Dosarul terenurilor din Portul Tomis! Tribunalul Constanța menține sechestrul pe averea lui Decebal Făgădău, până la concurenţa sumei de 133.688 euro

 
 
 
 
  • Expertul desemnat a precizat că terenurile puteau fi negociate numai cu Astera Consulting SRL și că orice alt cumpărător potențial ar fi constatat că prețul cerut era prea mare comparativ cu ipoteticul profit, în condițiile în care existau riscurile privind aprobarea realizării locurilor de parcare, diminuarea supratețelor de teren cu servituțile, posibilele litigii cu proprietarii hotelului s.a.
  • În anul 2013, Astera Consulting SRL – despre care s-a susținut că este una dintre firmele controlate de omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, prieten al lui Nicuşor Daniel Constantinescu, şi Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a obţinut de la Primăria Constanţa autorizaţia de construire pentru finalizarea hotelului cu nouă etaje din Portul Tomis.
  • Dosarul a fost instrumentat de procurorul șef Andrei Bodean, șeful DNA Constanța.
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Dosarul terenurilor din Portul Tomis, amânat pentru data de 3 martie 2023! În cauză, în decembrie 2020, procurorii DNA Constanța au dispus trimiterea în judecată a lui Decebal Făgădău, fostul primar al municipiului Constanța, și a Marcelei Enache, fostul secretar general al municipiului, din cadrul Consiliului Local Constanţa.
 
Decebal Făgădău, la data presupusei fapte viceprimar cu atribuții de primar al municipiului Constanța, este suspectat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.
 
Marcela Enache, (fostul secretar general al municipiului, din cadrul Consiliului Local Constanţa) este bănuită de complicitate la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
 
Consiliul Local Constanţa este parte civilă.
 
Judecătorul Gabriel Mustaţă, de la Tribunalul Constanța, investit cu soluționarea cauzei a amânat pronunțarea asupra obiecţiunilor formulate de către procurorul DNA la suplimentul raportului de expertiză, la data de 20 februarie 2023.
 
La termenul trecut, judecătorul Gabriel Mustaţă, potrivit portalului instanțelor de judecată, a menţinut măsura asigurătorie a sechestrului luată în cauză prin ordonanţa procurorului din data de 15.12.2020, asupra bunurilor aparţinând lui Decebal Făgădău, până la concurenţa sumei de 133.688 euro, urmând ca această măsură asigurătorie să fie verificată cel târziu până la data de 02.02.2024, potrivit art. 2502 din Codul de procedură penală. Decizia nu este una definitivă!
 

În actul de sesizare a instanței se arată că, în cursul anului 2015, inculpații Decebal Făgădău și Marcela Enache și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale în legătură cu vânzarea a trei terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța.
 
Prin aceste demersuri s-a ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 133.688 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători, conform DNA.

 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Cele trei terenuri (în suprafață totală de peste 1000 de metri pătrați) se află în Portul Turistic Tomis, unde în urmă cu aproximativ 20 de ani s-a început ridicarea unui bloc iar proiectul nu s-a mai terminat nici în ziua de azi.
 
Reamintim că expertul desemnat a concluzionat că suprafațele de teren ce au fost avute în vedere de evaluatorul numit în cursul urmării penale în vederea efectuării evaluării prin metoda comparației nu ar reprezinta terenuri comparabile din punct de vedere juridic, economic și tehnic cu cele ce fac obiectul expertizei.
 
Mai mult, expertul a mai precizat că terenurile puteau fi negociate numai cu Astera Consulting SRL și că orice alt cumpărător potențial ar fi constatat că prețul cerut era prea mare comparativ cu ipoteticul profit, în condițiile în care existau riscurile privind aprobarea realizării locurilor de parcare, diminuarea supratețelor de teren cu servituțile, posibilele litigii cu proprietarii hotelului s.a.
 
În anul 2013, societatea comercială Astera Consulting SRL – despre care s-a susținut că este una dintre firmele controlate de omul de afaceri Sorin Gabriel Strutinsky, prieten al lui Nicuşor Daniel Constantinescu, şi Radu Ştefan Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a obţinut de la Primăria Constanţa autorizaţia de construire pentru finalizarea hotelului cu nouă etaje din Portul Tomis.
 
Dosarul a fost instrumentat de procurorul șef Andrei Bodean, șeful DNA Constanța.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Exclusiv - raport expertiză
Decebal Făgădău și Marcela Enache se îndreaptă spre achitare în dosarul terenurilor din Portul Tomis?!

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Decebal Făgădău „Mi-aș fi dorit din tot sufletul să candidez la funcția de primar al Municipiului Constanța“ (VIDEO)

27 Mar 2024 1749

Irinela Nicolae va candida din partea organizației PSD Constanța pe lista de europarlamentare

27 Mar 2024 1154

UPDATE Decebal Făgădău revine în PSD. Pentru ce funcție ar putea candida (GALERIE FOTO)

27 Mar 2024 1114

Fostul primar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău, la ceas aniversar! Ce mesaj a transmis

14 Mar 2024 1064

ZIUA LIVE Horia Constantinescu –„Am discutat cu Decebal Făgădău și cred că am conturat formula câștigătoare. Ne înscriem și noi la concurs, partidul decide candidații”!

12 Feb 2024 1503

Horia Constantinescu, posibil candidat al PSD la Primăria Constanța „Nu ne mai permitem să gafăm, pentru că acum decontăm modul în care ne uităm în ochii copiilor noștri”

12 Feb 2024 930

ZIUA LIVE Horia Constantinescu despre intenția de a candida în tandem cu Decebal Făgădău din partea PSD la alegerile locale! (VIDEO)

12 Feb 2024 943

ZIUA LIVE Ape învolburate la Constanța. Totul despre tandemul Horia Constantinescu - Decebal Făgădău!

11 Feb 2024 1726

Ce pregătesc Horia Constantinescu și Decebal Făgădău?

10 Feb 2024 1416

Decebal Făgădău, fostul primar al Constanței, clasare de la DNA! Vizat, dosarul din cauza căruia a demisionat din PSD

29 Jan 2024 1677

Judecător nou pentru dosarul terenurilor din Portul Tomis! Procesul amânat pentru 15 februarie 2024

18 Jan 2024 993

Tribunalul Constanța amână pentru la anul dosarul Marcelei Enache, fostul secretar al municipiului Constanța

17 Dec 2023 862

Justiție Constanța Marți, 12 decembrie 2023, primul termen în apelul dosarului terenurilor din Portul Tomis!

12 Dec 2023 1302

Fostul primar, Decebal Făgădău, tătic pentru a treia oară Maria s-a născut pe 2 decembrie!

03 Dec 2023 3631

Răsturnare de situație Apele Române pierd, la București, terenul pentru care fusese amendat Decebal Făgădău când era primar! (MINUTA)

23 Nov 2023 1101