Dosarul care a cutremurat Ministerul Transporturilor. Cine a bătut palma cu DNA Constanța!

  • Potrivit datelor oficiale, obiectul dosarului este reprezentat de o sesizarea cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei (art.483 NCPP), data primei înfățișări în cauză fiind fixată pe 27 mai 2022, de la ora 10.30, iar Valeriu Iorga având calitatea de inculpat.
  • Cauza este disjunsă din dosarul în care DNA Constanța a solicitat, la finele lunii iunie 2021, arestarea preventivă a fostului director al Agenției Române pentru Salvarea Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), Daniel Manole.
  • Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Unul dintre suspecții din dosarul care a cutremurat Ministerul Transporturilor a bătut palma cu procurorii DNA Constanța, Serviciul Teritorial Anticorupție Constanța al Direcției hotărând să trimită în instanță dosarul în care s-a încheiat acordul de recunoaștere a vinovăției cu acuzatul!

Dosarul a fost înregistrat luni, 9 mai 2022, pe rolul Secției penale a Tribunalului Constanța, cel în cauză fiind Valeriu Iorga, cercetat la începutul mediatizării anchetei sub control judiciar.

Potrivit datelor oficiale, obiectul dosarului este reprezentat de o sesizarea cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei (art.483 NCPP), data primei înfățișări în cauză fiind fixată pe 27 mai 2022, de la ora 10.30.

Oricare va fi decizia Tribunalului Constanța, ea va putea fi contestată la instanța superioară.
 
Cauza este disjunsă din dosarul în care DNA Constanța a solicitat, la finele lunii iunie 2021, arestarea preventivă a fostului director al Agenției Române pentru Salvarea Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM), Daniel Manole.
 
Atunci, Tribunalul Constanța a respins propunerea de arestare formulată pe numele lui Manole, hotărând, în cazul său, arestul la domiciliu.
 
Ulterior, magistrații au decis plasarea sub control judiciar atât a lui Neacșa, cât și a lui Manole. Mai mult, această decizie a vizat și alte persoane cercetate în dosar, respectiv Ogrinji Petru, Antohi Cristian, Iorga Valeriu și Macovei Ion.
 
Mai trebuie sprecizat că tot în legătură cu acest dosar, la începul anului, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată a lui Petre Neacșa, fost director al Direcției economice din cadrul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, în sarcina căruia s-a reținut comiterea infracțiunii de luare de mită.

 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.  
 

Din dosarul de la București
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
 
În perioada noiembrie 2020 – mai 2021, în contextul în care Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.) și Regia Autonoma „Administratia Fluviala a Dunarii de Jos“ au achiziționat, cu fraudarea legislației primare în materie și la prețuri supraevaluate un număr de patru nave (trei de salvare și una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA) și două drage fluviale, inculpatul Neacșa Petre, în calitatea menționată mai sus, ar fi primit de la un om de afaceri, beneficiar al contractelor de achiziție publică, suma de 460.000 lei.
 
Concret, inculpatul ar fi primit banii respectivi în scopul de a favoriza interesele omului de afaceri: de a asigura, prin intermediul Direcției pe care o conducea, fondurile necesare achiziționării ambarcațiunilor respective precum și de a oferi acestuia diverse informații legate de proiectele de achiziții“.
 
În cauză, procurorii au beneficiat de suportul tehnic al Direcției Generale Anticorupție și de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța, Direcției de Operațiuni Speciale și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.
  
Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorii Gabriela Stanciu și Andrei Bodean, din cadrul DNA Constanța, ultimul fiind șeful structurii anticorupție de la malul mării.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Un inculpat din dosarul care a cutremurat Ministerul Transporturilor a recunoscut tot la DNA Constanța
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tribunalul Constanța a respins un acord de recunoaștere a vinovăției încheiat la DNA. Cine este vizat

30 Jun 2022 1104

Primarul Chițac despre tranzacția extrajudiciară încheiată cu Garden Shop anchetată de procurori - „E foarte bine că DNA anchetează, când va ajunge la o concluzie o sa aflăm cu toții”

29 Jun 2022 633

Un fost consilier județean, trimis în judecată de DNA Constanța! Rechizitoriul, remediat

27 Jun 2022 881

Ofițer de penitenciare, trimis în judecată de DNA Constanța, condamnat!

24 Jun 2022 1049

Un fost preşedinte, cu rang de secretar de stat, trimis în judecată de DNA Constanţa. Începe procesul (DOCUMENT)

20 Jun 2022 1106

Achitare pentru Mariana Mircea, fost primar din Cernavodă, în primă instanță! Procurorii Anticorupție, nemulțumiți. Nou termen în apel

18 Jun 2022 571

Sechestru de 22 de milioane de euro într-un dosar DNA Constanța

18 Jun 2022 1738

Tribunalul București, undă verde pentru începerea judecății într-un dosar DNA. Este vizat un teren din Constanța

11 Jun 2022 580

Ionel Badiu, fost inspector superior CJ Tulcea, acord de recunoaștere a vinovăției cu DNA. Când se va pronunța tribunalul

10 Jun 2022 684

DNA Constanța, flagrant la Tulcea! Inspector superior al Consiliului Județean, prins în fapt

09 Jun 2022 932

Pedepse grele într-un dosar DNA Constanța, pentru trafic de droguri

08 Jun 2022 981

Acord de recunoaștere a vinovăției încheiat la DNA Constanța! Când se va pronunța instanța

06 Jun 2022 707

Mihai Halep, trimis în judecată de DNA - Secţia de Combatere a Corupţie. Dosarul, amânat de Tribunalul Constanța

04 Jun 2022 1626

Un teren din Portul Tomis ar putea ieși zilele viitoare de sub sechestrul DNA!

01 Jun 2022 1294

Judecătorul Marius Cristian Epure s-a abținut în dosarul privind herghelia Mangalia și lacul Corbu

01 Jun 2022 1058