Dosarul Regionalei de Drumuri cu Oficiul de Cadastru a fost închis de judecători. De ce se certau. Cine a câștigat procesul

  • CNAIR prin Regionala de Drumuri Constanța a dat în judecată Oficiul de Cadastru Județean, în dosarul cu numărul 3199/118/2019.
  • Litigiul privea mai multe documente pe care DRDP le solicitase de la Oficiul de Cadastru, dar pe care OCPI dorea să le transmită după achitarea tarifului copiilor xerox.
  • După ce judecătorii Tribunalului le-au dat dreptate celor de la OCPI Constanța, și magistrații Curții de Apel au decis să respingă recursul reclamanților.
Judecătorii Curții de Apel Constanța au tranșat definitiv disputa dintre Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța și Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară Constanța. Curtea a respins recursul Direcției de Drumuri, iar decizia este definitivă.
Așa cum arătam în edițiile anterioare, cazul a ajuns în instanță după ce DRDP a dat în judecată OCPI pentru a i se comunica o serie de documente. În replică, reprezentanții Oficiului de Cadastru au susținut în proces că actele sunt cuprinse în mai multe dosare, iar copiile xerox conform cu orginalul se pot elibera după ce DRDP achită suma de 25 de lei/dosar. După ce judecătorii Tribunalului le-au dat dreptate celor de la OCPI Constanța, și magistrații Curții de Apel au decis să respingă recursul reclamanților de la Regionala de Drumuri Constanța. Cu alte cuvinte, cazul a fost închis definitiv, iar Oficiul de Cadastru a câștigat procesul.

După cum arătam în edițiile anterioare, documentele pe care le solicitase Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere SA prin DRDP de la Oficiul de Cadastru vizau un caz de expropriere.
 
Concret, cazul făcea referire la situația unei constănțence care, în urma deciziilor judecătorești, fusese despăgubită cu peste 680.000 de lei pentru că ar fi fost lipsită de dreptul de folosinţă a terenului său pentru o perioadă mai lungă de timp. Cum sentinţa de despăgubire nu era definitivă, reprezentanţii CNAIR se pregăteau de recurs şi care aveau nevoie de documentaţia cadastrală aflată la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa.
 
În acest sens, reprezentanţii CNAIR s-au adresat instanţei şi le-au cerut judecătorilor să oblige OCPI să le răspundă solicitărilor în cel mult 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii.
 

„OCPI Constanța nu a răspuns în termenul legal“


Concret, în dosarul cu numărul 3199/118/2019 al Curții de Apel Constanța, Regionala de Drumuri s-a declarat nemulţumită de răspunsul primit de la Oficiul de Cadastru, după cum se arată în documentele citate.
„De reţinut este şi faptul că OCPI Constanţa nu a răspuns în termenul legal solicitărilor şi, mai mult decât atât, răspunsul formulat a fost parţial, în sensul că răspunsul vizează practic doar solicitările din Adresa nr. (...), iar în privinţa solicitărilor din Adresa nr. (...) OCPI Constanţa nu a formulat răspuns“, potrivit www.rolii.ro.
 
Mai mult, au spus cei de la CNAIR – DRDP Constanţa, cei de la OCPI le-ar fi răspuns doar parţial solicitărilor, în sensul acesta amintind faptul că Oficiul de Cadastru le-a menţionat în răspuns: „copiile se pot elibera, în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 16/2019 privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi instituţiile subordonate cod 20.7.5, tarif 25 lei/dosar“.


S-au mai plâns reprezentanţii CNAIR de faptul că „adresa de răspuns a OCPI Constanţa nr. (...) nu a fost însoţită şi de documentaţia menţionată în cuprinsul acesteia, acestea fiind puse la dispoziţie abia în data de 30.05.2019, după achitarea tarifului aferent şi ulterior depunerii unei noi solicitări“.

 
În replică, reprezentanţii Oficiului de Cadastru au afirmat că „petentei (n.r. - CNAIR - DRDP) nu i s-a refuzat eliberarea copiilor de pe înscrisurile solicitate prin răspunsul formulat, fiindu-i comunicată procedura de obţinere a acestora“, potrivit documentelor menţionate pe Portalul Jurisprudenţei. Mai mult, au spus cei de la Cadastru, „împrejurarea că petentul este nemulţumit nu constituie un refuz nejustificat de rezolvare a cererii“.
 

În urma analizării documentelor transmise la instanţă, judecătorii de la Tribunalul Constanţa au respins cererea CNAIR. După ce Regionala de Drumuri a declarat recurs, acesta a fost respins de către judecătorii Curții de Apel Constanța, în urmă cu câteva zile.

Citește și:

Dosarele de acte ale OCPI Constanța, scanate şi indexate de ALL Businesses Management SRL din Bucureşti (document)

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

CNAIR SA anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare pentru proiectul lucrări de reparații pe DN 3, km 209+980 la Deleni, județul Constanța

14 Mar 2024 290

CNAIR SA anunță publicul interesat asupra luării deciziei etapei de încadrare pentru proiectul lucrări de reparații pe DN 3, km 203+850 la Deleni, județul Constanța

14 Mar 2024 276

Licitație de 9,58 de milioane de euro, pentru DRDP Constanța, tranșată de judecătorii de la Curtea de Apel (MINUTA)

21 Feb 2024 668

Licitație a CNAIR SA pentru Regionala de Drumuri Constanța, estimată la peste 9,58 de milioane de euro, pe masa Curții de Apel (DOCUMENTE)

18 Feb 2024 754

Licitații Constanța Direcția Regională de Drumuri și Poduri investește în lucrări de desființare construcții -canton și anexa de pe DN2A (DOCUMENT)

15 Feb 2024 703

Licitații Constanța Adia Trade SRL, contract cu DRDP Constanța pentru distrugerea cioatelor de pe drumurile naționale din județ, dar și din Tulcea, Călărași și Slobozia (DOCUMENT)

05 Feb 2024 785

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Constanța, afacere de peste două milioane de euro cu Keen Construct (DOCUMENT)

25 Jan 2024 822

Cumpărare directă DRDP Constanța contractează servicii de expertiză tehnică pentru Podul de pe DN 22C, de la Cernavodă

19 Dec 2023 720

Atenție, șoferi! Se distrug mecanizat peste 6.000 de cioate din zona drumurilor naționale din județele Constanța, Călărați, Slobozia și Tulcea! La cât este estimată investiția (DOCUMENT)

14 Nov 2023 928

Un SRL din Buzău cu multe contracte în Constanța a făcut contestație CNSC a anulat rezultatul procedurii unei achiziții publice inițiate de CNAIR prin DRDP

10 Sep 2023 1054

Licitații Constanța DRDP Constanța, licitație deschisă pe aproape 12,5 milioane de euro pentru întreținerea podurilor (DOCUMENT)

23 Aug 2023 911

Licitații Constanța. Compania „milionarului din Slobozia” va întreține covoarele asfaltice administrate de Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DOCUMENT)

09 Aug 2023 1604

Licitații Constanța Reparații pe A2, la un pasaj, estimate la peste 1,7 milioane de euro! Cât vor dura lucrările (DOCUMENT)

06 Jun 2023 1111

Atenție șoferi! În week-end vor fi restricții pe drumurile din județul Constanța pentru desfășurarea unor competiții sportive

26 May 2023 1715

Atenție șoferi! Circulația rutiera va fi restricționată parțial pentru desfășurarea competiției de ciclism „Turul Ciclist CELCO - Marea Neagră”

12 May 2023 1088