Fost jandarm condamnat pentru încălcarea consemnului! Și-ar fi lăsat obiectivul nesupravegheat




Judecătorii de la Tribunalul Militar Iași au decis condamnarea în primă instanță a unui fost jandarm din Bacău acuzat de încălcare a consemnului.
 
Cel în cauză a luat un an și șase luni de închisoare cu suspendare, însă decizia nu este una definitivă!
 
Inculpatul este acuzat că, în iunie 2022, în timpul executării serviciului de pază la postul de pază al unei judecătorii, inculpatul ar fi încălcat regulile serviciului de pază, lăsând obiectivul nesupravegheat și consumând alcool.
 
Conform magistraților, după ce i s-au adus la cunoștință acuzațiile, inculpatul a arătat că înțelege să recunoască comiterea faptelor în modalitatea descrisă în actul de sesizare și că solicită judecarea cauzei potrivit procedurii simplificate.
 
Totodată, inculpatul a precizat că, în ipoteza în care va fi găsit vinovat, este de acord să presteze muncă neremunerată în folosul comunității.
 
Potrivit motivării judecătorilor, în cuprinsul referatului de evaluare psiho-socială se reține că inculpatul a săvârșit fapta penală pe fondul consumului sistemic de alcool coroborat cu vulnerabilitatea emoțională și diminuarea simțului responsabilității. Inculpatul prezintă un risc mediu de reiterare a comportamentului infracțional.
 
„Faptul că a avut o problemă legată de consumul de alcool, cunoscută în cercul de apropiați este însă o certitudine. Faptul că a apelat la consiliere psihologică din proprie inițiativă este o dovadă certă a faptului că inculpatul a conștientizat că are nevoie de sprijin extern și specializat pentru a o gestiona“, conform motivării.

 
Pe de altă parte, instanța reține, cu titlu de circumstanțe personale nefavorabile inculpatului faptul că acesta a avut o atitudine necooperantă la începutul anchetei, nerăspunzând chemărilor organelor judiciare, ceea ce a condus la necesitatea privării temporare de liberate sub forma reținerii (ordonanța de reținere din data de 28.06.2022).
 

„Tot astfel, potrivit declarației martorului (...), inculpatul a susținut că ar beneficia de protecție, întrucât o rudă a sa (unchi) este magistrat în cadrul Tribunalului Militar București. Din acest comportament derivă o atitudine de sfidare față de organele justiției și de auto-poziționare mai presus de acestea. Tot din declarațiile martorilor audiați rezultă că inculpatul a mai fost nemulțumit de respingerea solicitărilor sale de a fi schimbat din tură, motivat de starea de sănătate precară a mamei sale care, în cele din urmă, a decedat“, se mai arată în motivare.
Instanţa apreciază că pedeapsa ce urmează a fi aplicată inculpatului se justifică atât pentru reeducarea inculpatului, cât şi pentru menţinerea ordinii de drept, având rolul de a-i atrage inculpatului atenţia asupra caracterului antisocial al faptelor sale şi de a-l determina pe viitor să se abţină de la astfel de conduite.
 
Potrivit art. 415 alin. (1) Cod penal, infracţiunea de încălcare a consemnului se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani ani sau cu amendă.
 
Raportat la gravitatea crescută a faptei pentru care este cercetat inculpatul militar în rezervă, instanța apreciază că se impune condamnarea acestuia la o pedeapsă cu închisoarea într-un cuantum mediu, respectiv de 1 an și 6 luni închisoare.
 
În ceea ce privește executarea pedepsei aplicate în cauză, constatând îndeplinite condițiile prevăzute la art. 91 alin. 1 Cod penal, respectiv că pedeapsa aplicată este de cel mult 3 ani, inculpatul nu este recidivist, este o persoană integrată în societate, și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerată ȋn folosul comunității, iar ȋn raport de conduita avută ulterior săvârșirii faptelor, de împrejurarea că acesta a urmat din proprie inițiativă un program de reabilitare legat de consumul de alcool,  instanța apreciază că aplicarea pedepsei este suficientă și chiar fără executarea acesteia inculpatul nu va mai comite infracțiuni.
 
În acest fel, prin prisma obligațiilor pe care instanța i le va impune inculpatului, apreciază instanța că acesta se va putea reintegra social și fără executarea unei pedepse în regim de detenție.
 
Instanța mai apreciază că prin supravegherea inculpatului și prin urmarea de programe de reintegrare socială, prin planul de supraveghere ce urmează a fi stabilit de instanță prin obligațiile de mai jos, se exercită în concret un control permanent în privința inculpatului, astfel că sunt îndeplinite funcțiile preventive şi educative ale sancțiunii.
 
Decizia nu este una definitivă!
 
Foto cu rol ilustrativ.

Sursa: portal instanțe de judecată și rejust.ro
 
Măsurile dispuse în cauză reprezintă o etapă a procesului penal, conform Codului de procedură penală, și nu înfrâng în niciun fel principiul prezumției de nevinovăție de care beneficiază persoanele supuse cercetărilor.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Accident în drum spre vacanță!
Două tinere au murit pe drumul ce leagă Tulcea de Constanța! Sentință definitivă

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fostul paramedic acuzat că ar fi atins și masat sânii unei femei, într-o ambulanţă SMURD, nemulțumit de pedeapsă!

12 Apr 2024 544

Mai multe femei din Constanța, păcălite de un fals militar american! Condamnare definitivă

10 Apr 2024 854

VIDEO Accident mortal la Kogălniceanu! Militar condamnat, la Constanța, cu executare, iar un civil cu suspendare

20 Mar 2024 2589

Justiție Constanța Ofițer MApN în rezervă, condamnat definitiv pentru viol!

22 Nov 2023 1287

Armă furată dintr-o unitate militară din Mamaia! Judecata s-a terminat! Când se va da decizia finală

15 Nov 2023 2287

Colonel Florişteanu Petru Marcel, condamnat pentru tentativă la agresiune sexuală

13 Nov 2023 1273

Constanța. Dosarul care a cutremurat sistemul militar din România, amânat în instanță

15 Oct 2023 1310

Ce se întâmplă cu dosarul armei furate dintr-o unitate militară din Mamaia. Anunțul judecătorilor din apel

27 Aug 2023 872

Primele condamnări în dosarul armei furate dintr-o unitate militară din Mamaia, contestate!

10 Aug 2023 1315

VIDEO. Incident unic în Armata României! Primele condamnări în dosarul armei furate dintr-o unitate militară din Mamaia!

16 Jul 2023 3962

Sentință definitivă în cazul unui fost jandarm din Constanța, acuzat de corupere sexuală a minorilor!

01 Jul 2023 1606

Caz șocant la Pecineaga! Cazul ofițerului MApN în rezervă, condamnat pentru viol, amânat pentru luna iunie

08 Apr 2023 1805

Pieton accidentat mortal de un autobuz al Armatei Române, la Constanța. Sentință definitivă

27 Mar 2023 2763

Fost jandarm constănțean, condamnat pentru corupere sexuală a minorilor

18 Mar 2023 1844

Constanța. Ofițer MApN în rezervă, condamnat pentru viol!

10 Mar 2023 2966