Justitie

Fonduri europene Un primar și un fost primar din Suceava, trimiși în judecată de DNA

  • APIA a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu 832.783 lei, diferența de bani până la suma de mai sus fiind recuperată prin metoda compensației datoriilor.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
 
- persoană fizică, președinte al Asociației crescătorilor de animale „Gospodarul” Rîșca pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- Asociația crescătorilor de Animale „Gospodarul” Rîșca pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

- RUSU NECULAI, la data faptei primar al comunei Rîșca, județul Suceava, în prezent viceprimar al aceleiași localități, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- BOSÎNCEANU ION, primar al comunei Rîșca, județul Suceava, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
 
În perioada 2010-2014, președintele Asociației crescătorilor de animale „Gospodarul” Rîșca, la instigarea celor doi primari, ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false și inexacte (contracte de arendă, contract de administrare, anexe, etc.) pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru o suprafață de pășune (321,79 ha) aparținând domeniului privat al comunei, dată spre folosință fără organizarea unei licitații publice.

În realitate, cei care ar fi condus Asociația respectivă și ar fi luat toate hotărârile erau inculpații Rusu Neculai și Bosînceanu Ion, ceilalți membri nefiind vreodată cooptați în luarea vreunei decizii.

Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 1.107.912 lei.


De menționat este faptul că, după ce erau virate fondurile în contul Asociației, banii ar fi fost scoși eșalonat și împărțiți între cei trei inculpați (cei doi edili primind sumele cele mai mari pe care le-ar fi folosit într-o mică măsură în interesul localității pe care o administrau, restul fiind folosite în interes personal).

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu 832.783 lei, diferența de bani până la suma de mai sus fiind recuperată prin metoda compensației datoriilor.
 
În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor bunuri mobile și imobile ce aparțin lui Bosînceanu Ion și președintelui Asociației crescătorilor de animale.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Iohannis, ședință la Cotroceni cu premierul și mai mulți miniștri pe tema fondurilor europene

28 Oct 2020 211

Se construiește o Fabrică de lapte în județul Tulcea

20 Oct 2020 670

Audit pentru reabilitarea termică a pavilionului Comandamentului Inspectoratului de Jandarmi Constanța

19 Oct 2020 446

Constănțeanul supărat. Problema locurilor de parcare de mare actualitate!

15 Oct 2020 1980

Contract pentru modernizarea şi extinderea Reţelei Naţionale de Monitorizare a Calităţii Aerului

13 Oct 2020 502

Securizarea frontierelor UE Nave maritime de patrulare pentru flota IGPF

08 Oct 2020 827

Președintele unei asociații de fermieri, trimis în judecată de DNA Constanța

07 Oct 2020 1122

#alegerilocale2020Primarul PNL Dorina-Cicilia Șerbănescu schimbă în bine Casa lui Adam

22 Sep 2020 985

#alegerilocale2020 Mircea Dobre și Răzvan Filipescu (Pro România), despre soluțiile de finanțare a proiectelor propuse

19 Sep 2020 843

#alegerilocale2020 Expert în fonduri europene, primarul PNL Valentin Stanciu își laudă consătenii - “La Topalu, să muncești este o cinste!”

18 Sep 2020 1153

#alegerilocale2020 Mircea Titus Dobre, PRO România - “Suntem singurul partid care am propus soluții concrete în această campanie! Avem soluții pentru fiecare cartier în parte!”

17 Sep 2020 1267

Primul ministru, în vizită, în județul Călărași

13 Sep 2020 961

Raport OLAF 2019 485 de milioane de euro, fonduri utilizate necorespunzător

10 Sep 2020 590

DNA anunță finalizarea unui nou dosar pe fonduri europene! Fost primar trimis în judecată

10 Sep 2020 943

#alegerilocale2020 Povestea Paraschivei Bobe Demirel, candidatul PNL la Primăria Peștera, care vrea să transmită succesul personal întregii comune

07 Sep 2020 1960