Fost jandarm condamnat pentru încălcarea consemnului! Și-ar fi lăsat obiectivul nesupravegheat
Judecătorii de la Tribunalul Militar Iași au decis condamnarea în primă instanță a unui fost jandarm din Bacău acuzat de încălcare a consemnului.
 
Cel în cauză a luat un an și șase luni de închisoare cu suspendare, însă decizia nu este una definitivă!
 
Inculpatul este acuzat că, în iunie 2022, în timpul executării serviciului de pază la postul de pază al unei judecătorii, inculpatul ar fi încălcat regulile serviciului de pază, lăsând obiectivul nesupravegheat și consumând alcool.
 
Conform magistraților, după ce i s-au adus la cunoștință acuzațiile, inculpatul a arătat că înțelege să recunoască comiterea faptelor în modalitatea descrisă în actul de sesizare și că solicită judecarea cauzei potrivit procedurii simplificate.
 
Totodată, inculpatul a precizat că, în ipoteza în care va fi găsit vinovat, este de acord să presteze muncă neremunerată în folosul comunității.
 
Potrivit motivării judecătorilor, în cuprinsul referatului de evaluare psiho-socială se reține că inculpatul a săvârșit fapta penală pe fondul consumului sistemic de alcool coroborat cu vulnerabilitatea emoțională și diminuarea simțului responsabilității. Inculpatul prezintă un risc mediu de reiterare a comportamentului infracțional.
 
„Faptul că a avut o problemă legată de consumul de alcool, cunoscută în cercul de apropiați este însă o certitudine. Faptul că a apelat la consiliere psihologică din proprie inițiativă este o dovadă certă a faptului că inculpatul a conștientizat că are nevoie de sprijin extern și specializat pentru a o gestiona“, conform motivării.

 
Pe de altă parte, instanța reține, cu titlu de circumstanțe personale nefavorabile inculpatului faptul că acesta a avut o atitudine necooperantă la începutul anchetei, nerăspunzând chemărilor organelor judiciare, ceea ce a condus la necesitatea privării temporare de liberate sub forma reținerii (ordonanța de reținere din data de 28.06.2022).
 

„Tot astfel, potrivit declarației martorului (...), inculpatul a susținut că ar beneficia de protecție, întrucât o rudă a sa (unchi) este magistrat în cadrul Tribunalului Militar București. Din acest comportament derivă o atitudine de sfidare față de organele justiției și de auto-poziționare mai presus de acestea. Tot din declarațiile martorilor audiați rezultă că inculpatul a mai fost nemulțumit de respingerea solicitărilor sale de a fi schimbat din tură, motivat de starea de sănătate precară a mamei sale care, în cele din urmă, a decedat“, se mai arată în motivare.
Instanţa apreciază că pedeapsa ce urmează a fi aplicată inculpatului se justifică atât pentru reeducarea inculpatului, cât şi pentru menţinerea ordinii de drept, având rolul de a-i atrage inculpatului atenţia asupra caracterului antisocial al faptelor sale şi de a-l determina pe viitor să se abţină de la astfel de conduite.
 
Potrivit art. 415 alin. (1) Cod penal, infracţiunea de încălcare a consemnului se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani ani sau cu amendă.
 
Raportat la gravitatea crescută a faptei pentru care este cercetat inculpatul militar în rezervă, instanța apreciază că se impune condamnarea acestuia la o pedeapsă cu închisoarea într-un cuantum mediu, respectiv de 1 an și 6 luni închisoare.
 
În ceea ce privește executarea pedepsei aplicate în cauză, constatând îndeplinite condițiile prevăzute la art. 91 alin. 1 Cod penal, respectiv că pedeapsa aplicată este de cel mult 3 ani, inculpatul nu este recidivist, este o persoană integrată în societate, și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată ȋn folosul comunității, iar ȋn raport de conduita avută ulterior săvârșirii faptelor, de împrejurarea că acesta a urmat din proprie inițiativă un program de reabilitare legat de consumul de alcool,  instanța apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă și chiar fără executarea acesteia inculpatul nu va mai comite infracțiuni.
 
În acest fel, prin prisma obligațiilor pe care instanța i le va impune inculpatului, apreciază instanța că acesta se va putea reintegra social și fără executarea unei pedepse în regim de detenție.
 
Instanța mai apreciază că prin supravegherea inculpatului și prin urmarea de programe de reintegrare socială, prin planul de supraveghere ce urmează a fi stabilit de instanță prin obligațiile de mai jos, se exercită în concret un control permanent în privința inculpatului, astfel că sunt îndeplinite funcțiile preventive şi educative ale sancțiunii.
 
Decizia nu este una definitivă!
 
Foto cu rol ilustrativ.

Sursa: portal instanțe de judecată și rejust.ro
 
Măsurile dispuse în cauză reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, și nu înfrâng în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție de care beneficiază persoanele supuse cercetărilor.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Accident în drum spre vacanță!
Două tinere au murit pe drumul ce leagă Tulcea de Constanța! Sentință definitivă

 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Caz șocant la Pecineaga! Cazul ofițerului MApN în rezervă, condamnat pentru viol, amânat pentru luna iunie

08 Apr 2023 1481

Pieton accidentat mortal de un autobuz al Armatei Române, la Constanța. Sentință definitivă

27 Mar 2023 2215

Fost jandarm constănțean, condamnat pentru corupere sexuală a minorilor

18 Mar 2023 1403

Constanța. Ofițer MApN în rezervă, condamnat pentru viol!

10 Mar 2023 2569

Militar din Constanța, condamnat pentru conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului!

06 Jan 2023 1596

Toate visau la căsătorie! Mai multe femei din Constanța, păcălite de un fals militar american! Decizie definitivă

31 Dec 2022 15390

UM 01556 Mangalia, parte civilă Militar condamnat pentru delapidare în formă continuată

14 Jun 2022 2175

68 de ani de când s-a stins din viaţă, la închisoarea comunistă Jilava, monseniorul Vladimir Ghika, diplomat, scriitor şi preot greco-catolic

17 May 2022 972

Un militar băut a intrat cu mașina într-un microbuz, pe podul de la Năvodari, în 2019. Ce alcoolemie avea și ce pedeapsă a primit

28 Apr 2022 3021

Medic militar, condamnat definitiv pentru luare de mită!

16 Apr 2022 2357

Cinci ani cu executare! Militar din Tulcea, condamnat definitiv la Constanța!

01 Mar 2022 4736

Angajat al Poliției Militare din Tulcea, condamnat pentru trafic de droguri. Ce se întâmplă cu dosarul

14 Jan 2022 1661

Astăzi se împlinesc 32 de ani de la executarea soţilor Ceauşescu la Târgoviște

25 Dec 2021 2934

Militar de la UM 01853 Capu Midia, prins băut la volan!

11 Nov 2021 3166

Fost angajat al Poliției Militare din Tulcea, în arest la Constanța

15 Oct 2021 2624