Femeie cu handicap grav, amendată pe plaja Sulina. Ce au decis judecătorii dobrogeni

Caz aproape incredibil pe rolul instanţelor dobrogene. Judecătorii tulceni au fost chemaţi să descurce iţele într-o situaţie de-a râsu'-plânsu': o femeie încadrată în grad de handicap grav şi definitiv a fost amendată pentru că şi-a pus cortul pe plaja Sulina. Sancţiunea, în valoare de 70 de lei, a fost aplicată de inspectorul ecolog, pentru „campare în afara zonelor arondate campării“.
 
Nemulţumită de această situaţie şi considerând că a fost nedreptăţită, femeia, care venea din Bucureşti, s-a adresat instanţelor şi a dat în judecată Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării. Iniţial, procesul a fost înregistrat pe rolul Judecătoriei Sectorului 5, însă această instanţă şi-a declinat ulterior competenţa în favoarea judecătorilor tulceni.
 
Potrivit hotărârii Judecătoriei Tulcea, existentă pe www.rolii.ro, reclamanta a solicitat anularea procesului-verbal contestat şi exonerarea de la plata amenzii.
 

Nu şi-a permis închirierea unui baldachin

 
„În motivare a arătat, în esenţă, că s-a aflat pentru trei zile pe plaja Sulina. Fiind o persoană cu handicap grav şi definitiv, nu şi-a putut permite să închirieze baldachin sau umbrelă. Şi-a amplasat cortul pe nisip, în limita celor 150 m socotiţi de la malul mării. Rezervaţia începea, potrivit panourilor amplasate la faţa locului, de la dunele de nisip“, a arătat reclamanta, conform sursei citate.
 
Totodată, femeia a mai argumentat faptul că, la momentul respectiv, pe cele patru hectare de plajă aflate în litigiu între Primăria Sulina şi ARBDD „nu se află niciun indicator care să interzică amplasarea de corturi pe plajă“.
Reclamanta a mai adus la cunoştinţa instanţei faptul că niciuna dintre persoanele care se aflau pe plajă la momentul la care a fost amendată nu a vrut să semneze procesul-verbal în calitate de martor, „ceea ce dovedeşte că are dreptate“, conform www.rolii.ro. Nu în ultimul rând, bucureşteanca a spus că nu i s-a acordat dreptul de a achita jumătate din amendă pe loc, la Sulina, ci că a fost obligată să o achite integral, în Bucureşti. Ca un ultim aspect, reclamanta a mai arătat că Legea nr. 448/2006 pentru protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap o scuteşte de la plata taxei hoteliere sau de intrare în rezervaţie.
 

Camparea, permisă doar în anumite zone

 
În replică, reprezentanţii Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării au cerut, mai întâi judecătorilor bucureşteni şi apoi celor tulceni, respingerea cererii de chemare în judecată.
Aceştia au argumentat faptul că aplicarea sancţiunii este justă „întrucât în perimetrul Rezervaţiei este interzisă instalarea corturilor, cu excepţia locurilor de campare autorizate, amenajate şi dotate corespunzător cerinţelor igienico-sanitare“, potrivit www.rolii.ro.
 
Reprezentanţii ARBDD au explicat că măsura aceasta a fost adoptată pentru prevenirea „accidentelor, îmbolnăvirilor şi altor riscuri ce pot surveni în cazul campării în zonele lipsite de facilităţi igienico-sanitare“, dar şi pentru „prevenirea efectelor negative asupra speciilor şi habitatelor naturale, generate de comportamentul turiştilor care campează în astfel de locuri“.
 

Totodată, reprezentanţii ARBDD au mai susţinut că locaţiile autorizate pentru campare se regăsesc pe site-ul instituţiei. În replică însă, reclamanta a declarat că nu are internet şi că „popularizarea acestor aspecte se poate face şi prin presă sau panouri de atenţionare“. Femeia a mai spus că nu contestă cei 70 de lei cu care a fost amendată, ci „faptul că i-au fost încălcate drepturile de cetăţean al acestei ţări de care ar fi trebuit să beneficieze fără îngrădiri şi şicane, ţinând cont de faptul că are grave probleme de sănătate“.
 
După ce au analizat toate actele depuse la dosar, magistraţii tulceni i-au dat dreptate în parte reclamantei şi au decis să înlocuiască amenda cu avertismentul. Decizia a mulţumit toate părţile din dosar, astfel că procesul nu a mers mai departe, hotărârea nefiind contestată.

Sursa foto: portal.just.ro

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Tulcea Primăria Sulina achiziționează facilități de acostare, pentru canalul din vecinătatea plajei (DOCUMENT)

08 Aug 2023 1162

Acțiune de igienizare la Sulina de Ziua Internațională a Dunării. Cine a participat la acțiune (GALERIE FOTO)

30 Jun 2022 1262

Sfârșit de săptămână în Rezervația Biosferei Delta Dunării. Au fost aplicate amenzi

06 Jul 2021 1528

Acțiune de curățenie pe plaja Sulina. Cine a participat

03 Oct 2020 2211

deieri-deazi.blogspot.ro Sulina - Cosmopolisul de altădată

13 Mar 2017 5856

Patru firme au acordul Primăriei Constanţa pentru amenajarea unor plaje turistice în Mamaia

05 May 2016 6283

Şi-a găsit sfârşitul în concediu Un poliţist din Galaţi a murit pe plaja din Sulina

11 Aug 2014 2473

Poliţist din Galaţi, mort la scăldat, pe plaja Sulina

10 Aug 2014 4033

Afla care sunt cele mai frumoase plaje de pe litoralul romanesc

27 Jul 2014 2937