Fost inspector al Consiliului Județean Constanța Boris Parpală, condamnat definitiv la închisoare cu executareBoris Parpală, fost inspector în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi director al Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Constanţa, a fost condamnat definitiv azi, luni, 14 iunie 2021, la trei ani și patru luni de închisoare cu executare.
 
Decizia este definitivă.
 
În primă instanță, Mihaela Vlăsceanu, judecător al Tribunalului Constanţa, îl condamnase pe Boris Parpală la cinci ani şi trei luni de închisoare cu executare.
 
Oficial
 
Achită inculpatul Parpală Boris pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, prev. de art. 9 alin. 1 lit. c din Legea nr. 241/2005, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. În baza art. 396 alin. 1 şi 5 Cod procedură penală în referire la art. 16 alin. 1 lit. b teza I Cod procedură penală achită inculpatul Parpală Boris pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, prev. de art. 49 alin. 1 lit. a din Legea nr. 129/2019 cu aplic. art. 5 Cod penal, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.
 
Achită inculpata S.C FATUM CONSULTING S.R.L. Techirghiol, pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, prev. de art. 9 alin. 1 lit. c din Legea nr. 241/2005, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală.
 
Achită inculpata S.C FATUM CONSULTING S.R.L. Techirghiol, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor, prev. de art. 49 alin. 1 lit. a din Legea nr. 129/2019, întrucât fapta nu este prevăzută de legea penală. Menţine pedeapsa stabilită inculpatului Parpală Boris pentru săvârşirea infracţiunii de efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, prev. de art. 12 alin. 1 lit. a din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal(31 de acte materiale) de 3 ani închisoare şi pedeapsa de 1 an stabilită pentru săvârşirea de către inculpatul Parpală Boris a infracţiunii de transmitere fictivă a părţilor sociale în scopul sustragerii de la urmărirea penală, prev. de art. 2801 din Legea nr. 31/1990. În baza art. 38 alin. 1 lit. a Cod penal rap. la art. 39 alin. 1 lit. b Cod penal contopeşte pedeapsa de 3 ani închisoare stabilită pentru săvârşirea infracţiunii de efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale, prev. de art. 12 alin. 1 lit. a din Legea nr. 78/2000 cu aplic. art. 35 alin. 1 Cod penal(31 de acte materiale) cu pedeapsa de 1 an închisoare, stabilită pentru săvârşirea infracţiunii de transmitere fictivă a părţilor sociale în scopul sustragerii de la urmărirea penală, prev. de art. 2801 din Legea nr. 31/1990 şi aplică inculpatului Parpală Boris pedeapsa cea mai grea de 3 ani închisoare, la care se adaugă un spor de o treime din cealaltă pedeapsă stabilită(4 luni închisoare), urmând ca inculpatul Parpală Boris să execute, în final, pedeapsa de 3 ani şi 4 luni închisoare.
 

Pedeapsa se execută în regim de detenţie, conform art. 60 Cod penal.
  
Lasă nesoluţionată acţiunea civilă exercitată de Ministerul Finanţelor Publice – A.N.A.F. – D.R.G.F.P. Galaţi – A.J.F.P. Constanţa în contradictoriu cu inculpaţii Parpală Boris şi S.C FATUM CONSULTING S.R.L. Techirghiol.

 
Menţine măsura sechestrului asigurător instituită prin ordonanţa nr.82/P/2015 din data de 8.05.2015 a D.N.A. Serviciul Teritorial Constanţa asupra bunurilor aparţinând inculpatului Parpală Boris care va înceta de drept dacă partea civilă Ministerul Finanţelor Publice – A.N.A.F. – D.R.G.F.P. Galaţi – A.J.F.P. Constanţa nu introduce acţiune în faţa instanţei civile, în termen de 30 de zile de la data rămânerii definitive a hotărârii.

Decizia finală a fost luată azi, potrivit surselor noastre, de judecătoarele Georgiana Anghel Tudor și Raluca Georgeta Ceaușu, din Curtea de Apel Constanța.
 
De la DNA 

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA arată că, „în perioada 21 decembrie 2010 - 1 august 2014, inculpatul Parpală Boris, ca urmare a influenţei şi autorităţii conferite de funcţiile pe care le-a deţinut în cadrul Consiliului Judeţean Constanţa şi în cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală a Judeţului Constanţa, în baza unor oferte realizate de acesta, a determinat reprezentanţii a 22 de primării de pe raza judeţului să încheie cu SC Fatum Consulting SRL, firmă pe care o administra, contracte de prestări ale unor servicii inutile şi nesolicitate de acestea (elaborarea strategiei de dezvoltare locală a comunei, consultanţă în elaborarea documentaţiei de finanţare a unor proiecte etc.)“.
 
„Ulterior, în temeiul acestor contracte, inculpatul a emis facturi şi a contactat apoi reprezentanţii unităţilor administrativ-teritoriale, cărora le-a solicitat plata sumelor facturate, iar după ce, în contul SC Fatum Consulting SRL, au fost virate fondurile respective, s-au făcut plăţi către diverşi furnizori şi retrageri de bani“, conform DNA.
 
În actul de sesizare a instanţei se arată că, „în perioada de 1 ianuarie 2012 - 3 aprilie 2015, inculpatul Parpală Boris, în calitate de administrator de drept şi ulterior de fapt al SC Fatum Consulting SRL, a înregistrat în contabilitatea acesteia operaţiuni fictive şi cheltuieli nereale, diminuând astfel baza impozabilă, cu efectul prejudicierii bugetului de stat cu suma de 445.831 de lei, reprezentând impozit pe profit şi taxă pe valoare adăugată“.
 
„În cursul anului 2013, inculpatul, împreună cu SC Fatum Consulting SRL, a investit o parte din sumele obţinute ca urmare a contractelor încheiate cu cele 22 de unităţi administrativ-teritoriale, menţionate mai sus, pentru concesionarea unui teren în judeţul Constanţa, înfiinţarea unei livezi şi edificarea unei construcţii pe terenul respectiv, ascunzând astfel originea ilicită a sumelor respective. La data de 6 februarie 2014, inculpatul Parpală Boris a transmis în mod fictiv părţile sociale deţinute în cadrul SC Fatum Consulting SRL către o persoană, deşi ulterior a continuat să beneficieze de activitatea societăţii şi a continuat să efectueze operaţiuni comerciale în numele acesteia, cu scopul îngreunării urmăririi penale“, au conchis procurorii.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Curtea Supremă, decizie definitivă pentru un fost inspector din Consiliul Județean Constanța

18 Oct 2021 811

Firma care a prestat „servicii inutile şi nesolicitate“ pentru 22 de primării din Constanța, dizolvată

23 Sep 2021 1473

Au încetat raporturile de muncă dintre condamnatul Boris Parpală și Consiliul Județean Constanța

01 Jul 2021 1247

Cinci ani cu executare în primă instanță pentru fostul șef al Direcţiei pentru Agricultură Constanţa. Pronunțarea în apel, amânată

18 May 2021 1659

Cinci ani cu executare în primă instanță pentru un fost inspector din CJC. Decizia finală va fi luată peste câteva zile

08 May 2021 1195

Închisoare cu executare, în primă instanță, pentru un fost inspector al CJC. Procesul continuă la Curtea de Apel

29 Mar 2021 1789

Este nevoie de un al treilea judecător în dosarul unui fost inspector al Consiliului Județean Constanța

22 Dec 2020 1082

Judecata în dosarul lui Boris Parpală a început la Curte cu o amânare

30 Oct 2020 1395

Dosarul lui Boris Parpală, fost inspector CJC, a ajuns la Curtea de Apel. Când va avea loc primul termen

22 Jul 2020 1028

Fostul șef al uneia dintre cele mai importante instituţii din Constanţa a luat cu executare în primă instanță. Judecătorii și-au motivat decizia

16 Jul 2020 2203

Zeci de primării din Constanţa ar fi beneficiat de servicii inutile Procurorii Anticorupţie nu sunt mulţumiţi de condamnarea lui Boris Parpală (document)

03 Feb 2020 2267

Fost inspector al Consiliului Județean Constanța Boris Parpala, condamnat la închisoare cu executare

23 Jan 2020 4033

DNA l-a trimis în judecată pe Boris Parpală, fost inspector al CJC. Dosarul a primit al 36-lea termen

30 Jan 2019 2033

Procesul lui Boris Parpală, fost inspector CJC şi director al Direcţiei pentru Agricultură, amânat

25 Oct 2018 1409

Boris Parpală, fost inspector în cadrul CJC, trimis în judecată de către DNA Constanţa. S-a stabilit un nou termen

13 Jul 2018 1478