Dosarul lui Nicolae Urdea, fostul primar din Limanu, se va rejudecaCurtea de Apel Constanța a decis rejudecarea dosarului în care Nicolae Iustin Urdea, fostul primar al comunei Limanu, judeţul Constanţa, a fost condamnat, în primă instanţă, la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere.
 
Hotărârea Curții de Apel Constanța este definitivă.
 
Fostul primar este suspectat de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie în formă continuată (două acte materiale) şi de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.
 
În cauză, Bogdan Voicu, fostul secretar al Primăriei, a fost condamnat tot în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele său şi pentru abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie în formă continuată (două acte materiale).
 
Elena Tambozi, reprezentant al unei societăţi comerciale, a luat tot în primă instanță trei ani de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele său.
 
Eugen Barbu, diriginte de şantier, a fost condamnat în primă instanță la trei ani de închisoare pentru complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele său. Cel în cauză a mai luat alţi trei ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie în formă continuată (două acte materiale). Instanţa a contopit pedepsele şi a decis ca inculpatul să primească pedeapsa cea mai grea, aceea de trei ani de închisoare cu suspendare.
 
Vasile Cotin, reprezentant al unei societăţi comerciale, a fost condamnat tot în primă instanță la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele său şi pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie în formă continuată (două acte materiale).
 

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
 
„În perioada 2008-2009, în contextul unui proiect finanţat din fonduri PHARE, intitulat „Turism Transfrontalier pe bicicletă - pistă comună pentru pietoni şi biciclete pe faleza Mării Negre în zona 2 Mai - Vama Veche - frontieră”, inculpatul Urdea Iustin Nicolae, beneficiind de sprijinul celorlalţi inculpaţi, în exercitarea atribuţiilor de serviciu ce decurgeau din calităţile de primar al comunei Limanu, jud. Constanţa, a atribuit acest contract societăţii comerciale reprezentate de inculpatul Cotin Vasile, fără respectarea prevederilor legale“.

 
„În acelaşi context, inculpatul Urdea Iustin Nicolae, deşi cunoştea împrejurarea că o parte a lucrărilor aferente traseului modificat al pistei comune s-a realizat anterior semnării unui act adiţional la contractul respectiv de lucrări, a prezentat Autorităţii de Management documente cu un conţinut nereal, care atestau în mod fictiv faptul că lucrările ar fi fost efectuate după intrarea în vigoare a actului respectiv.
 
În baza acestor documente, unitatea administrativ-teritorială Limanu a obţinut fonduri nerambursabile în cuantum de 413.641,31 lei. Documentele respective au fost întocmite şi semnate de inculpaţii Tambozi Elena, în calitate de proiectant al lucrărilor respective, Barbu Eugen diriginte de şantier şi Cotin Vasile“.
 
„Faptele descrise mai sus au avut drept consecinţă aplicarea de către Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a unei corecţii financiare de 25% din valoarea contractului de lucrări, modificat prin actul adiţional (reprezentând 116.258,73 euro şi TVA în cuantum de 79.373,46 lei), ce a determinat stabilirea în sarcina beneficiarului finanţării, respectiv a Consiliului Local al comunei Limanu, a unei creanţe bugetare de 68.427,19 euro, aferente contribuţiei UE la finanţarea proiectului, 92.012,03 lei, aferente contribuţiei publice naţionale de la bugetul de stat, şi TVA în sumă de 79.374,78 lei. De menţionat este faptul că atât atribuirea actului adiţional aceleiaşi firme reprezentate de inculpatul Cotin Vasile, cât şi aplicarea corecţiei financiare mai sus amintită au avut la bază o notă cu un conţinut nereal întocmită de inculpatul Voicu Bogdan. Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei Publice s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 215.428,10 euro“.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nicolae Urdea, fost primar din Limanu, județul Constanța, achitat în dosarul DNA Constanța. Primul termen în apel, în octombrie

01 Jun 2023 621

Procurorii DNA Constanța, nemulțumiți de achitarea unui fost primar din județ! „Fapta nu există!“

17 Feb 2023 3855

Fapta nu există! Tribunalul Constanța explică achitarea lui Nicolae Urdea, fostul primar din Limanu! Decizia nu este definitivă

03 Feb 2023 901

Dosar DNA Nicolae Urdea, fostul primar din Limanu, achitat!

31 Jan 2023 1122

Tribunalul Constanța, amânare de pronunțare într-un dosar DNA!

16 Dec 2022 988

Primar din judeţ, trimis în judecată de DNA Constanța! Când se va pronunța tribunalul

22 Oct 2022 1288

Constanța. Fost primar din județ, deferit justiției de DNA. A fost fixat un nou termen în rejudecare

23 Sep 2022 915

DNA Constanța a trimis în judecată un primar, în 2015! Procesul continuă la Tribunal

20 May 2022 1386

Ce a decis Curtea de Apel cu privire la condamnarea fostului primar din Limanu, Nicolae Iustin Urdea

04 May 2019 1959

Fost primar din județul Constanța, trimis în judecată de DNA, condamnat. Sentința, contestată

23 Mar 2019 2463

Primar din judeţul Constanţa trimis în judecată de DNA, condamnat

13 Dec 2018 3969

Curtea de Conturi a trimis speţa şi la Parchet Fostul primar Urdea, dat în judecată de actualul primar şi de Consiliul Local Limanu

31 Jan 2018 2892

Stela Popescu, vecină cu Sergiu Nicolaescu la 2 Mai

23 Nov 2017 4689

Pregătiri pentru o nouă grădiniţă Opt firme se bat pentru a câştiga lucrările de reabilitare a drumurilor din Limanu

23 Jun 2016 3148

Căminul cultural din 2 Mai, reabilitat pe bani europeni? S-a finalizat asfaltarea străzilor din 2 Mai

04 May 2016 2794