File de retrocedări, la Constanța Un bărbat de 85 de ani, proces pentru imobilul din oraș. Ultimul anunț al judecătorilor

Panorama Constanța. Foto cu rol ilustrativ din Arhiva ZIUA de Constanța
  • Judecătorii Secției I Civile au admis ieri, 26 mai 2022, cererea bărbatului și au obligat Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor să soluționeze dosarul înregistrat încă din luna iunie 2014 pe rolul instituției.
  • Hotărărea instanței a fost luată în dosarul 13047/3/2021 a Tribunalului Constanța, cazul fiind declinat la Constanța de la Tribunalul București.
  • În speță, este vorba despre despăgubiri ce urmează a fi acordate pentru un imobil cu trei camere și dependințe, preluat în timpul regimului comunist din România.
  • Omul a motivat faptul că „termenul imperativ prevăzut de art. 34 alin. 1 din Legea nr. 165/2013 actualizată a fost demult depășit, dar și de faptul că este persoană în vârstă de 84 de ani care a suferit de mai multe afecțiuni dintre care a indicat cu titlu de exemplu cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, (...)“.
 
Victorie în instanță, la Tribunalul Constanța, pentru un bărbat în vârstă de 85 de ani, care așteaptă de mai bine de opt ani soluționarea dosarului său de către Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor!
 
Judecătorii Secției I Civile au admis ieri, 26 mai 2022, cererea bărbatului și au obligat Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor să soluționeze dosarul înregistrat încă din luna iunie 2014 pe rolul instituției.
 
Hotărărea instanței a fost luată în dosarul 13047/3/2021 a Tribunalului Constanța, cazul fiind declinat la Constanța de la Tribunalul București.
 
În minuta hotărârii de ieri, judecătorii Secției I Civile a Tribunalului Constanța au arătat că instanța „admite cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost precizată“.
 
Judecătorii „obligă pârâta (nr., CNCI) să soluționeze dosarul înregistrat sub nr. (...)06.2014. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare“.
 
În speță, este vorba despre despăgubiri ce urmează a fi acordate pentru un imobil cu trei camere și dependințe, preluat în timpul regimului comunist din România.
 
Compensare prin puncte pentru imobilul din Constanța
 
În decizia nr. 1811/2021 a Tribunalului București, prin care s-a decis declinarea cauzei, se arată că „prin cererea înregistrată pe rolul Tribunalului București – Secția a III-a civilă la data de 05.05.2021, reclamantul (...)  a chemat în judecată pe pârâta Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor și a solicitat instanței ca prin hotărârea ce o va pronunța, să dispună obligarea pârâtei la emiterea, în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii ce se va pronunța în prezenta cauză, unei decizii de compensare prin puncte pentru imobilul situat în Municipiul Constanța, (...), ca urmare a validării Dispoziției Primarului Municipiului Constanței nr. (...)/08.11.2013“.
 
Astfel, omul a arătat că pe rolul CNCI se află, nesoluționat, dosarul său, înregistrat încă din luna iunie, 2014.
 
„Din 12.06.2014 și până în prezent, deci de aproape 7 ani de zile, dosarul său se află în așteptare“, se arată în hotărârea din 2021 a Tribunalului București.
 
Potrivit documentului citat, „în data de (...).09.2020, (...) reprezentantului său convențional i s-a comunicat după 7 luni de la trimiterea cererii ((...).02.2020), faptul că dosarul reclamantului este încă în așteptare, «în prezent sunt analizate în vederea soluționării, potrivit ordinii de înregistrare, dosarele până la numărul 44.000/CC»“.
 
Suferă de mai multe afecțiuni
 
În ianuarie 2021, omul s-a adresat prin reprezentantul său convențional Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, cu o solicitare de urgentare a soluționării dosarului său.
 
Omul a motivat faptul că „termenul imperativ prevăzut de art. 34 alin. 1 din Legea nr. 165/2013 actualizată a fost demult depășit, dar și de faptul că este persoană în vârstă de 84 de ani care a suferit de mai multe afecțiuni dintre care a indicat cu titlu de exemplu cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială, (...)“.
 
În aprilie 2021 a primit un răspuns de la ANRP „cel puțin surprinzător: «Ca urmare a petiției dumneavoastră adresate Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, prin care solicitați informații cu privire la stadiul dosarului de despăgubire nr. _____/CC, vă aducem la cunoștință faptul că informațiile în legătură cu situația unui dosar de despăgubiri, pot fi furnizate numai titularului de dosar, moștenitorilor acestuia sau împuterniciților cu procură autentică/împuternicire avocațial㻓.
 
„Deci la ultima solicitare, de urgentare a soluționării dosarului, nu s-a răspuns în niciun fel, s-a invocat în mod eronat, tocmai pentru a evita un răspuns nefavorabil, faptul ca reprezentantul său convențional nu a depus împuternicire avocațială“, se arată în documentul instanței.
 
După analizarea actelor de la dosar, judecătorii Tribunalului București au ajuns la concluzia că procesul trebuie să se judece la Constanța, imobilul revendicat aflându-se în acest oraș.
 
Ieri, judecătorii Tribunalului Constanța au admis cererea bărbatului și au obligat CNCI să urgenteze soluționarea dosarului.
 
Totuși, procesul nu s-a încheiat aici, căci hotărârea Tribunalului poate fi atacată în apel în termen de 30 de zile de la comunicare.
 
Sursa motivare: www.rolii.ro
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
Definitiv
Urmașii aristocratului George baron de Löwendal, despăgubiți pentru fostele moșii din județul Constanța. Câți bani vor primi

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

„Cuantum inexplicabil de mic“ pentru despăgubiri pe retrocedări din Constanța Veche! Ce a făcut Tribunalul

01 Aug 2022 1136

Constanța retrocedată! Dosarul celor 25 de hectare din zona (Anadalchioi) Brătianu – Constanța, amânat pentru septembrie

13 Jul 2022 872

Ed Sheeran a obținut despăgubiri, după ce a câștigat un proces de plagiat. Valoarea acestora

22 Jun 2022 721

Exproprieri! Despăgubiri de aproape 3 milioane de lei pentru proprietarii unor terenuri peste care Ministerul Transporturilor va investi. Iată lista

17 Jun 2022 1182

Furtună la Constanța! Ce trebuie să faci dacă îți cade un copac pe mașină

07 Jun 2022 3179

Despăgubirile record pe care le va primi o prostituată de la proxenetul care a exploatat-o. Sentința este definitivă

01 Jun 2022 863

Retrocedarea celor 25 de hectare din zona (Anadalchioi) Brătianu – Constanța, amânat pentru septembrie

30 May 2022 3232

Dosarul de recuperare a prejudiciilor de la fostul primar și fostul secretar al comunei Lipnița declinat la secția I civilă a Tribunalului Constanța

30 May 2022 1023

Daune de 1,8 milioane euro pentru membrii familiei unei românce ucise pe o trecere de pietoni din Italia

26 May 2022 789

Despăgubiri Tribunalul s-a pronunțat în dosarul celor doi copii din Techirghiol care au murit în timpul unor „liniuţe“ în Constanţa

13 May 2022 4394

Un cuplu indian şi-a dat fiul în judecată pentru că nu are moştenitori Un nepot sau peste 600.000 de euro despăgubiri

12 May 2022 783

Accident pe Autostrada Soarelui Daune materiale pentru o șoferiță, de la Compania de Autostrăzi! Decizie definitivă a Curții de Apel Constanța. Câți bani va primi și de ce

10 May 2022 1644

Un magazin Kaufland, obligat să plătească 15.000 de lei despăgubiri unei femei care a alunecat în magazin pe o pată de ulei și s-a ales cu o fractură

23 Mar 2022 20711

Primăria Constanța va fi despăgubită de o femeie condamnată și obligată să-și demoleze balconul

21 Feb 2022 3594

Elisabeta a II-a îl va ajuta pe prinţul Andrew să achite suma pretinsă de tânăra care l-a denunţat pentru abuz sexual

16 Feb 2022 1145