Dosarul în care Spitalul Județean Constanța și-a dat în judecată un fost manager, amânat pentru la anul! La mjiloc sunt circa 9 milioane de lei

Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Apostol Andrei Constanța
  • Instanța a decis acordarea unui nou termen, pe 1 februarie 2023, pentru administrarea probelor propuse.
Judecătorii Tribunalului Constanța au decis ieri să amâne pentru 2023 procesul în care Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța cere aproximativ nouă milioane de lei de la fostul manager al unității medicale, Dănuț Căpățînă.
 
Instanța a decis acordarea unui nou termen, pe 1 februarie 2023, pentru administrarea probelor propuse.
 
Amintim, este vorba despre dosarul cu indicativul 54/118/2018*, cauză în care, în luna octombrie, instanța a admis obiecțiunile la expertiza contabilă formulate de reprezentanții spitalului.
 
Cazul se află în prezent pe rolul Secției a II-a Civile a Tribunalului Constanța, în materia Litigii cu profesioniștii, având ca obiect o acțiune în daune delictuale, deschisă de Spitalul Clinic Județean de Urgență Sfântul Apostol Andrei Constanța, în contradictoriu cu Dănuț Căpățînă și, respectiv, cu SC Performance Profile SRL prin Cabient de Insolvență Cutov Alina, societate de al cărei nume se leagă cel al soției lui Căpățînă.
 
Dosarul penal, amânat tot pentru anul viitor
 
Tot în 2023, la Tribunalul Tulcea, va continua și procesul penal care îl vizează pe fostul manager Dănuț Căpățână.
 
Este vorba despre dosarul 8633/118/2017, în care fostul manager este judecat alături de omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky.
 
Instanța tulceană a decis amânarea procesului pentru data de 26 ianuarie 2023, pentru audierea martorilor.
 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2010 – decembrie 2014, inculpatul Căpățînă Dănuț, în calitate de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a pretins de la reprezentanții a două societăți comerciale remiterea unor comisioane de:

    - 10% din valoarea facturilor încasate de una dintre firme de la unitatea medicală (în cadrul unui contract prin care s-au externalizat serviciile de spălătorie);
    - 18-20% din valoarea investițiilor ce urmau a fi efectuate în derularea unui contract de concesiune încheiat de spital cu cealaltă societate (servicii de pompe funebre).
În acest context, inculpatul Căpățînă Dănuț a primit, efectiv, printr-un intermediar, suma totală de 663.083 lei.
 
Concret, banii respectivi au fost pretinși și primiți de inculpatul Căpățînă Dănuț atât pentru a truca procedurile de atribuire a unor contracte cât și pentru a introduce în caietul de sarcini și în documentația de achiziție cerințe de calificare pe care să nu le poată îndeplini decât firmele agreate.
 
Într-unul dintre cazuri, inculpatul Căpățînă Dănuț a beneficiat de ajutorul celuilalt inculpat, Strutinsky Gabriel Sorin, care și-a și însușit, prin intermediul unei societăți pe care o controla, suma de 64.649 lei.
 
În aceeași perioadă, inculpatul Strutinsky Gabriel Sorin a pretins și a primit de la reprezentanții aceleiași firme beneficiare suma de 346.395 lei în schimbul determinării managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, să plătească la timp facturile și să deruleze fără probleme contractele pe care societatea respectivă le avea încheiate cu unitatea medicală.
 
În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra a patru terenuri ce aparțin inculpatului Strutinsky Gabriel Sorin. Măsura respectivă a fost dispusă și asupra a 250 părți sociale pe care același inculpat le deține la o societate comercială.
 
 Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție. 
 
 Atât decizia pe care o va lua Tribunalul Constanța, în procesul civil, cât și cea pe care o va pronunța în dosarul penal Tribunalul Tulcea vor putea fi atacate la instanța de control, respectiv Curtea de Apel Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Tribunalul Tulcea, un nou termen în dosarul Dănuţ Căpăţînă - Sorin Strutinsky
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Dănuț Căpățînă și Sorin Strutinsky, verdict în așteptare la Curtea de Apel Constanța! Deliberările au fost prelungite

26 Feb 2024 511

Matei Nicolae solicită reabilitarea judecătorească!

13 Feb 2024 1137

Fane Căpățână, suspectat că ar fi jefuit cetățeni ucraineni în trafic după ce s-ar fi dat drept polițist Antidrog

01 Feb 2024 834

Proces între Spitalul Județean Constanța și un fost manager pentru nouă milioane de lei. Dosarul, amânat

07 Jun 2023 1187

Fost manager al Spitalului Județean Constanța, chemat în judecată pentru circa nouă milioane de lei! Ce au decis judecătorii

12 May 2023 5366

Spitalul Județean și-a dat în judecată un fost manager, pentru aproximativ 9 milioane de lei! S-au admis obiecțiunile la expertiză!

14 Oct 2022 3767

Doliu în lumea culturală constănțeană! S-a stins Gigi Căpățână

21 Feb 2021 3006

Picus Consulting SRL, firma fostului şef al Spitalului Judeţean Constanţa, în faliment. Judecata continuă

12 Aug 2019 3956

Totul despre cele patru personalităţi constănţene propuse pentru titlul de cetăţean de onoare al Constanţei! (documente)

20 Feb 2019 5708

Plutonier adjutant Ioan Iulian Căpăţână şi maestrul Gheorghe Stanciu, Dana Sofronie şi Elena Buhaiev, cetăţeni de onoare ai Constanţei

19 Feb 2019 3737

Condamnat alături de Mircea Băsescu Marian Căpăţână, fost preşedinte în PDL, eliberat condiţionat

08 Aug 2017 7271

Fostul manager al Spitalului Judeţean Constanţa trimis în judecată de DNA. Ce acuzaţii îi aduc procurorii lui Dănuţ Căpăţînă (rechizitoriu)

30 May 2017 3223

Adevărul.ro Magistratul care l-a condamnat la 13 ani de închisoare pe un director de spital „Pedepsele blânde nu fac decât să încurajeze corupţia din sistemul medical”

15 May 2017 3951

Termen în luna iunie în dosarul fostului şef al Spitalului Judeţean Constanţa, Dănuţ Căpăţână

08 May 2017 2272

Un nou termen în dosarul Turimobil SRL, firmă înfiinţată de fostul manager al Spitalului Județean Constanța Dănuţ Căpăţînă

11 Jan 2017 1878