Dosarul Belina a primit al 23-lea termen de judecată!

  • Oricare va fi decizia Tribunalului Bucureşti, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel București.


Tribunalul Bucureşti au stabilit cel de al 23- lea termen de judecată în dosarul Belina, cauză în care printre inculpaţi se numără şi Sevil Shhaideh, fost vicepremier al României şi fost angajat al Consiliului Judeţean Constanţa, fost secretar de stat în cadrul Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

Sevil Shhaideh este acuzată abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave.

Noul termen a fost stabilit pentru data de 3 noiembrie 2020. Oricare va fi decizia Tribunalului Bucureşti, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel București.


Inculpații

În cauză au mai fost trimişi în judecată: Stoian Ionela (fostă Vasile), la data faptei director în cadrul MDRAP, sub aspectul săvârşirii complicităţii la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, Gâdea Adrian Ionuţ, la data faptei preşedinte al CJ Teleorman, sub aspectul săvârşirii, în forma complicităţii, a infracţiunilor de: abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit şi participaţiei improprii la infracţiunea de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, cu consecinţe deosebit de grave, şi Gheorghiu Mariana Sanda, asistent registrator principal în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals intelectual. De asemenea, Guşă Rodica, asistent registrator în cadrul Biroului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Alexandria, este acuzată de sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals intelectual în formă continuată (trei acte materiale).
 

Ce spun procurorii

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt: În anul 2013, prin acţiunea concertată a unor persoane cu funcţii publice, părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel (cu suprafaţă de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate în albia minoră a Dunării, au trecut ilegal din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private. Pentru realizarea transferului de proprietate a fost adoptată HG 943/2013, act cu caracter individual prin care au fost încălcate o serie de dispoziţii legale. Fiind situate în albia minoră a Dunării, Insula Belina şi Braţul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii şi al Constituţiei, prin urmare nu puteau fi trecute în proprietatea vreunui consiliu judeţean prin hotărâre de guvern, ci doar prin lege.
 

Insula Belina şi Braţul Pavel

Concret, în perioada 23 septembrie 2013 - decembrie 2013, în calitate de secretar de stat, inculpata Shhaideh Sevil a iniţiat, a fundamentat, a introdus pe circuitul de avizare şi a prezentat guvernului pentru aprobare un proiect de hotărâre de guvern (ce se va numi H.G. 943/2013), precum şi nota de fundamentare pe care a semnat-o, în calitate de iniţiator. Pe baza acestor acte s-a aprobat transmiterea unor părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel către domeniul public al judeţului Teleorman şi în administrarea Consiliului Judeţean Teleorman. Aceasta, în condiţiile în care inculpata cunoştea că în acest mod întocmeşte acte care încalcă o serie de dispoziţii legale, respectiv: - art. 136 alin. 3 din Constituţia României, - art. 3 din Legea apelor 107/1996, - art. 3 alin. 2 din Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publică, - anexa 2 din O.U.G. 107/2002 privind înfiinţarea Administraţiei Naţionale "Apele Române", - art. 38 alin. 2, alin. 3, art. 30 alin. 2 şi art. 77 din Legea 24/2000 - art. 860 alin. 3) teza întâi din Codul civil. Mai mult, Ministerul Finanţelor Publice şi Ministerul Justiţiei formulaseră observaţii pe parcursul circuitului de avizare prin care semnalau că există aspecte de nelegalitate în ceea ce priveşte transferul, aspecte ce au fost ignorate.

La rândul său, în aceeaşi perioadă, inculpata Stoian (fostă Vasile) Ionela, în calitate de director la MDRAP - Direcţia Juridică, Relaţia cu Parlamentul şi Relaţii Internaţionale, a ajutat la fapta prevăzută de legea penală reţinută în sarcina inculpatei Sevil Shhaideh.

Așa cum arătam și mai sus, oricare va fi decizia Tribunalului Bucureşti, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.


Citește și

Ludovic Orban

„ Astăzi, Insula Belina va reveni în administrarea statului“ (video)


Detalii incredibile din rechizitoriul întocmit în dosarul Belina. Ce au stabilit anchetatorii în cazul lui Sevil Shhaideh
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecata dosarului „Belina“, amânată. Când va avea loc noul termen

01 Aug 2020 734

Mâine, la Tribunalul Bucureşti va vea loc un nou termen în dosarul Belina!

15 Jun 2020 621

Termenul de azi din dosarul Belina, amânat pentru luna viitoare

05 May 2020 710

Dosarul Belina, amânat pentru luna mai

15 Mar 2020 970

Dosarul Belina, din nou în faţa judecătorilor! Cine sunt inculpaţii. Unul este din Constanţa

16 Jan 2020 1321

Sevil Shhaideh, schimbată din funcția de consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului! Mâine are termen în dosarul Belina

09 Dec 2019 770

Dosarul Belina a primit un nou termen. Printre inculpați, Sevil Shhaideh

04 Dec 2019 1176

Fostul vicepremier Sevil Shhaideh nu recunoaște acuzațiile care i se aduc în dosarul „Belina”

11 Jun 2019 1026

Încă o hotărâre de Guvern, semnată de Grindeanu și Shhaideh, anchetată de DNA! Dosarul Belina 2, în Delta Dunării

27 Mar 2018 2786

Fostul vicepremier Sevil Shhaideh, audiată la DNA în dosarul Belina. Procurorii au finalizat expertiza în dosar

17 Jan 2018 1175

Dosarul ”Belina” Sevil Shhaideh, despre demisie ”Decizia va fi comunicată joi”

11 Oct 2017 1247

Dosarul ”Belina”. Sevil Shhaideh, chemată miercuri la DNA

10 Oct 2017 996

Ce spune fostul premier Victor Ponta despre cazul miniștrilor cercetați în dosarul Belina

27 Sep 2017 1333