Elena Udrea, amânare la Curtea Supremă, în dosarul Hidroelectrica

 
 
  • În prezenta cauză, prin Hotarârea nr. 66/2023, din 11.04.2023, Curtea de Apel București a încetat procesul penal faţă de Elena Udrea, cu privire la infracţiunile de trafic de influență și spălarea banilor, ca efect al împlinirii termenului de prescripţie generală a răspunderii penale.
  • Totodată, Curtea de Apel a dispus confiscarea specială de la Udrea Elena Gabriela a sumelor de 2.500.000 de euro, respectiv 900.000 de euro (în echivalent în lei la cursul oficial de schimb al BNR, de la data executării acestei măsuri de siguranță). 
  • Mai mult, Curtea a încetat procesul penal și faţă de Dan Cătălin Andronic, inculpat în prezenta cauză, cu privire la infracţiunea de mărturie mincinoasă,
 
 
Ieri, 6 iunie 2023, la Înalta Curte de Casație și Justiție a României a avut loc primul termen în apelul dosarului Hidroelectrica, cauză în care Elena Udrea, fost consilier prezidențial, șef al Cancelariei Prezidențiale, deputat, ministru al turismului și fost ministru al dezvoltării regionale și turismului, în prezent încarcerată, are calitatea de inculpat!

Tot în acest dosar, și Dan Cătălin Andronic este inculpat.

Cauza a fost amânată pentru data de 19 septembrie 2023.
 
Amintim că în prezenta cauză, prin Hotarârea nr. 66/2023, din 11.04.2023, Curtea de Apel București a încetat procesul penal faţă de Elena Udrea, cu privire la infracţiunile de trafic de influență și spălarea banilor, ca efect al împlinirii termenului de prescripţie generală a răspunderii penale.
 
Totodată, Curtea de Apel a dispus confiscarea specială de la Udrea Elena Gabriela a sumelor de 2.500.000 de euro, respectiv 900.000 de euro (în echivalent în lei la cursul oficial de schimb al BNR, de la data executării acestei măsuri de siguranță).   
 
Curtea a încetat procesul penal faţă de Dan Cătălin Andronic, inculpat în prezenta cauză, cu privire la infracţiunea de mărturie mincinoasă.
 
Decizia Curții de Apel București a fost contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție a României!

 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 

În cursul anului 2011, inculpata Udrea Elena Gabriela a acceptat promisiunea făcută de un om de afaceri, prin intermediari, de a primi suma de 5.000.000 USD pentru a-și exercita influența asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei și a celor din cadrul SC Hidroelectrica SA, în vederea menținerii, în condițiile deja negociate (preț și cantitate de energie furnizată), contractele pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu SC Hidroelectrica SA. Din suma promisă, inculpata a primit, în noiembrie 2011, în scopul arătat, prin intermediari, 3.800.000 de dolari, dar și o creanță de 900.000 de euro; creanța reprezenta o sumă pe care o firmă a omului de afaceri o împrumutase unui terț și care era garantată cu părți sociale ale unei societăți comerciale care deținea două publicații.


Pentru a ascunde că era beneficiara reală a creanței de 900.000 euro (care i-ar fi conferit pe cale de consecință și puterea de a influența activitatea societății cu activitate media), Udrea Elena Gabriela a preluat creanța de la firma controlată de omul de afaceri, prin interpunerea unei alte firme paravan, aparținând unei cunoștințe.
 
Cu ocazia audierii sale ca martor, inculpatul Dan Cătălin Andronic a făcut afirmații mincinoase, cu privire la aspectele esențiale ale cauzei. De exemplu, Dan Cătălin Andronic a declarat mincinos:
- că nu a avut cunoștință de împrejurarea că Elena Gabriela Udrea este beneficiara reală a creanței amintite, care i-ar fi permis acesteia să controleze societatea media, să dobândească părți sociale, să se implice în politica editorială a unui cotidian deținut de această societate;
- că îi comunica Elenei Udrea date privind situația financiară a cotidianului deținut de societatea media și indicatori de performanță, doar pentru a se lăuda, pentru a o încunoștința că publicației îi „merge bine”;
- că nu i-a cerut Elenei Udrea acordul pentru a publica anumite articole, ci doar s-a consultat cu aceasta pentru a „verifica veridicitatea” informațiilor obținute.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Curții de Apel București.
 
Față de inculpatul Budeanu Radu Ioan se continuă cercetările într-un dosar distinct.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Curtea Supremă, amânare de pronunțare într-un dosar al Elenei Udrea
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?
Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri justiție DNA va contesta soluția definitivă în dosarul Elenei Udrea! (DOCUMENT)

27 Jul 2023 785

Elena Udrea, Ioana Băsescu, Ioan Silviu Wagner și Victor Tarhon, decizie definitivă la Curtea Supremă – A intervenit prescripţia!

11 Jul 2023 2075

Înalta Curte, amânare de pronunțare în dosarul privind finanțarea campaniei electorale din 2009

08 Jun 2023 992

Cinci ani în primă instanță pentru Ioana Băsescu Elena Udrea, Ioan Wagner, fostul șef al Oil Teminal, și Victor Tarhon, vicepreședintele CJ Tulcea, așteaptă azi decizia finală a Curții Supreme (DOCUMENT)

08 Jun 2023 2483

Curtea Supremă, amânare de pronunțare într-un dosar al Elenei Udrea

11 May 2023 1250

Înalta Curte, amânare de pronunțare în dosarul Elenei Udrea!

16 Mar 2023 1046

Elena Udrea, așteptată la Înalta Curte

16 Feb 2023 1916

Curtea de Apel București, amânare de pronunțare în dosarul Elenei Udrea

12 Jan 2023 1495

Elena Udrea, contestație la Curtea Supremă!

04 Jan 2023 1232

Elena Udrea, așteptată azi la Înalta Curte! Termen important în dosarul privind finanțarea campaniei electorale din 2009

15 Dec 2022 1467

Breaking News Înalta Curte, anunț de ultim moment. Este vizată Elena Udrea

01 Nov 2022 2253

Elena Udrea, o nouă tentativă de a ieși din penitenciar! Când se va pronunța instanța

19 Sep 2022 1319

Înalta Curte, anunț important! Este vizată Elena Udrea

12 Sep 2022 1659

Elena Udrea, așteptată la Înalta Curte

08 Sep 2022 1437

Elena Udrea, excepţie de neconstituţionalitate în dosarul în care a fost condamnată alături de fostul director al Oil Teminal

19 Aug 2022 1993