Dosarul terenurilor din Portul Tomis! Tribunalul Constanța menține sechestrul pe averea lui Decebal Făgădău, până la concurenţa sumei de 133.688 euro

 
 
 
 
  • Expertul desemnat a precizat că terenurile puteau fi negociate numai cu Astera Consulting SRL și că orice alt cumpărător potențial ar fi constatat că prețul cerut era prea mare comparativ cu ipoteticul profit, în condițiile în care existau riscurile privind aprobarea realizării locurilor de parcare, diminuarea supratețelor de teren cu servituțile, posibilele litigii cu proprietarii hotelului s.a.
  • În anul 2013, Astera Consulting SRL – despre care s-a susținut că este una dintre firmele controlate de omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, prieten al lui Nicuşor Daniel Constantinescu, şi Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a obţinut de la Primăria Constanţa autorizaţia de construire pentru finalizarea hotelului cu nouă etaje din Portul Tomis.
  • Dosarul a fost instrumentat de procurorul șef Andrei Bodean, șeful DNA Constanța.
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Dosarul terenurilor din Portul Tomis, amânat pentru data de 3 martie 2023! În cauză, în decembrie 2020, procurorii DNA Constanța au dispus trimiterea în judecată a lui Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, și a Marcelei Enache, fostul secretar general al municipiului, din cadrul Consiliului Local Constanţa.
 
Decebal Făgădău, la data presupusei fapte viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Constanța, este suspectat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
Marcela Enache, (fostul secretar general al municipiului, din cadrul Consiliului Local Constanţa) este bănuită de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
 
Consiliul Local Constanţa este parte civilă.
 
Judecătorul Gabriel Mustaţă, de la Tribunalul Constanța, investit cu soluționarea cauzei a amânat pronunțarea asupra obiecţiunilor formulate de către procurorul DNA la suplimentul raportului de expertiză, la data de 20 februarie 2023.
 
La termenul trecut, judecătorul Gabriel Mustaţă, potrivit portalului instanțelor de judecată, a menţinut măsura asigurătorie a sechestrului luată în cauză prin ordonanţa procurorului din data de 15.12.2020, asupra bunurilor aparţinând lui Decebal Făgădău, până la concurenţa sumei de 133.688 euro, urmând ca această măsură asigurătorie să fie verificată cel târziu până la data de 02.02.2024, potrivit art. 2502 din Codul de procedură penală. Decizia nu este una definitivă!
 

În actul de sesizare a instanței se arată că, în cursul anului 2015, inculpații Decebal Făgădău și Marcela Enache și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale în legătură cu vânzarea a trei terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța.
 
Prin aceste demersuri s-a ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 133.688 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători, conform DNA.

 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Cele trei terenuri (în suprafață totală de peste 1000 de metri pătrați) se află în Portul Turistic Tomis, unde în urmă cu aproximativ 20 de ani s-a început ridicarea unui bloc iar proiectul nu s-a mai terminat nici în ziua de azi.
 
Reamintim că expertul desemnat a concluzionat că suprafațele de teren ce au fost avute în vedere de evaluatorul numit în cursul urmării penale în vederea efectuării evaluării prin metoda comparației nu ar reprezinta terenuri comparabile din punct de vedere juridic, economic și tehnic cu cele ce fac obiectul expertizei.
 
Mai mult, expertul a mai precizat că terenurile puteau fi negociate numai cu Astera Consulting SRL și că orice alt cumpărător potențial ar fi constatat că prețul cerut era prea mare comparativ cu ipoteticul profit, în condițiile în care existau riscurile privind aprobarea realizării locurilor de parcare, diminuarea supratețelor de teren cu servituțile, posibilele litigii cu proprietarii hotelului s.a.
 
În anul 2013, societatea comercială Astera Consulting SRL – despre care s-a susținut că este una dintre firmele controlate de omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, prieten al lui Nicuşor Daniel Constantinescu, şi Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a obţinut de la Primăria Constanţa autorizaţia de construire pentru finalizarea hotelului cu nouă etaje din Portul Tomis.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorul șef Andrei Bodean, șeful DNA Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Exclusiv - raport expertiză
Decebal Făgădău și Marcela Enache se îndreaptă spre achitare în dosarul terenurilor din Portul Tomis?!

 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce a decis judecătorul Mustaţă, de la Tribunalul Constanța, în dosarul terenurilor din Portul Tomis!

20 Mar 2023 4066

A schimbat prefixul Fostul primar Decebal Făgădău, la ceas aniversar

14 Mar 2023 1655

Decebal Făgădău a pierdut definitiv procesul cu Gabriel Comănescu, de la GSP!

11 Feb 2023 1803

Administrația Chițac, la judecată cu fostul primar Făgădău. Ședința nu se mai ține în ziua stabilită! Motivul

18 Jan 2023 1002

Gabriel Mustață se retrage! Se schimbă judecătorul unui dosar al DNA Constanța cu un presupus prejudiciu de zeci de milioane de euro

09 Jan 2023 1232

UPDATE. Constanța Fostul mare sportiv Ilie Floroiu împlinește 70 de ani. „Știți ce le spun eu mereu colegilor mei, care mă mai tachinează?“

29 Nov 2022 2089

UAT Constanța cere ca Asociația de Rugby, Asociația CS Univeristar Neptun și CS Baschet Club Farul să intre în insolvență

28 Nov 2022 1180

Decebal Făgădău l-a dat în judecată pe Gabriel Comănescu! Anunțul Curții Supreme

28 Nov 2022 1735

Fulvia Dinescu revine pe postul de secretar al municipiului Constanța! Ce avere are funcționarul Primăriei?(DOCUMENTE)

08 Nov 2022 2868

Administrația Chițac contra Făgădău! Ce s-a întâmplat azi la Tribunal

04 Nov 2022 1631

Municipiul Constanţa prin primar, citat în dosarul terenurilor din Portul Tomis!

31 Oct 2022 1070

Litispendență în dosarul deschis de administrația Chițac fostului primar Făgădău! Ce înseamnă (MINUTA)

28 Oct 2022 1084

Administrația Chițac contra Făgădău, la Judecătoria Constanța. Începe procesul!

26 Oct 2022 1112

Exclusiv - raport expertiză Decebal Făgădău și Marcela Enache se îndreaptă spre achitare în dosarul terenurilor din Portul Tomis?!

24 Sep 2022 2571

Decebal Făgădău, la judecată cu Gabriel Comănescu! Dosarul va fi „tranșat“ de Curtea Supremă a României

17 Aug 2022 2300