Dosarul fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“ se va rejudeca, în parte! Acțiunea lui Nicușor Constantinescu, fostul președinte al CJC, admisă!

 
 
  • În dosar, Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, a fost condamnat la opt ani de închisoare, pentru abuz în serviciu (două infracțiuni, din care una în formă continuată) și conflict de interese (două infracțiuni).
  • Zgabercea Cristian Bogdan, fost consilier al președintelui Consiliului Județean Constanța, la data faptei, a luat trei ani închisoare cu suspendare.
  • Oproiu Carmen Florentina, fost director al Direcției Coordonare Instituții Subordonate din cadrul Consiliului Județean Constanța, a primit tot trei ani închisoare cu suspendare.
  • Curtea de Apel a dispus achitarea inculpaților Părău Marcel Brâncoveanu, Fundația Fantasio și Fundația Culturală Thalia, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu există sau faptele nu sunt prevăzute de legea penală.
 
 
Curtea de Apel București a dispus rejudecarea în parte a apelului dosarului fundaţiilor „Fantasio“ şi „Thalia“, cauză penală în care Nicușor Daniel Constantinescu, fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, a fost condamnat la opt ani de închisoare, pentru abuz în serviciu (două infracțiuni, din care una în formă continuată) și conflict de interese (două infracțiuni).
 
Hotărârea privind rejudecarea este definitivă!
 
Oficial!
 

Solutia pe scurt: Admite în parte contestaţia în anulare formulată de condamnatul-contestator Constantinescu Nicușor Daniel. Desfiinţează în parte decizia penală nr. 363/A/18.03.2021 a Curţii de Apel Galaţi (dosar nr. 2596/118/2015), doar în ceea ce îl privește pe inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel, urmând a rejudeca apelul declarat de inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel împotriva sentinței penale nr. 227/04.05.2018 a Tribunalului Constanța doar cu privire la prescripția răspunderii penale pentru cele două infracțiuni de conflict de interese (infracțiune redenumită prin Legea nr. 193/2017 - folosirea funcției pentru favorizarea unei persoane) prevăzută de art. 301 alin. 1 Cod penal, cu aplicarea art. 5 alin. 1 Cod penal. Menţine celelalte dispoziţii ale deciziei penale nr. 363/A/18.03.2021 a Curţii de Apel Galaţi. Stabilește termen pentru rejudecarea apelului declarat de inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel sub aspectul mai sus menționat pentru data de 18.01.2023, cu citarea inculpatului. Definitivă.

 
Noul termen a fost stabilit pentru data de 18 ianuarie 2023.
 
În prezentul dosar, potrivit pna.ro, prin decizia penală nr. 363 din 18.03.2021, Curtea de Apel Galați a hotărât următoarele:
  

Nicușor Daniel Constantinescu, fost președinte al Consiliului Județean Constanța, - opt ani de închisoare și interzicerea, atât în timpul cât și pe o perioadă de cinci ani de la executarea pedepsei închisorii, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu (două infracțiuni, din care una în formă continuată) și conflict de interese (două infracțiuni).
 
Zgabercea Cristian Bogdan, fost consilier al președintelui Consiliului Județean Constanța, la data faptei, - trei ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de patru ani și interzicerea, pe o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.
 


Oproiu Carmen Florentina, fost director al Direcției Coordonare Instituții Subordonate din cadrul Consiliului Județean Constanța, - trei ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de trei ani și interzicerea, pe o perioadă de trei ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu în formă continuată.
 
Curtea a dispus achitarea inculpaților Părău Marcel Brâncoveanu, Fundația Fantasio și Fundația Culturală Thalia, pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, întrucât faptele nu există sau faptele nu sunt prevăzute de legea penală.

 

„Pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Oproiu Carmen Florentina va presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare, în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța sau în cadrul Căminului pentru Persoane Vârstnice din municipiul Constanța, afară de cazul în care, din cauza stării de sănătate, inculpatul nu poate presta această muncă. Constată că inculpatul Zgabercea Cristian Bogdan se află în imposibilitate medicală de a presta muncă neremunerată în folosul comunității. Obligă inculpatul Constantinescu Nicușor Daniel la plata sumei de 1.392 lei daune materiale și 10.000 euro, echivalentul în lei la data plății, daune morale, către partea civilă T.F. Lasă nesoluționată acțiunea civilă exercitată de partea civilă, județul Constanța, referitoare la suma de 13.356.904 lei. Lasă nesoluționată acțiunea civilă exercitată de A.N.A.F. – D.R.F.P. Galați – A.F.P. Constanța.
Obligă pe fiecare dintre inculpați la plata următoarelor cheltuieli judiciare avansate de stat: Constantinescu Nicușor Daniel la plata sumei de 8.000 lei, Zgabercea Cristian Bogdan la plata sumei de 6.000 lei, Oproiu Carmen Florentina la plata sumei de 5.000 lei, Părău Marcel Brîncoveanu la plata sumei de 4.000 lei, Fundația Thalia la plata sumei de 3.000 lei și Fundația Fantasio la plata sumei de 4.000 lei. Inculpații au fost trimiși în judecată de către Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța la data de 15 aprilie 2015, vezi comunicatul nr. 732/VIII/3 din data de 16 aprilie 2015“, conform pna.ro.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Procurorii, nemulțumiți!
DNA Constanța, reacție oficială după ce tribunalul a încetat procesul penal pornit împotriva lui Daniel Linteş, fostul director SOCEP

 
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.