Export de animale vii Cum a scăpat de închisoare vameșul Hristovici, din Biroul Vamal de Frontieră Constanța (VIDEO+MOTIVARE)


 
  • În primă instanță, Hristovici fusese condamnat în primă instanță la patru ani de închisoare cu executare

Radu Ioan Hristovici, la data presupuselor fapte funcționar vamal în cadrul Biroului Vamal de Frontieră Constanța, a fost condamnat definitiv, pentru luare de mită, la trei ani de închisoare și suspendarea acesteia sub supraveghere, pe un termen de încercare de patru ani.
 
Dosarul s-a aflat în atenția completului de judecată Complet C.5 A, al Secției penale a Curții de Apel, format din magistrații Valentina Boboc și Iulia Cezara Suciu.
 
De precizat că în primă instanță, Hristovici fusese condamnat în primă instanță la patru ani de închisoare cu executare.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În datele de 5 mai, respectiv 12 mai 2018, inculpatul Hristovici Radu Ioan, în calitatea menționată mai sus, a primit de la Nasreddin Aswad și Naim Jabanou suma totală de 5.500 lei (3.000 lei și 2.500 lei) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu privitoare la efectuarea formalităților vamale pentru exportul de animale vii în cazul societăților comerciale administrate de cei doi oameni de afaceri. Banii respectivi au fost remiși de cei doi oameni de afaceri pentru a se proteja de eventuale probleme, cum ar fi întârzierea efectuării operațiunilor vamale.
 
Nasreddin Aswad și Naim Jabanou au declarat expres că recunosc comiterea faptelor.
 
În motivarea deciziei, cu privire la individualizarea pedepsei, magistrații Valentina Boboc și Iulia Cezara Suciu, de la Curtea de Apel Constanța, au reanalizat criteriile prevăzute de art.74 Cod penal, care prevăd că stabilirea duratei și a cuantumului pedepsei se face în raport cu gravitatea infracțiunii săvârșite și cu periculozitatea infractorului, care se evaluează după următoarele criterii: a)împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și mijloacele folosite, b)starea de pericol create pentru valoarea ocrotită, c) natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecințe ale infracțiunii, d)motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit, e)natura și frecvența infracțiunilor care constituie antecedente penale ale infractorului, f)conduita după săvârșirea infracțiunii și în cursul procesului penal și g)nivelul de educație, vârsta, starea de sănătate, situația familială și socială.
 

„Drept urmare“, conform motivării Curții, „având în vedere gravitatea relativ redusă a infracțiunii, dată de numărul de acte materiale (2), cuantumul mic al prejudiciului (5500lei), recuperat în integralitate, dar și circumstanțele de natură a descrie persoana inculpatului, care se află la primul conflict cu legea penală, este integat social și are studii superioare, vârsta (54 de ani) și starea de sănătate, dar și atitudinea procesuală parțial sinceră manifestată pe parcursul procesului penal, Curtea apreciază că o pedeapsă de 3 ani închisoare cu suspendarea executării sub supraveghere pe o perioadă de 4 ani, este echilibrată și în măsură să contribuie la îndreptarea conduitei sociale a apelantului inculpat, asigurând totodată îndeplinirea scopului preventiv educativ al sancțiunilor penale“.
 
Sursa text: rolii.ro

 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Afaceri bănoase cu exportul animalelor vii
Închisoare cu executare pentru un vameș din Constanța! Motivarea judecătorilor (Document + video)

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sentință definitivă pentru vameșul Hristovici, din Constanța! (MINUTA)

03 Mar 2022 2041

Export cu animale vii Curtea amână din nou pronunțarea în dosarul vameșului Radu Ioan Hristovici

18 Feb 2022 1393

Vameșul Radu Ioan Hristovici, în așteptarea sentinței. A luat patru ani la fond

29 Jan 2022 2212

Patru ani cu executare, în primă instanță! Dosarul vameșului Ioan Hristovici, amânat pentru anul viitor

07 Dec 2021 1363

Afaceri bănoase cu exportul animalelor vii Închisoare cu executare pentru un vameș din Constanța! Motivarea judecătorilor (Document + video)

15 May 2021 3778

Dosarul vameșului Ioan Hristovici merge la Curtea de Apel

16 Jan 2021 1878

Doi afacerişti sirieni și un vameș, condamnați de Tribunalul Constanța

13 Jan 2021 2016

Patru ani de închisoare cu executare pentru vameșul Ioan Hristovici! Decizia nu este definitivă

12 Jan 2021 2745

Doi afacerişti sirieni, implicați în export de animale vii, au recunoscut Vameș trimis în judecată de DNA Constanța! Azi, un nou termen în instanță

02 Dec 2020 2168

Procesul vameșului Hristovici, amânat pentru luna viitoare

10 Sep 2020 1566

Vameș din Constanța, trimis în judecată de DNA. Azi, un nou termen. Care sunt acuzațiile. Procesul a fost suspendat în martie (video)

12 Aug 2020 2768

Decretul privind instituirea stării de urgență în România a afectat și dosarul vameșului Hristovici

10 Apr 2020 1511

Procesul vameșului Ioan Hristovici, amânat pentru luna viitoare

13 Mar 2020 2030

Vameș din Constanța, trimis în judecată de DNA pentru luare de mită. Procesul, amânat (video)

16 Feb 2020 2925

Andrei Bodean, procurorul șef al DNA Constanța, face declarații importante. Este vizat cazul unui vameș acuzat de luare mită (Video)

11 Feb 2020 3762