Dosarul privind moartea poliţistului Bogdan Gigină s-ar putea întoarce la DNA

Iosefina Pârvu, judecător al Tribunalului Bucureşti, s-a pronunţat la finele săptămânii trecute, în faza camerei preliminare, în dosarul morţii agentului de poliţie Bogdan-Cosmin Gigină, în vârstă de 28 de ani. Instanţa a constatat nelegalitatea sesizării instanţei atrasă de necompenţa Direcţiei Naţionale Anticorupţie de a efectua urmărirea penală. Pe cale de consecinţă, a fost dispusă restituirea cauzei la DNA. Decizia Tribunalului Bucureşti a fost contestată de procurori la Curtea de Apel Bucureşti, instanţă care va lua o decizie definitivă în acest caz.
 
În cauză, Gabriel Oprea, la data presupuselor fapte viceprim-ministru pentru Securitate Naţională şi ministru al Afacerilor Interne, este acuzat de ucidere din culpă. Tot de ucidere din culpă sunt acuzaţi şi Petre Mazilu şi SC General MPM Impex SRL.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au reţinut următoarea stare de fapt:
 
În seara de 20 octombrie 2015, agentul de politie Bogdan-Cosmin Gigină, în vârstă de 28 de ani, a fost implicat într-un accident de circulaţie pe o stradă din municipiul Bucureşti, în urma căruia a suferit o hemoragie (…), leziuni care au cauzat decesul.
 
„La momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului Oprea Gabriel, care preceda în trafic autoturismul în care se afla ministrul. La momentul producerii accidentului, ministrul Oprea Gabriel se deplasa către locuinţa sa. Potrivit rechizitoriului, accidentul rutier care a determinat decesul poliţistului rutier Gigină Bogdan-Cosmin s-a produs ca urmare a nerespectării, de către inculpaţii Oprea Gabriel (la acea dată ministru al afacerilor interne), Mazilu Petre (administrator şi unic asociat al General MPM Impex SRL) şi General MPM Impex SRL, a dispoziţiilor legale şi a măsurilor de prevedere pentru exercitarea unor activităţi (activitatea de însoţire a ministrului de către poliţişti rutieri în cazul celui dintâi, respectiv activitatea de realizare a unor lucrări în carosabil în cazul celor din urmă)“, potrivit DNA.
 
„Concret, începând cu preluarea, la începutul anului 2014, a funcţiei de ministru al afacerilor interne, inculpatul Oprea Gabriel a dispus - cu încălcarea dispoziţiilor legale privind însoţirea demnitarilor de către poliţia rutieră - însoţirea sa permanentă de către un dispozitiv de poliţie rutieră, iar din luna iunie 2015 a dispus ca din acest dispozitiv să facă parte şi un poliţist rutier motociclist. În acest mod, ministrul de interne de la acea dată, Oprea Gabriel, şi-a conferit, în mod discreţionar, „drepturi” neprevăzute de cadrul legal, „drepturi” a căror exercitare a presupus punerea unor poliţişti rutieri în situaţii de risc sporit şi totodată a impus ca deplasarea echipajelor de poliţie rutieră să se facă în regim de viteză sporită. Pe cale de consecinţă, inculpatul Oprea Gabriel a pus poliţiştii rutieri care au executat această activitate de însoţire într-o situaţie permanentă de risc sporit, obligându-i să participe la o activitate cu un potenţial ridicat de producere de evenimente rutiere.
 
Referitor la inculpaţii Mazilu Petre şi General MPM Impex SRL, a rezultat că aceştia, cu încălcarea dispoziţiilor legale privind executarea semnalizării rutiere, nu au luat măsuri pentru instruirea angajaţilor cu privire la modalitatea corectă de realizare a semnalizării rutiere aferente lucrărilor executate partea carosabilă şi au pus la dispoziţia angajaţilor semne rutiere realizate artizanal, neconforme standardelor de siguranţă, faptă care a avut ca urmare realizarea total necorespunzătoarea a semnalizării rutiere aferente unei lucrări executate pe strada Ştirbei Vodă din Bucureşti, în zona în care s-a produs accidentul“, se mai arată în ancheta DNA.
 
„Potrivit probelor administrate în rechizitoriu, a rezultat faptul că inculpaţii Oprea Gabriel, Mazilu Petre şi General MPM Impex SRL au prevăzut posibilitatea producerii unui accident rutier letal, însă au socotit fără temei că un astfel de rezultat nu se va produce. Concret, în cauză s-au analizat următoarele aspecte relevante: la momentul producerii accidentului, victima Gigină Bogdan-Cosmin făcea parte dintr-un dispozitiv de însoţire a ministrului de interne Oprea Gabriel, în momentul imediat anterior producerii accidentului victima circula cu o viteză de 84 km/h, în condiţii de vizibilitate redusă determinate de întuneric şi ploaie, dinamica producerii accidentului şi lipsa unor manevre de frânare determină concluzia că victima nu a văzut obstacolele de pe carosabil (amenajările rutiere temporare) înainte de a intra în contact cu primul dintre acestea.
 

Faţă de aceste elemente de fapt, s-a verificat caracterul ilicit şi culpabil al următoarelor acţiuni care au dus la decesul victimei: 1. prezenţa victimei ca motociclist într-o coloană oficială; 2. viteza de deplasare şi neadaptarea acesteia la condiţiile meteorologice; 3. modalitatea deficitară de semnalizate a obstacolelor existente pe carosabil“, potrivit DNA.
  
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Moment important în dosarul morţii tânărului poliţist Bogdan Gigină

28 Dec 2018 1572

Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă Moartea poliţistului Bogdan Gigină, pe masa judecătoarei Iosefina Pârvu. Mâine, un nou termen

18 Dec 2018 1257

Ce spune fostul vicepremier Gabriel Oprea despre dosarul în care a fost trimis în judecată în legătură cu moartea poliţistului Bogdan Gigină

07 Nov 2018 701

Dosarul privind moartea polițistului Bogdan Gigină trimis la Judecătoria Sectorului 1

08 Jun 2018 1126

Rodica Aida Popa, de la Înalta Curte, a formulat cerere de abţinere în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină

29 May 2018 2697

Gabriel Oprea, acuzat de ucidere din culpă S-a stabilit cine va judeca dosarul morţii poliţistului Bogdan Cosmin Gigină

10 May 2018 933

Precedentul, creat la Constanţa! Gabriel Oprea, fostul viceprim-ministru pentru Securitate Naţională, la judecată pentru ucidere din culpă (documente)

03 May 2018 1549

Prima reacție a lui Gabriel Oprea după trimiterea în judecată ”Am încredere că justiția va fi dreaptă și va restabili adevărul de necontestat

02 May 2018 1112

Oficial de la DNA Fostul ministru Gabriel Oprea, trimis în judecată în dosarul morții polițistului Bogdan Gigină. Ce au mai stabilit anchetatorii

02 May 2018 1525

ÎCCJ. DNA are termen până la 1 mai să finalizeze ancheta în dosarul morţii poliţistului Bogdan Gigină

01 Feb 2018 857

UPDATE. Familia polițistului Bogdan Gigină a cerut procurorilor să grăbească ancheta. Solicitarea înregistrată la Instanța Supremă

19 Jan 2018 813

Fostul ministru de Interne Petre Tobă, la DNA. Martor în dosarul poliţistului Bogdan Gigină

24 Oct 2017 1739

UPDATE Sechestru pe averea demnitarului.Un ex-ministru de interne la sediul DNA

07 Dec 2016 1369

Poliţiştii îl vor comemora pe Bogdan Gigină care şi-a pierdut viaţa în urmă cu un an

20 Oct 2016 1362

Iohannis va da curs cererii de efectuare a urmăririi penale față de Oprea

13 Oct 2016 1070