Final de proces în cazul afaceriștilor șantajați la Constanța! Un Mercedes Benz S400 și un Volkswagen Beatle, incendiate

 
  • Tribunalul Constanța, prin decizia de condamnare, a dispus confiscarea în vederea distrugerii a mai multor zaruri de diverse mărimi și culori.
  • Unele zaruri la apropierea de obiecte magnetice erau atrase de acestea.

Curtea de Apel Constanța a finalizat cercetarea judecătorească în apelul dosarului în care procurorii din cadrul DNA Constanța au dispus trimiterea în judecată a lui Giuniet Suliman, Florin Gheorghe Țîrdea și a lui Bechir Iașar.
 
Pronunțarea va avea loc pe data de 02 august 2021.
 
Oricare va fi decizia Curții de Apel Constanța, aceasta va fi definitivă.
 
Amintim că la data de 15 martie 2018, polițiștii din cadrul Serviciului Investigații Criminale al IPJ Constanța, împreună cu cei ai Poliției municipiului Constanța și cei ai Direcției Operațiuni Speciale, sub coordonarea Direcției Naționale Anticorupție-Serviciul Teritorial Constanța, au efectuat 22 de percheziții domiciliare pe raza județelor Constanța, Călărași și municipiul București.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
„În perioada anilor 2014 - 2017, inculpații Suliman Giuniet și Țîrdea Florin-Gheorghe au exercitat constrângeri asupra unor oameni de afaceri (martori în cauză), pentru a-i determina să le remită sume de bani cuprinse între 200 și 35.000 euro.
 
În același context, inculpatul Țîrdea Florin-Gheorghe a incendiat două mașini ce aparțineau unuia dintre martori.
 
Banii respectivi au fost ceruți în contul unor împrumuturi infime acordate anterior martorilor de către inculpații Suliman Giuniet și Iașar Bechir, la care fuseseră adăugate dobânzi substanțiale (50% pe săptămână), cu scopul obținerii în mod injust a unor foloase materiale.

 
În perioada aprilie – iunie 2017, inculpatul Iașar Bechir, împreună cu inculpații Iancu Ion, Marcu Adrian și Luca Nicolae Cosmin, cu ocazia organizării unor jocuri de noroc, au indus în eroare o persoană prin prezentarea ca adevărate a unor fapte mincinoase, aspecte care i-au provocat acesteia pagube patrimoniale în valoare de 250.000 euro.
 

În același context, în luna iunie 2017, la solicitarea lui Iașar Bechir, inculpata Didea Elena Cristina, în calitate de funcționar bancar, a accesat date legate de rulajul contului persoanei induse în eroare în condițiile de mai sus, pe care le-a comunicat ulterior primului.
 
Anterior, inculpații Iașar Bechir, Iașar Elvis, Iancu Ion, Marcu Adrian, Luca Nicolae Cosmin și Didea Elena Cristina au încheiat cu procurorii anticorupție câte un acord de recunoaștere a vinovăției.
 
În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor (constituire a unui grup infracțional organizat, șantaj, complicitate la înșelăciune și permitere a accesului unor persoane neautorizate la informații nedestinate publicității), au acceptat încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și au fost de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora (între 10 luni cu amânarea aplicării pedepsei și 2 ani și 4 luni cu suspendare)“.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.
 
Prin hotarârea nr. 382/2020 din 20 octombrie 2020, Tribunalul Constanța a încetat procesul penal având ca obiect săvârşirea de către Iașar Bechir a infracțiunii de înșelăciune ca urmare a retragerii plângerii penale formulate de către partea civilă Stila Sarafu. Totodată, magistrații au constatat stinsă acţiunea civilă formulată de partea civilă Stila Sarafu.
  
În continuare, Tribunalul l-a condamnat pe inculpatul Florin Gheorghe Ţîrdea la pedeapsa de un an şi șase luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere (persoană vătămată S.C. M.G.M. All Brands Impex SRL). Instanța a mai decis condamnarea inculpatului la pedeapsa de un an şi patru luni de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere (persoană vătămată A.L.).
 
Tribunalul a contopit pedepsele aplicate inculpatului Ţîrdea Florin-Gheorghe în pedeapsa cea mai grea aceea de 1 an şi 4 luni închisoare, aceasta fiind sporită cu șase luni de închisoare (reprezentând 1/3 din pedeapsa de un an şi șase luni de închisoare), urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de un an şi zece luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere.
 
De precizat că magistrații au admis acţiunea civilă formulată în procesul penal de partea civilă A.L. şi l-a obligat inculpatul Ţîrdea Florin-Gheorghe la plata sumei de 30.000 euro echivalent în lei la data plăţii despăgubiri civile către această parte civilă reprezentând contravaloara autoturismului incendiat marca Volkswagen Beatle, şi la plata sumei de 1.000 lei reprezentând contravaloarea gardului distrus ca urmare a incedierii autoturismului marca Volkswagen Beatle.
 
Tribunalul a admis și acţiunea civilă formulată în procesul penal de partea civilă S.C. M.G.M. All Brands Impex SRL şi l-a obligat pe inculpatul Ţîrdea Florin-Gheorghe la plata sumei de 106.000 Euro echivalent în lei la data plăţii despăgubiri civile către această parte civilă reprezentând contravaloara autoturismului incendiat marca Mercedes Benz S400 (coupe).
 
Giuniet, achitat și condamnat
 
În continuare, judecătorii au decis achitarea inculpatului Suliman Giuniet, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de şantaj, (persoană vătămată A.G.) și condamnarea acestuia la pedeapsa de patru ani de închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de şantaj (persoană vătămată PCR).
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Oficial de la DNA Constanța. Iată cine sunt suspecții în dosarul de cămătărie!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Condamnări cu executare într-un dosar al DNA Constanța

26 Aug 2021 4179

DNA acuză! Afaceriști șantajați la Constanța! Primele condamnări. Ce se întâmplă cu dosarul

30 Dec 2020 2573

Oameni de afaceri șantajați la Constanța. Suspecții trimiși în judecată de procurorii DNA. Ce au stabilit anchetatorii

24 Apr 2018 3599

Hotărâre de ultim moment într-un dosar al DNA Constanţa

11 Apr 2018 2916

Constanța. Cei șașe suspecți de cămătărie, arestați preventiv. Ce sume de bani cereau inculpații

16 Mar 2018 4303

Oficial de la DNA Constanța. Iată cine sunt suspecții în dosarul de cămătărie!

16 Mar 2018 5390