Dosarul Revoluției din 1989 se întoarce la Parchetul Militar. Decizia ÎCCJ, definitivă

Magistrații de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis restituirea la Parchetul Militar a dosarului Revoluţiei. În acest dosar fostul preşedinte Ion Iliescu şi fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu sunt acuzaţi de săvârşirea unor infracţiuni contra umanităţii, informează Agerpres.ro. 

Decizia instanţei este definitivă.

Pe 21 mai, un judecător de cameră preliminară de la Instanţa supremă a decis ca dosarul să fie restituit procurorilor, după ce a constatat nereguli în rechizitoriu.

Procurorii militari şi mai multe părţi vătămate au atacat decizia, însă contestaţiile au fost respinse miercuri de un alt complet de judecată.

În octombrie 2020, instanţa a exclus mai multe probe din dosar, Parchetul Militar având la dispoziţie atunci un termen de cinci zile pentru a remedia neregularităţile din rechizitoriu şi pentru a comunica instanţei dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpaţilor ori solicită restituirea cauzei.

ICCJ a admis atunci mai multe cereri şi excepţii invocate în dosarul Revoluţiei atât de către părţi civile, cât şi de Ion Iliescu şi Gelu Voican Voiculescu, fiind excluse mai multe probe ca urmare a constatării neregularităţii rechizitoriului întocmit de procurorii militari.

Magistratul a constatat neregularitatea rechizitoriului în dosarul Revoluţiei întocmit de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare la data de 5 aprilie 2019.

Instanţa a dispus, în octombrie 2020, excluderea din materialul de urmărire penală a mai multor probe: actele intitulate "declaraţii" ce conţin relatările făcute de Gelu Voican Voiculescu şi Ion Iliescu în faţa Comisiei senatoriale; rapoartele întocmite de Comisia senatorială privind evenimentele din decembrie 1989 şi documentele ce au stat la baza întocmirii acestora; sinteza aspectelor ce rezultă din analizele efectuate de Parchetul Militar în perioada 1990-1994 în cauzele privind evenimentele din decembrie 1989; punctul de vedere preliminar al SRI privind evenimentele din decembrie 1989; documentarul privind Marele Stat Major din cadrul MApN; "Cartea revoluţiei române. Decembrie 1989" de Sergiu Nicolaescu; documentele de arhivă ale Statului Major General privind evenimentele din decembrie 1989 cu referire la acţiunile întreprinse de Direcţia de Cercetare a Armatei pentru perioada 17-31 decembrie 1989.

De asemenea, au fost excluse din materialul probator declaraţii date de zeci de persoane vătămate.

Dosarul Revoluţiei a fost trimis în instanţă de procurorii militari în luna aprilie 2019, în proces fiind citate peste 5.000 de părţi civile. Procesul a fost blocat mai mult de un an, pentru discutarea unor cereri şi excepţii ridicate de părţile din dosar.


Fostul preşedinte Ion Iliescu, fostul viceprim-ministru Gelu Voican Voiculescu şi generalul (rtr.) Iosif Rus, fost şef al Aviaţiei Militare, sunt acuzaţi în acest dosar de săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii.

Ion Iliescu nu s-a prezentat la niciun termen al procesului.

UPDATE
PRECIZĂRI – DOSARUL REVOLUȚIEI 
 
                   
Biroul de informare și relații publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele:

Încheierea  din data de 10.11.2021, prin care Înalta Curte de Casație și Justiție a respins contestația PÎCCJ și a hotărât restituirea dosarului către Secția parchetelor militare pentru refacerea rechizitoriului, a avut în vedere unele aspecte considerate neregularități ale rechizitoriului, precum înlăturarea unor probe (înscrisuri). Urmărirea penală în ansamblul său, sub aspectul actelor de inculpare (punerea în mișcare a acțiunii penale), nu s-a reținut să fie afectată de motive de nelegalitate.

Procurorii vor examina motivarea încheierii, precum și probele rămase câștigate cauzei, cu celeritate, pentru a stabili măsurile necesare în vederea soluționării dosarului și refacerii rechizitoriului. Obiectivele dezvoltate în încheierea motivată vor fi avute în vedere la soluționarea cauzei, după înlăturarea înscrisurilor reținute de ÎCCJ că nu pot fi folosite în cadrul procedurii.

În intervalul de timp de la emiterea rechizitoriului  (aprilie 2019) și până în prezent, conducerea PÎCCJ și a Secției parchetelor militare au continuat studiul jurisprudenței  internaționale actualizate în materia infracțiunilor considerate crime împotriva umanității, pentru a adapta redactarea actelor procedurale în această materie la specificul evenimentelor istorice investigate și pentru a răspunde excepțiilor analizate de către ÎCCJ în hotărârile sale.
 

Sursa: Agerpres.ro
Sursa foto cu rol ilustrativ: Arhiva ZIUA de Constanța

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Procurorii militari „Dosarul Revoluției reprezintă o cauză cu un grad sporit de complexitate“

15 Nov 2021 1225

Dosarul "Revoluţiei", la primul termen. Aproximativ 5000 de persoane au fost citate

29 Nov 2019 1918

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Când are loc primul termen în dosarul "Revoluţiei"

09 Oct 2019 1656

Ce spun parlamentarii de la Constanţa despre dosarul Revoluţiei?

09 Apr 2019 1812

Președintele României salută finalizarea investigațiilor în „Dosarul Revoluției”. Ce mesaj a transmis Klaus Iohannis

08 Apr 2019 1471

Dosarul Revoluţiei din 1989, finalizat şi trimis spre judecată Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie

08 Apr 2019 1760

Aproximativ 4500 de persoane audiate până în prezent în Dosarul Revoluției. Câte persoane trebuie să fie audiate în acest dosar

18 Sep 2018 1397

Dosarul Revoluţiei. Klaus Iohannis a semnat urmărirea penală a lui Emil "Cico" Dumitrescu

22 Jun 2018 1828

Parchetul General. Mii de persoane, chemate la audieri în „Dosarul Revoluției”

06 Jun 2018 1956

Oficial de la Parchetul General. Fostul premier, Petre Roman, urmărit penal pentru infracțiuni contra umanității în Dosarul Revoluției

24 May 2018 2063

Fostul premier Petre Roman a fost citat la Parchetul General în Dosarul Revoluției

24 May 2018 2235

Oficial de la Parchetul General. Fostul președinte al României, Ion Iliescu, urmărit penal pentru infracțiunii contra umanității în Dosarul Revoluției

22 May 2018 2162

Fostul președinte Ion Iliescu, citat la Parchetul General în Dosarul Revoluției

22 May 2018 2136

Gelu Voican Voiculescu, urmărit penal în dosarul Revoluției din 1989. Este cercetat pentru infracțiunii contra umanității

15 May 2018 2298

Dosarul Revoluției. Doi ofițeri militari în rezervă și fostul președinte Ion Iliescu urmăriți penal. Ce acuzații li se aduc

17 Apr 2018 1772