Justitie

Dosarul fostului deputat Sebastian Ghiță se va rejudeca!

Înalta Curte de Casație și Justiție a României a decis azi rejudecarea dosarului în care DNA i-a trimis în judecată pe Iulian Bădescu, fost primar al municipiului Ploiești, și Sebastian Aurelian Ghiță, fost deputat în Parlamentul României. Decizia este definitivă.
 
Iată decizia judecătorilor
 
„Cu majoritate, Respinge, ca inadmisibilă, cererea de sesizare a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în vederea pronunţării unei hotărâri preliminare. Admite apelurile declarate de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie şi de către apelanta parte civilă Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Ploieşti împotriva sentinţei nr. 507 din data de 25 septembrie 2017, pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Secţia Penală în dosarul nr. 2929/1/2015, privind şi pe inculpaţii Bădescu Iulian şi Ghiţă Sebastian Aurelian. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi trimite cauza spre rejudecare Secţie Penale a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
„În cursul anului 2013, inculpatul Bădescu Iulian, în calitate de primar al municipiului Ploiești și ordonator principal de credite, cu încălcarea prevederilor legale, la instigarea inculpatului Ghiță Sebastian Aurelian, a acordat unui club sportiv, susținut de acesta din urmă, o finanțare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, în sumă de 1.500.000 lei, ce constituie atât prejudiciu adus unității administrativ teritoriale, cât și un folos necuvenit, obținut de asociația respectivă.

Această finanțare a avut loc în contextul unei selecții de proiecte privind programul,,Promovarea sportului de performanță”, organizată, în baza legii privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, de către Clubul Sportiv Municipal Ploiești (instituție aflată sub autoritatea Consiliului Local Ploiești).
 
Pentru alocarea sumei respective de bani, inculpatul Bădescu Iulian a pretins și primit de la inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societăți comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situată în municipiul Ploiești, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei.

Pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobândire, imobilul respectiv a făcut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vânzare cumpărare, încheiată în luna august 2013, între două firme controlate de cei doi inculpați.
În perioada septembrie 2013 – ianuarie 2014, inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian a disimulat adevărata natură a provenienței imobilului, prin efectuarea unor plăți (reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM) din contul unei firme controlate de acesta, către o societate administrată în fapt de inculpatul Bădescu Iulian.
 
Ulterior, această sumă de bani a fost transferată de inculpatul Bădescu Iulian către o altă societate controlată de inculpatul Ghiță Sebastian Aurelian, justificându-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mită.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asiguratorii (sechestre asupra unor bunuri mobile aparținând celor doi inculpați) dispuse în cauză“.

Pe data de 25 septembrie 2017, Înalta Curte a decis achitarea celor doi inculpați.

Surse judiciare arată că decizia de azi privind rejudecarea dosarului Iulian Bădescu - Sebastian Aurelian Ghiță are legătură directă cu deciziei Curtea Constituțională potrivit căreia completurile de trei judecători ar fi fost nelegal constituite.

Sursa foto: Facebook

Citește și


Un alt dosar „greu“, trimis spre rejudecare! Vizați, Şerban Pop, fostul șef ANAF, şi omul de afaceri Horia Simu

Oficial! Dosarul fostului senator Dan Șova se va rejudeca de la zero!
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Mega dosar instrumentat de DNA. Alexandru Ghiță, fratele fostului deputat PSD Sebastian Ghiță, trimis în judecată

08 Oct 2019 499

Ultimă oră! Sebastian Ghiță a anunțat că se retrage de pe lista pentru alegerile europarlamentare

27 Mar 2019 489

Curtea de Apel Ploieşti a decis revocarea măsurii arestării preventive emisă pe numele lui Sebastian Ghiță

07 Mar 2019 628

Editorial Lenuţa, Alinuţa şi Costa Rica. Ziua în care nu s-a vorbit de referendum

06 Oct 2018 1101

Solicitare a fostului parlamentar Sebastian Ghiță, analizată de magistrați. Ce a decis instanța

28 Aug 2018 463

Decizia este definitivă Curtea de Apel de la Belgrad a respins cererea de extrădare a lui Sebastian Ghiţă

22 Aug 2018 444

Ce spune Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader despre motivele pentru care judecătorii din Serbia au refuzat extrădarea fostului deputat Sebastian Ghiţă

30 Jul 2018 466

Sebastian Ghiță nu va fi extrădat în România. Ce au decis judecătorii din țara vecină

27 Jul 2018 616

Cine sunt judecătorii care l-au achitat pe Sebastian Ghiţă

15 Jun 2018 1551

Magistrații ICCJ au decis. Fostul deputat Sebastian Ghiță a fost achitat. Decizia nu este defitnitivă

14 Jun 2018 782

Sondaj de opinie Credeți că se va mai întoarce Radu Mazăre din Madagascar?

31 Dec 2017 2594

Omul de afaceri Sebastian Ghiță a fost achitat

25 Sep 2017 1737

Mandat de arestare preventivă pe numele lui Sebastian Ghiţă. Ce acuzaţii i se aduc fostului parlamentar

06 Jun 2017 1101

Sebastian Ghiță a fost eliberat

26 May 2017 1279

Sebastian Ghiţă nu vrea să fie extrădat în România. Ce motiv a invocat în faţa instanţei din Serbia

19 May 2017 2712