Droguri de peste 71 de milioane de euro descoperite în Portul Constanța! Cum acționau inculpații. Urmează primul termen în instanță (video) 
  • În cauză a fost instituită măsura sechestrului asiguratoriu asupra sumei de 60.306 euro, a unor mijloace de transport, în valoare totală de 158.180 euro, cât şi asupra a 27 echipamente de „minare” Bitcoin în valoare de aproximativ 500.000 euro.
 
După aproximativ șase luni de anchetă, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală au finalizat cercetările specifice în dosarul celor aproximav 1.400 de kilograme de heroină, cu puritate cuprinsă între 54,61% şi 57,93%, având o valoare de piață de aproximativ 71.500.000 euro, descoperite în câteva containere aflate în Portul Constanța.
 
Ca urmare a finalizării cercetărilor, procurorii au dispus trimiterea în judecată a unui număr de opt inculpați, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup organizat, trafic de droguri de mare risc şi trafic internațional de droguri de mare risc.
 
Dosarul a fost înaintat spre competentă soluționare Tribunalului București
 
Urmează că în perioada imediată să fie stabilit primul termen în faza camerei preliminare.
 
Oricare va fi decizia Tribunalului București, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel București.
 
Prin actul de sesizare s-a reținut faptul că, pe teritoriul României, s-a constituit un grup infracțional organizat, coordonat de către un cetățean grec, specializat în introducerea în Europa, prin România, a unor importante cantități de heroină, disimulate în mărfuri importate legal, atât în regim containerizat, pe cale maritimă, până în portul Constanța, cât și prin intermediul unor mijloace de transport rutier ce aduceau marfă din Turcia – autotrenuri în care au creat compartimente speciale la nivelul remorcilor, pentru a ascunde drogurile.
 
Membrii grupului infracțional foloseau mărfuri legale, adesea role de bitum, piatră, lână, drojdie, care nu erau neapărat obiectul tranzacțiilor dintre importator și exportator, dar care aparțineau grupului, pentru a exista o acoperire legală atunci când efectuau transporturile de droguri.

 
Șoferii ce conduceau autotrenurile şi efectuau curse de transport marfă pe ruta Istanbul – Rotterdam, via România și retur erau coordonați de către un cetățean român care la rândul său le organiza împreună cu liderul grupării.
 

Același inculpat, cetățean român, s-a ocupat de realizarea formalităților privind importurile maritime de mărfuri în care erau disimulate drogurile şi a ţinut legătura cu comisionarul vamal pentru efectuarea demersurilor de depozitare sau scoatere a mărfurilor din Portul Constanța, apoi de organizarea transportului de mărfuri în care erau disimulate drogurile către destinațiile finale, stabilite de către lider care deținea și controla companii în mai multe state din Uniunea Europeană și pe care le folosea în activități comerciale aparent licite, menite să creeze un paravan pentru circuitul drogurilor.
 
Pentru transportul drogurilor, la o cursă realizată, transportatorii trebuiau să primească o sumă echivalentă cu un salariu net lunar, de aproximativ 2.000 – 2.250 euro, astfel încât să creeze aparența că banii reprezintă salariul şi nu plata transportului de droguri.
 
În cauză a fost instituită măsura sechestrului asiguratoriu asupra sumei de 60.306 euro, a unor mijloace de transport, în valoare totală de 158.180 euro, cât şi asupra a 27 echipamente de „minare” Bitcoin în valoare de aproximativ 500.000 euro.
 
Dosarul a fost instrumentat împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul DCCO.
 
Cauza a fost instrumentată cu sprijinul autorităților judiciare din Ungaria, Austria, Germania, Regatul Țărilor de Jos, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă și Franța și al ofițerilor din cadrul Europol.
 
Suportul logistic și de specialitate a fost asigurat de către Eurojust.
 
Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și:
 
Oficial!
Avocat condamnat la Constanța pentru trafic de droguri de risc și mare risc (document)

 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ioan-Mădălin (fost Hortolomei) Moscu și Mihail Costin Botnarciuc, trimiși în judecată de DIICOT. Prima decizie

19 Jan 2022 560

Jandarmii au găsit droguri în parcarea Comisariatului pentru Protecția Consumatorului Constanța. Prima condamnare

18 Jan 2022 898

Angajat al Poliției Militare din Tulcea, condamnat pentru trafic de droguri. Ce se întâmplă cu dosarul

14 Jan 2022 630

Retrospectivă Traficul și consumul de droguri. Constanța, locul 2 pe țară la condamnări (DOCUMENTE)

28 Dec 2021 1228

Trafic de narcotice, investigat de DIICOT Constanța! S-a cerut arestarea suspectului, instanța a dispus control judiciar

22 Dec 2021 1191

Percheziții la domiciliu DIICOT Constanța a trimis în judecată doi suspecți de trafic de droguri!

09 Dec 2021 944

Percheziții la Constanța! Un bărbat cercetat pentru trafic de droguri de risc și mare risc

07 Dec 2021 846

Percheziții la Tulcea! Trei persoane arestate pentru trafic de droguri de risc (GALERIE FOTO)

06 Dec 2021 798

Cât primea șoferul unui tir pentru un transport Detalii exclusive din dosarul drogurilor de peste 71 de milioane de euro descoperite în Portul Constanța! (DOCUMENT + VIDEO)

03 Dec 2021 2287

Prinși în flagrant! Șase tineri din Constanța trimiși la închisoare pentru trafic de droguri

27 Nov 2021 3150

Bilanțul perchezițiilor din județul Constanța 18 persoane reținute pentru trafic de persoane, proxenetism și trafic de droguri (VIDEO)

25 Nov 2021 1190

Flagrant! Percheziții la Constanța și Valu lui Traian! Final de anchetă.

12 Nov 2021 3114

Canabis și cocaină la Cernavodă! Mascații au găsit bani, un pistol și 100 de kilograme de substanță vegetală verde (video)

12 Nov 2021 4809

Motivare în cazul avocatului condamnat la Constanța pentru trafic de droguri de risc și mare risc

30 Oct 2021 1434

Percheziții la Constanța și Valu lui Traian la suspecți de trafic de droguri de risc. Unul dintre bărbați, reținut

22 Oct 2021 1397