Dosarul privind relocarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ va fi rejudecat. Victorie obţinută în instanţă de Asociaţia de proprietari Bloc O6 din cartierul Tomis Nord

Procesul dintre Asociaţia de proprietari Bloc O6 din cartierul Tomis Nord - reclamant şi primarul municipiului Constanţa şi Arhiepiscopia Tomisului - pârâţi va fi reluat, după ce magistraţii de la Curtea de Apel au decis să retrimită dosarul la Tribunal pentru rejudecare.
 
Asociaţia de proprietari, prin avocat George Adrian Tănase, a repus pe rolul instanţei de contencios-administrativ dosarul 3134/118/2017* privind anularea actului administrativ autorizaţie de construire pentru un lăcaş de cult, în cartierul Tomis III din municipiul Constanţa. Pârâţi în dosarul sunt Arhiepiscopia Tomisului şi primarul municipiului Constanţa.
Locatarii din cadrul asociaţiei nu sunt de acord cu relocarea Bisericii „Izvorul Tămăduirii“ pe locul unei foste parcări. Autorizaţia de construire a fost emisă de Primăria Constanţa pe 25.02.2014, cu valabilitate 12 luni, aşa cum apare, şi cu 60 de luni termen de finalizare a lucrării.
 
Anul trecut, preotul paroh, Aurelian Ştefan, a depus în instanţă şi o adresă prin care demonstrează că s-ar fi apucat de lucrări în primul an după autorizare, deşi lucrurile nu au stat aşa. Totodată, răspunsul formulat de Primărie, la solicitarea instanţei, a fost neconcludent. Pe parcursul anului trecut, mai multe ONG-uri locale au organizat o serie de proteste, împotriva construirii bisericii. 

Traseul dosarului

În cadrul fondului procesului în această speţă, Completul 7 al Tribunalului Constanţa respingea cererile din dosar la termenul  din 20.11.2017. Iată cum şi-au motivat judecătorii decizia: „Admite excepţia lipsei calităţii procesual pasive a pârâţilor primarul municipiului Constanţa şi Arhiepiscopia Tomisului, invocată de acestea pe cale de întâmpinare. Respinge cererea completatoare formulată de reclamanta Asociaţia de proprietari Bloc O6, în contradictoriu cu pârâţii Primăria municipiului Constanţa şi Arhiepiscopia Tomisului, având ca obiect anulare HCL 177/08.07.2011, ca fiind îndreptată împotriva unor persoane ce nu au calitate procesuală pasivă. Respinge ca nefondată excepţia inadmisibilităţii pentru lipsa procedurii prealabile invocată de pârâţii primarul municipiului Constanţa şi Arhiepiscopia Tomisului pe cale de întâmpinare. Respinge ca nefondată excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune invocată de pârâta Arhiepiscopia Tomisului, pe cale de întâmpinare.
 
Admite excepţia tardivităţii formulării plângerii prealabile invocată de pârâtul Primarul Municipiului Constanţa. Respinge cererea formulată de reclamanta, Asociaţia de proprietari Bloc O6 în contradictoriu cu pârâţii primarul municipiului Constanţa şi Arhiepiscopia Tomisului, având ca obiect anulare Autorizaţie de Construire nr 207/25.02.2014 emisă de Primarul Municipiului Constanţa, ca inadmisibilă.
 
Obligă reclamanta către pârâtul Primarul Municipiului Constanţa la plata sumei de 952 lei cu titlu de cheltuieli de judecată reprezentând onorariu de avocat. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare. Calea de atac se depune la Tribunalul Constanţa - Secţia Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată astăzi, 20.11.2017, cu aplicarea art. 396, alin. 2 Cod proc. civ., prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei”.
 
În cadrul recursului, declarat de Asociaţia de proprietari Bloc O6, în şedinţa din 3.10.2018, magistraţii Completului 5 de la Curtea de Apel Constanţa au decis trimiterea dosarului pentru rejudecare la Tribunalul Constanţa. Iată soluţia magistraţilor: „Respinge excepţia nulităţii recursului declarat de reclamantă ca nefondată. Admite recursul declarat de reclamantă. Casează în parte sentinţa recurată şi trimite cauza spre rejudecare pentru soluţionarea pe fond a cererii privind anularea autorizaţiei de construire nr.207/25.02.2014. Menţine celelalte dispoziţii. Respinge recursul incident ca nefondat. Definitivă”.
 
Citeşte şi:
 
Litigiul în instanţă dintre asociaţia de proprietari din Tomis Nord şi Arhiepiscopia Tomisului continuă! Cine le-a cerut să renunţe la proces şi cu ce preţ (galerie foto+document)


 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Judecătoria Constanța a anulat acțiunea deschisă de Asociația Composesorală Borșa! Taxa de timbru pentru proces era de circa 475.000 de euro (MINUTA)

28 Mar 2024 342

Anăstase Caraiola, acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA Constanța! Condamnare

28 Mar 2024 589

Patru persoane arestate de Tribunalul Constanța, la cererea procurorilor DIICOT! (MINUTĂ)

28 Mar 2024 810

3 ani de închisoare cu suspendare pentru Magdalena Neague, primarul comunei Bărăganu! Dosarul, la Curtea de Apel Constanța

27 Mar 2024 569

Tribunalul Constanța - Avizul pentru restricțiile din Peninsulă, emis după adoptarea Regulamentului pentru Zona Peninsulară! De ce râmân stâlpișorii în picioare (MOTIVARE)

27 Mar 2024 617

Vergil Chițac câștigă definitiv procesul deschis Fiscului, în urma unei amenzi civile aplicate de judecători Primarului Municipiului Constanța (MINUTA)

27 Mar 2024 472

Tudor Hubati, adjunctul Zonei Libere Sulina, proces la Constanța cu inspectorii de integritate

27 Mar 2024 400

Decizie definitivă în procesul dintre o firmă din Constanța și Consiliul Local al orașului Eforie

27 Mar 2024 343

Curtea de Apel Constanța sesizează Curtea Constituțională într-un dosar deschis deschis municipalității de un investitor imobiliar din oraș (MINUTA)

26 Mar 2024 595

„Medicul vedetelor“ Hussein Shamieh, specialist în chirurgie plastică, așteptat mâine la Tribunalul Constanța

26 Mar 2024 445

DIICOT acuză – trafic de droguri la Constanța! Iată cine sunt cei 10 cercetați de procurori

26 Mar 2024 1049

O firmă din Constanța dă în judecată Consiliul Local și Unitatea Administrativ Teritorială Limanu. Dosarul, pe rolul Curții de Apel

25 Mar 2024 500

Justiție Constanța Soluție definitivă în procesul dintre Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Dobrogea și două firme

25 Mar 2024 531

Un șofer din Constanța cere înapoi taxa pentru locul de parcare din Inel II, până la amenajarea corespunzătoare a parcării! Decizia Curții de Apel (MINUTA)

25 Mar 2024 732

Atenție, detalii cu puternic impact emoțional! Crimă într-un hotel din Mangalia! Prima ședință de judecată cu ușile deschise (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 1061