„Fabrica de diplome false“ la Constanța! Urmează prima pronunțare în dosar

  • Aproximativ 40 de inculpați sunt acuzați de luare de mită, instigare la luare de mită, dare de mită, instigare la dare de mită, trafic de influenţă, fals intelectual, instigare la fals intelectual şi complicitate la fals intelectual.


Tribunalul Constanța ar fi trebuit să se pronunțe ieri, 24 februarie 2021, în dosarul denumit generic „Fabrica de diplome false“! Pronunțarea a fost amânată pentru data de 04 martie 2021.

Oricare va fi decizia magistraților de la Tribunalul Constanța, aceasta va putea fi contestată la Curtea de Apel Constanța.

Amintim că prezentul dosar a fost instrumentat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, iar aproximativ 40 de inculpați sunt acuzați de luare de mită, instigare la luare de mită, dare de mită, instigare la dare de mită, trafic de influenţă, fals intelectual, instigare la fals intelectual şi complicitate la fals intelectual.

În actul de sesizare a instanței, procurorii arată că inculpaţii B.S.V. şi fiica acestuia, B.C.A., administrau societatea comercială (…) SRL, care era autorizată, în condiţiile legii, să organizeze cursuri de pregătire profesională în meseria de tehnician electromecanic.

În sarcina inculpatului B.S.V s-a reţinut săvârşirea a 35 de infracţiuni, iar în sarcina inculpatei B.C.A. s-a reţinut săvârşirea a 14 infracţiuni.

Cei doi inculpaţi, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, au eliberat certificate de pregătire profesională în diverse specializări pentru care Centrul de Pregătire Profesională era autorizat să organizeze cursuri, dar şi pentru specializări pentru care nu mai era autorizat sa nu fusese vreodată autorizat (tehnician electromecanic, tehnician instalator pentru construcţii, tehnician în construcţii şi lucrări publice, ospătar, chelner, tehnician pentru mecanică pentru întreţinere şi reparaţii, lucrător la gaze, electrician etc.), care atestau, în mod nereal, că persoanele înscrise pe certificatele eliberate au participat la cursuri de pregătire teoretică şi practică pe o perioadă de 620 ore, că au susţinut examen de absolvire şi, totodată, erau antedatate cu unul sau mai mulţi ani vechime.

Între 650 şi 1.500 lei per certificat

În schimbul certificatelor eliberate, cei doi inculpaţi au solicitat şi au primit diverse sume, între 650 şi 1.500 lei per certificat, conform magistraților. Ceilalţi 34 de inculpaţi trimişi în judecată sunt persoane care au cumpărat astfel de certificate sau intermediari care au facilitat obţinerea lor. Unii dintre destinatarii certificatelor le-au şi utilizat, depunându-le la locurile de muncă sau chiar la alte instituţii ale statului, în vederea producerii de efecte juridice, cu scopul obţinerii de foloase patrimoniale necuvenite. Unele dintre certificate au ajuns şi la persoane care le-au utilizat în afara ţării.

Procurorii au mai dezvăluit că pe parcursul urmăririi penale s-a constatat că Centrul de Pregătire Profesională (…) a eliberat certificate de pregătire profesională inclusiv pentru unul dintre inculpaţii dosarului intitulat generic „Beirut” din municipiul Constanţa, restaurant distrus prin incendiere în cursul anului 2014, pentru săvârşirea de infracţiuni în legătură cu lucrările efectuate la restaurant, în virtutea calificării sale.


Aproape de finele anului trecut, judecătorii au schimbat încadrarea juridică a faptelor reţinute în sarcina inculpaţilor prin actul de sesizare a instanței pentru un inculpat din 13 infracţiuni de luare de mită într-o singură infracţiune de luare de mită, în formă continuată și din 22 de infracţiuni de fals intelectual într-o singură infracţiune de fals intelectual. În cazul unui alt inculpat, magistrații au schimbat încadrarea juridică a faptelor din 12 infracţiuni de fals intelectual într-o singură infracţiune de fals intelectual.


Citește și:

Diplome false! Zeci de percheziții în Mangalia și Medgidia. Date oficiale din ancheta procurorilor

Percheziții în Târgoviște
Femeie bănuită de exercitarea în mod ilegal a profesiei de psiholog


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Fabrica de diplome false“ la Constanța! Judecătorii schimbă încadrările juridice

20 Nov 2020 713

Dosarul „Fabrica de diplome false“ a fost suspendat de Tribunalul Constanța

16 Apr 2020 935

„Fabrica de diplome false“ Zeci de constănțeni, trimiși în judecată pentru luare și dare de mită. Ce s-a stabilit în instanță

24 Mar 2020 878

Procurorii din Constanţa au descoperit o fabrică de diplome false. Aproape 40 de persoane trimise în judecată. Dosarul, amânat

23 Dec 2019 1595