în numele legii, decide: respinge ca nefondat apelul. Definitivă“, se arată în minuta hotărârii pronunțate ieri.
 

Interzicerea împărtășirii


În acest proces, așa cum menționam în edițiile anterioare, este vorba despre o ordonanță președințială solicitată de Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, prin care Asociația cerea, în esență, interzicerea împărtășirii „dacă nu sunt respectate condițiile impuse de Ministerul Sănătății (...), de Institutul Național de Sănătate Publică (...), sau prin Ordinul nr. 875/2020 emis de MS și MAI“.
Procedura ordonanței președințiale este una specială, ce se judecă în regim de urgență, potrivit legislației în vigoare. În paralel cu acest proces, mai există un dosar civil deschis de Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință, înregistrat tot la Judecătoria Constanța, având un obiect similar.
Așa cum arătam în edițiile anterioare, după ce au analizat cazul în primă instanță, magistrații Judecătoriei Constanța au decis să respingă acțiunea celor de la ASLC. În procesul civil, reprezentanții Arhiepiscopiei nu au depus întâmpinare, potrivit celor consemnate în hotărârea instanței.
 

„Încetarea practicării ritualului“


În cererea de chemare în judecată, menționată în Hotărârea din 29.05.2020 a Judecătoriei, se arată că reclamantul a solicitat ca instanța să dispună „încetarea practicării ritualului de împărtășire dacă nu sunt respectate condițiile impuse de Ministerul Sănățății prin decizia Direcției de Sănătate Publică Constanța având nr. 7403/23.03.2020, de Institutul Național de Sănătate Publică prin Recomandă rile din data de 09.05.2020 sau prin Ordinul nr. 875/22.05.2020 emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, până la soluționarea cererii de chemare în judecată ce face obiectul dosarului civil nr. xxxxx/212/2020, înregistrată pe rolul Ju decătoriei Constanța“.
După analizarea întregului context și al actelor depuse la dosarul cauzei, judecătorii au decis să respingă cererea privind emiterea ordonanței președințiale prin care Arhiepiscopia și ÎPS Teodosie ar fi fost obligați să nu mai săvârșească ritualul împărtășaniei în modalitatea de până acum.
Judecătorii au atras atenția asupra formulării cererii de emitere a ordonanței președințiale, important fiind faptul că aceasta a fost făcută sub o formă condițională.
 

De ce s-a respins acțiunea


 „În cauza de față, în fapt, reclamantul tinde la obținerea unei hotărâri judecătorești prin care pârâții să fie obligați să respecte un act normativ, reprezentat de Ordinul nr. 875/22.05.2020 emis de Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, deși formularea capătului de cerere este redată sub formă condițională, respectiv, «încetarea practicării (…) dacă nu sunt respectate condițiile impuse de Ordinul nr. 875/22.05.2020»“, se arăta în hotărârea primei instanțe, citate pe www.rolii.ro
Au arătat în acest sens magistrații că „sub un prim aspect, de menționat este că pe calea ordonanței președințiale, în raport de obiectul acesteia, nu se poate obține o hotărâre judecătorească cu putere executorie sub formă condițională, dispozitivul fiind necesar a fi formulat în mod clar și fără echivoc“.
„Pe de altă parte, au arătat judecătorii, „nu poate constitui obiect al cererii chiar obligarea părții adverse la respectarea unei dispoziții legale, întrucât orice persoană este obligată implicit la respectarea legii, în virtutea principiilor democratice aplicabile. În cazul nerespectării unei dispoziții se poate atrage răspunderea contravențională sau penală, după caz, a celui care nesocotește prevederile legale, însă nu se poate tinde la suprapunerea de efecte juridice chiar pe calea ordonanței președințiale“, potrivit instanței.
„Efectul admiterii cererii de emitere a ordonanței președințiale constă în aceea că pârâții ar fi obligați la efectuarea unei a cțiuni cu respectarea dispozițiilor legale, obligație care oricum acestora le incumbă chiar prin îndatorirea pe care fiecare persoană o are în virtutea existenței unui stat de drept“, se mai arată în Hotărârea Judecătoriei.


În întreg acest context, instanța a respins cererea, așa cum am menționat anterior.
Această hotărâre a fost reconfirmată ieri de judecătorii Tribunalului, care au decis să repingă apelul înaintat de Asociația Solidaritatea pentru Libertatea de Conștiință.
 

Ce spune Arhiepiscopia Tomisului


Redăm, în continuare, și datele puse ieri la dispoziție de către reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului, cu privire la dosarele penale ce vizau aceleași aspecte:
„ Pe 14 mai 2020, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța dispunea o primă clasare a unei plângeri penale formulate de către «Asociația pentru Libertatea de Conștiință», prin reprezentant legal Emil Moise. Acesta îl acuza pe IPS Teodosie,  Arhiepiscopul Tomisului, și alți doi preoți de infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor.
În replică, pe 20 mai 2020, Emil Moise a făcut o nouă plângere penală, de data aceasta către DIICOT - Constanța, cu trei acuze la adresa IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și a preoților slujitori din arhiepiscopie: zădărnicirea combaterii bolilor, instigare publică și comunicare de informații false. Totodată,  a doua zi, pe 21 mai 2020, trei cetățeni formulau o altă plângere penală către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța, în care IPS Teodosie și alți preoți din arhiepiscopie erau acuzați tot de infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor“.
Mai departe, reprezentanții Arhiepiscopiei arătau că „în concret, plângerile penale acuzau faptul că ritualul de împărtășire cu o linguriță comună a mai multor credincioși a pus viața acestora în pericol, în contextul pandemiei de coronavirus, iar mesajele publice emise de către IPS Teodosie și Arhiepiscopia Tomisului, în legătură cu continuarea săvârșirii acestui ritual, ar constitui instigare publică a credincioșilor și comunicare de informații false. Formulate într-un ton de hărțuire a ritualului, plângerile penale mai susțineau că folosirea unui prosop la împărtășire, a unor bucăți de anafură pe care credincioșii le luau după împărtășire sau consumul vinului rămas în potir, de către preoți, sunt tot infracțiuni și chiar sfidare a autorităților publice și a Patriarhiei“.
Conform sursei citate, „DIICOT - Constanța a dispus clasarea cauzei cu privire la comunicarea de informații false și a trimis către Parchet celelalte două cauze“.
„Parchetul a reunit aceste plângeri într-un nou dosar penal, față de care a dispus clasarea cauzelor, în 2 iulie 2020, după cum urmează:
- față de IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, a dispus clasarea cauzei privind infracțiunile de zădărnicirea combaterii bolilor și instigare publică, întrucât faptele nu sunt prevăzute de legea penală;
- față de preoții Arhiepiscopiei Tomisului a dispus clasarea cauzei privind infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală“.
„Ne exprimăm nădejdea că această nouă clasare va înceta ostilitățile penale la adresa clericilor sau a ritualului canonic de împărtășire dintr-un cult recunoscut oficial de către statul român. Totodată, ne vom ruga pentru pacea sufletească și liniștea duhovnicească a celor ce li se pare că sfințirea vieții, prin împărtășirea cu Trupul și Sângele lui Hristos, ar constitui o infracțiune“, au precizat reprezentanții Arhiepiscopiei Tomisului.

Citește și:

Arhiepiscopia Tomisului, chemată la judecată Cum au tranșat judecătorii constănțeni procesul civil pe tema împărtășirii

Acuzații de zădărnicirea combaterii bolilor la adresa IPS Teodosie. Care a fost decizia procurorilor

 


Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Arhiepiscopia Tomisului vizavi de refuzul unui preot de a oficia spovedania Cazul a fost înaintat spre analiza Corpului de inspecție bisericească

22 Apr 2024 481

Constanța Episcopul Bisericii Anglicane din Ruanda, în vizită la Arhiepiscopia Tomisului (GALERIE FOTO)

21 Apr 2024 533

Unde este așteptat Arhiepiscopul Tomisului în zilele de 22-23 aprilie?

21 Apr 2024 518

Eveniment cultural-filantropic organizat la biserica „Sfinții Patru Martiri de la Niculițel” din Constanța

20 Apr 2024 449

Constanța Programul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 19-21 aprilie

18 Apr 2024 502

Profesorul univ. dr. habil. Andrzej Pastwa, Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius Constanța (GALERIE FOTO)

12 Apr 2024 739

Arhiepiscopia Tomisului câștigă definitiv procesul pentru terenul de la Catedrala Eroilor! Consiliul Local pierde la Curtea de Apel (MINUTA)

11 Apr 2024 2270

A fost solicitat acord de mediu de la APM Constanța Arhiepiscopia Tomisului va reabilita Palatul Arhiepiscopal și Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel

05 Apr 2024 664

Sondaje de opinie 60% dintre participanții la sondaj nu sunt de acord ca Primăria și Consiliul Local Constanța să mai acorde cu titlu gratuit terenuri bisericilor din municipiu

31 Mar 2024 655

Misiunile pentru weekend ale jandarmilor în municipiul Constanța

29 Mar 2024 580

Constanța ​Fragmente din moaștele a doi sfinți tămăduitori, la biserica „Buna Vestire” din Năvodari

29 Mar 2024 910

Sondaje de opinie Administrația Chițac continuă „ctitoriile” lui Mazăre. Teren gratuit pentru biserica din Faleză Nord! Sunteți de acord cu propunerea primarului?

24 Mar 2024 964

Primarul Constanței, la judecată cu Arhiepiscopia Tomisului, pentru desființarea lucrărilor de la o capelă din oraș. Clericii fac demersuri pentru intrarea în legalitate

21 Mar 2024 1547

Curtea de Apel, decizie definitivă legată de procesul pentru Catedrala Eroilor, din Constanța (MINUTA)

12 Mar 2024 842

Programul liturgic al ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, în perioada 6-9 martie 2024

05 Mar 2024 611