Fals avocat, condamnat la un an cu suspendare. Nu ştia că baroul din care face parte era ilegal


S-a dat drept avocat, şi-a făcut şi o clientelă, dar a fost prins cu mâţa-n sac de către procurori şi, în cele din urmă, condamnat de instanţă. Este vorba despre un bucureştean judecat la Constanţa pentru exercitarea fără drept a unei profesii şi pe care instanţa l-a găsit vinovat. Pe parcursul procesului, omul s-a apărat spunând că nu ştia că baroul din care face parte este ilegal. Presupusul avocat a fost condamnat recent la un an de închisoare, pedeapsa fiindu-i suspendată sub supraveghere. Atât falsul avocat, cât şi Sindicatul Independent al Juriştilor din România au atacat hotărârea de condamnare în apel, iar dosarul urmează să fie înregistrat pe rolul instanţei superioare.


Trebuie menţionat faptul că decizia de condamnare a fost pronunţată după ce magistraţii Curţii de Apel Constanţa au decis rejudecarea cazului de către Judecătoria Constanţa. În cadrul primului ciclu procesual, instanţa a decis să îl achite pe falsul avocat de acuzaţiile aduse. Această sentinţă a fost atacată atât de către Baroul Bucureşti, cât şi de către Sindicatul Independent al Juriştilor din România şi aşa se face că magistraţii Curţii de Apel au hotărât rejudecarea. Recent, în urma rejudecătorii procesului, falsul avocat a fost găsit vinovat şi condamnat la un an cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei.


Contract de asistenţă juridică


Conform actelor reţinute de judecători şi citate pe Portalul Jurisprudenţei www.rolii.ro, între o femeie devenită ulterior martor în procesul penal şi Cabinetul de Avocat al falsului reprezentant al Baroului Bucureşti a fost încheiat un contract de asistenţă juridică. Obiectul contractului îl reprezenta „ׅconsultanţă, asistenţă, reprezentare juridică, redactare, predare-primire acte, modificări şi completări acţiune, precizări, concluzii şi altele în dosarul nr. (...)“. Onorariul stabilit era de 1.500 de lei. În baza acestui contract, falsul avocat s-a prezentat în faţa instanţei de judecată pentru a o reprezenta pe femeia respectivă, „arogându-şi calitatea de avocat“.


Pe parcursul procesului respectiv, însă, avocatul părţii adverse a invocat excepţia lipsei calităţii de reprezentant. Cu alte cuvinte, avocatul advers a susţinut că oponentul său nu are calitatea efectivă de avocat, în sensul legilor în vigoare. Astfel s-a descoperit că respectivul nu figurează în Tabloul Avocaţilor Baroului Bucureşti.


De altfel, conform sursei citate anterior, pe parcursul procesului penal în care pretinsul avocat are calitatea de inculpat, acesta a declarat că a terminat Dreptul şi, în 2009, a fost declarat admis la examenul de primire în profesia de avocat în cadrul UNBR – Structura (...), că a urmat un stagiu de doi ani şi că apoi a promovat examenul de definitivat. Abia în 2011, a declarat acesta, a aflat că în afară de Baroul din care credea că face parte ar mai exista o altă uniune a barourilor. „În principal, apărarea inculpatului are la bază faptul că nu a cunoscut că baroul din care face parte este ilegal, faptele pe care le-a comis fiind înainte de decizia instanţei supreme prin care a statuat ilegalitatea oricărei alte structuri decât UNBR“, se arată pe Portalul Jurisprudenţei.


Citeşte şi:


Ce trebuie să ştii atunci când vrei sa iei un credit bancar. Elena Draica, avocat în Baroul Constanţa, despre riscuri şi beneficii
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Tribunalul Constanța dispune intrarea în insolvență a LTA Mondial SRL, din Constanța! Decizia, contestată

25 Apr 2024 464

Firme Constanța Demisie la vârful Damen Shipyards Mangalia SA!

21 Apr 2024 608

Avocatul Adrian Cuculis, declarații după decizia Inspecției Judiciare în cazul judecătoarei Popoviciu, de la Mangalia (VIDEO)

17 Apr 2024 623

Marius Mocanu, fostul avocat al lui Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, executat silit de fiscul din Constanța (DOCUMENT)

14 Apr 2024 6011

Avocatul Alexandru Bajdechi, fostul președinte al Asociației Elevilor Constanța, a dat în judecată Ministerul Educației. Cere depăgubiri de zeci de mii de lei

10 Apr 2024 3406

Tragedie la 2 Mai Vlad Matei Pascu a cerut, prin avocat, revocarea arestării preventive! Iată răspunsul Judecătoriei Mangalia (MINUTĂ)

09 Apr 2024 510

Paul Foleanu, candidatul la Primăria Mangalia din partea PSD

07 Apr 2024 669

Interviu online cu avocata Maria Neagu, din cadrul Baroului Constanța - Sistemul judiciar din România, prin ochii unui tânăr avocat stagiar

07 Apr 2024 1021

Mai multe persoane, arestate la cererea DIICOT Constanța! (MINUTĂ)

05 Apr 2024 934

Inspectoratul Școlar Județean Constanța continuă proiectul de succes “Fii Avocat în Școala Ta!”

01 Apr 2024 777

Justiție Constanța Administrația Fondului Imobiliar SRL, la judecată cu o societate din Valu lui Traian

30 Mar 2024 653

Avocatul Adrian Cuculis, din Baroul București, declarații în dosarul crimei din Mangalia! (VIDEO)

26 Mar 2024 686

Valentin Vrabie, primarul din Medgidia, așteptat azi la Curtea de Apel Constanța! Din motivarea deciziei de rejudecare – edilul nu a fost audiat în faza apelului

26 Mar 2024 3138

Atenție, detalii cu puternic impact emoțional! Crimă într-un hotel din Mangalia! Prima ședință de judecată cu ușile deschise (FOTO+VIDEO)

25 Mar 2024 1248

Avocat din Baroul Ialomița, trimis în judecată de procurorii DNA

22 Mar 2024 557