Dosarul lui Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța, a ajuns la Curtea de Apel

  • Judecătoriei Medgidia a concluzionat că, în acest caz, scopul pedepsei poate fi atins și fără executarea acesteia în regim de detenție.
  • Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă.

Dosarul în care Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța, a fost condamnat în primă instanță la de trei ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului, a ajuns la Curtea de Apel Constanța! Și asta după ce decizia Judecătoriei Medgidia, instanță investită inițial cu soluționaea cauzei, a fost contestată de toate părțile. Primul termen în faza apelului a fost stabilit pentru data de 12 noiembrie 2020. Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă.
 
Așa cum precizam și mai sus, Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța, a fost condamnat în primă instanță la de trei ani de închisoare cu suspendare, pentru ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului
 
Judecătoriei Medgidia a concluzionat că, în acest caz, scopul pedepsei poate fi atins și fără executarea acesteia în regim de detenție.
 

„O infracțiune gravă“

 
În motivare, magistrații din Medgidia arată, printre altele, că în sarcina lui Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța, se reține că acesta a comis „o infracțiune gravă, în sensul că, la data de 16 februarie 2020, în jurul orelor 19:15, a condus pe drumurile publice din județul Constanța având o alcoolemie de peste 0,80 g/l în sânge (respectiv de 2,45 la ora 21:15), autoturismul marca Range Rover, pe DN3, iar în timp ce circula dinspre localitatea Ciocîrlia de Sus, la kilometrul 231+600m, a pătruns pe contrasens și a intrat în coliziune cu autoturismul marca Peugeot, care circula regulamentar din sens opus, în urma accidentului rutier rezultând decesul șoferului din Peugeot“.
 
Cât privește conduita după comiterea faptei, Judecătoria Medgidia a constatat că Ioan Albu a încercat să fie alături de familia victimei pe cât posibil și să atenueze efectele infracțiuii comise. Mai mult, inculpatul a luat legătura cu familia victimei și a achitat cheltuieli le de înmormântare, a finalizat lucrările pe care le desfășura societatea deținută de victima sa și a achitat voluntar văduvei acestuia o sumă de bani.
 

Ancorat în societate

 
Referitor la circumstanțele personale ale fostului prefect, în motivare, Judecătoria Medgidia a reținut că acesta este în vârstă de 38 de ani, căsătorit, are doi copii minori, nu are antecedente penale, inginer agronom, doctor în științe agricole, angajat la societatea (...) SRL, ancorat în societate (multiple caracterizări) și a recunoscut săvârșirea faptelor reținute în sarcina sa, atât în faza de urmărire penală, cât și în faza de judecată.
 
„Din analiza cazierului judiciar rezultă că aceasta (nr. Ioan Albu) nu are înscrise alte fapte. Având în vedere eforturile sale ulterioare săvârșirii infracțiunii, așa cum au fost analizate mai sus, instanța va reține cu privire la inculpat circumstanța atenuantă judiciară prevăzută de art.75 alin.(2) lit.a) C.pen. – circumstanță personală“, se mai arată în motivarea Judecătoriei Medgidia.
 

Modalitatea de executare a pedepsei

 
În privința modalității de executare a pedepsei închisorii, instanța a avut în vedere atât circumstanțele săvârșirii faptei cât și circumstanțele personale ale inculpatului.

 
Mai mult decât atât, Judecătoria Medgidia arată că nu poate să dispună măsuri cu privire la executarea pedepsei având în vedere funcțiile publice pe care le-a deținut sau le deține inculpatul, întrucât acestea nu au nicio legătură cu fapta comisă.
 

La stabilirea modalității de executare a pedepsei instanța a avut în vedere scopul pedepsei prin raportare la funcțiile acesteia (retributivă, eliminatorie, de intimidare și de amendare).
 
„Astfel, pedeapsa penală nu poate fi înțeleasă în natura, durata sau finalitatea sa generală, în afara cerinței ca ea să fie astfel instituită și apoi aplicată, încât să asigure o sancționare a infractorului prin ispășirea răului făcut, proporțional cu acesta, și cu sentimentul public de echitate și justiție. Infractorul trebuie să sufere din cauza greșelii sale o restrângere a drepturilor sale pentru a răscumpăra prin suferință răul produs. Pedeapsa cu închisoarea este prin natura sa o pedeapsă eliminatorie, însă eliminarea din societate se face numai cu privire la infractorii care prezintă un grad sporit de periculozitate socială . Astfel, funcția eliminatorie se exercită și în cazul aplicării acelor pedepse complementare care presupun restrângerea sau pierderea unor drepturi civile, prin aceea că privându-l pe infractor de unele din prerogativele cetățenești, de care ar putea abuza, i se reduc acestuia și șansele de a mai comite noi infracțiuni. Modalit atea de executare a pedepsei în regim neprivativ de libertate nu are caracter eliminatoriu, având mai degrabă o funcție reintegratoare și de adaptare socială a condamnatului“, potrivit motivării.
 

Reeducare

 
Magistrați mai arată că functia de amendare (reeducare) reprezintă a atitudinea pedepsei de a exercita prin aplicare și executare o acțiune specifică de revizuire a comportamentului condamnatului în sensul eliminării proastelor sale convingeri și deprinderi și a inoculării unor valențe comportamentale în strictă concordanță cu cerințele de respectare a dispozițiilor cuprinse în normele de drept penal.
 
Având în vedere toate aspectele de mai sus, natura faptei săvârșite și persoana inculpat ului, așa cum au fost analizate anterior, instanța a apreciat că, scopul pedepsei poate fi atins și fără executarea acesteia în regim de detenție, apreciind însă totodată că se impune supravegherea conduitei inculpatului pe durata maximă prevăzută de lege de 4 ani, având în vedere modalitatea concretă de săvârșire a faptei, atitudinea inculpatului și posibilitățile reale de îndreptare.
 
Astfel, instanța a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și va stabili un termen de supraveghere de patru ani.
 
Citește și  
 
Un tânăr din Constanța, implicat într-un accident mortal în Brăila
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța, a fost condamnat definitiv

26 Nov 2020 6071

Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța, menținut sub control judiciar

13 Nov 2020 697

Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța, termen ieri la Curtea de Apel. Ce s-a întâmplat cu dosarul

23 Oct 2020 1093

Judecătorii și-au motivat decizia în cazul tragediei provocate de Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța

01 Oct 2020 2219

Nici Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța, nu este mulțumit de decizia Judecătoriei Medgidia

21 Sep 2020 1355

Primele nemulțumiri după condamnarea cu suspendare a lui Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța

11 Sep 2020 1623

Pedeapsă pentru Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța Închisoare cu suspendare pentru ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului

03 Sep 2020 6956

Fostul prefect constănțean Ioan Albu, judecat pentru ucidere din culpă. S-a pronunțat o primă sentință, în urmă cu scurt timp!

02 Sep 2020 2132

Judecata lui Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța, s-a terminat de la primul termen. Când va avea loc pronunțarea

25 Aug 2020 1363

Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța, sub control judiciar

21 Aug 2020 1532

Ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța, așteptat mâine la Judecătoria Medgidia!

19 Aug 2020 2109

#ConstanțaEsteBine - De Ziua Marinei, au alergat de la Baia la Constanța Cursă umanitară, pentru ajutorarea fetiței unui militar de pe Fregata „Regina Maria“ (galerie foto)

17 Aug 2020 1848

Ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului Fost prefect al județului Constanța a scapat de arestul la domiciliu. Ce obligații are Ioan Albu

13 Jul 2020 1481

Ucidere din culpă și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului Judecătoria Medigia, decizie importantă în dosarul lui Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța

03 Jul 2020 1363

Este oficial! Azi a fost decisă libertatea lui Ioan Albu, fost prefect al județului Constanța

11 Jun 2020 4142