„Follow the Money“, la Constanţa Jurnaliştii de la Rise Project împărtăşesc din experienţa lor în realizarea anchetelor

Cum şi de la ce porneşte o anchetă, cum pot fi accesate platformele online oficiale în cel mai eficient mod pentru a obţine informaţiile publice, unde se trage linie între rolul de jurnalist şi cel de activist civic, dar şi stresul de la locul de muncă şi cum poate fi evitat fenomenul de „burn out“.
 
Acestea sunt doar câteva dintre întrebările ce îşi află răspunsul în cadrul workshop-ului „Follow the Money“, organizat de jurnaliştii celei mai mari platforme de investigaţii din România - Rise Project, atelier desfășurat pe parcursul a trei zile, începând de luni, 11 noiembrie, și până astăzi, inclusiv.
 
Seminarul este organizat cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii şi se desfăşoară timp de trei zile la sala American Corner din Campusul Universitar.
 
Pe parcursul primei zile a dezbaterilor, discuţiile au fost iniţiate de jurnalistul de investigaţii Attila Biro, din cadrul Rise Project. Adevărat profesionist în domeniul anchetelor jurnalistice, Attila Biro a fost distins cu diverse premii pentru investigaţiile sale. În cadrul work-shop-ului, acesta a împărtăşit cu generozitate elemente din experienţa sa şi a colegilor săi, punându-şi cunoştinţele în slujba creşterii jurnalismului documentat, de calitate, în întreaga ţară.
 
Printre subiectele abordate de acesta pe parcursul discuţiilor din prima zi, se numără identificarea subiectelor ce se pot transforma în anchete jurnalistice, puncte de pornire în derularea unui astfel de demers jurnalistic, contactul direct şi nemijlocit cu sursele de informare, rolul jurnalistului şi rolul activistului civic, dar şi importanţa schimbului constant de informaţii şi de experienţă între jurnalişti, ori între jurnalişti şi reprezentanţi ai altor sisteme de investigare, inclusiv cele oficiale (magistraţi, poliţişti, investigatori antifraudă, etc.) ori reprezentanţi ai altor sectoare de interes.
Totodată, discuţiile au subliniat şi rolul pe care îl au, precum şi responsabilitatea ce le revine activiştilor civici, ori societăţii civile - organisme abilitate prin însăşi natura lor să ducă mai departe demersul jurnalistic, din sfera informativă, în sfera pragmatică şi a luării unei poziţii de către organele statului.
 

Accesul la informaţii şi fenomenul „burn out“

 
Nu în ultimul rând, întregul dialog s-a purtat sub semnul ideii centrale a workshop-ului – „Follow the Money“, concept ce reprezintă datoria şi, totodată, justificarea oricărui demers jurnalistic în acest sens - cel de a descoperi unde se duc şi cum sunt folosiţi banii publici.
 
Tot în cadrul primei zile a seminarului, jurnalista de investigaţii Ana Poenariu, la rândul său membră Rise Project, a vorbit despre modalitatea în care pot fi accesate şi cercetate platformele online oficiale şi neoficiale (site-uri ale diverselor ministere, portaluri legislative, dar şi alte surse de informare) astfel încât informaţiile căutate să poată fi găsite mai uşor.
 
Totodată, Ana Poenariu a vorbit despre etapele de predocumentare şi, respectiv, documentare a unei anchete jurnalistice, despre importanţa Legii 544/2001 ca sprijin al jurnalistului de investigaţii, dar şi al celorlalte domenii şi genuri de jurnalism, precum şi despre importanţa urmăririi unui subiect cu perseverenţă.

 
Un alt aspect atins pe parcursul primei zile a lucrărilor workshop-ului este cel al fenomenului „burn out“ la locul de muncă, al stresului, al termenelor limită şi al frustrării profesionale ce pot apărea la jurnalist, toate aceste aspecte fiind izvorâte chiar din munca de zi cu zi. În acest sens, la seminarul organizat de Rise Project a fost invitat şi psihoterapeutul Stefan Feldmann, ale cărui eforturi profesionale, de-a lungul timpului, s-au concentrat inclusiv pe îmbunătăţirea comunicării între indivizi în cadrul grupurilor de lucru pe care le-a organizat, pe importanţa ascultării active a celorlalţi, dar şi pe modalitatea în care oamenii îşi pot fixa graniţe personale la locul de muncă.
 

În următoarele zile ale seminarului va participa la dezbateri şi video-jurnalistul Madeleine May, producător video cu o vastă experienţă în domeniu, inclusiv ca documentarist al firmelor de avocatură ce luptă pentru respectarea drepturilor omului în diferite zone ale lumii. Totodată, se va alătura discuţiilor şi jurnalistul Ionuţ Stănescu, cunoscut în special datorită nenumăratelor anchete publicate în cadrul Rise Project.
 
Este de menţionat că printre participanţii la seminarul „Follow the Money“ se află jurnalişti din ţară, reprezentanţi ai presei locale din Constanţa, dar şi studenţi ai Specializării Jurnalism din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Ovidius, precum şi din ţară. Lucrările au început luni şi sunt programate să se desfăşoare pe parcursul a trei zile, respectiv până miercuri, inclusiv.

Citeşte şi:
 
O instituţie a statului, ameninţă Rise Project cu amendă de 20 de milioane de euro dacă nu dezvăluie sursa informaţiilor din #TeleormanLeaks

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Ce se construiește Ioana Șufană nu va ridica blocul de șase etaje în locul Casei Teleorman din Satul de Vacanță. Ce a zis Primăria Constanța

15 Jun 2021 3165

Dragnea, la vânătoare alături de persoane din conducerea Tel Drum. În imagini apare şi Nicuşor Constantinescu

19 Nov 2018 1889

O instituție a statului, amenință Rise Project cu amendă de 20 de milioane de euro dacă nu dezvăluie sursa informațiilor din #TeleormanLeaks

08 Nov 2018 1528

DNA despre documentele dezvăluite de Rise Project cu privire la Tel Drum

06 Nov 2018 1935

Liviu Dragnea „Niciodată o companie nu mi-a plătit nimic din ceea ce s-a realizat în vreo proprietate de-a mea“

05 Nov 2018 1498

UPDATE Jurnalist de la Rise Project, reţinut în Bulgaria

14 Sep 2018 2245

riseproject.ro Afacerile puterii şi ale opoziţiei - Traseele lui Dragnea în Brazilia - clubul Fortaleza

03 Jul 2017 5676

riseproject.ro Afaceri pe spinarea femeilor bătute

25 May 2017 4659

riseproject.ro Afacerile puterii şi ale opoziţiei - Hartă Tel Drum - latifundiarul din Teleorman (documente)

12 May 2017 4910

riseproject.ro Afacerile puterii si ale opozitiei

10 Apr 2017 3261

riseproject.ro - Afacerile puterii si ale opozitieiDragnea - secretul din pădure (documente)

31 Mar 2017 4508

riseproject.ro UPDATE! Liviu Dragnea, milionul dispărut (documente+video)

02 Mar 2017 4083

riseproject.ro UPDATE. Afacerile puterii şi ale opoziţiei. Dragnea, fortăreața din Brazilia (video+documente)

01 Mar 2017 5347

riseproject.ro Orașul subteran - Profit de 8.600 la sută, din afaceri cu terenurile statului român (documente)

15 Feb 2017 4975

riseproject.ro Orașul subteran - Europarlamentarul Ramona Mănescu, tunuri imobiliare în tandem cu mafia retrocedărilor

14 Feb 2017 4186