Fost ofițer din IPJ acuzat de abuz în serviciu Secția de combatere a corupției din DNA, veste neplăcută la Constanța! (DOCUMENT)

 
 
  • Marius Paul Constantinescu, fost ofițer din IPJ Constanța este suspectat de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă calificată.
  • În cauză omul de afaceri Virgil Dulea (de la casa de amanet Garant) are calitatea de parte civilă
  • Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
Veste neplăcută pentru procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției! Tribunalul Constanța a constatat nulitatea ordonanţei nr. 36/P/2022 din 07.04.2022 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcția Națională Anticorupție, Secția de combatere a corupției, prin care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpatul Marius Paul Constantinescu, fost ofițer de poliție în cadrul IPJ Constanța - Serviciul de Investigare a Fraudelor, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă calificată.
 
Mai departe, instanța a constatat nulitatea declarației dată de Constantinescu Paul Marius din 07.04.2022 şi a rechizitoriului nr. 36/P/2022 din 02.05.2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcția Națională Anticorupție, Secția de combatere a corupției.
 
Tribunalul Constanța a dispus comunicarea de îndată a prezentei încheieri Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Direcția Națională Anticorupție, Secția de combatere a corupției, procurorul urmând a comunica în termen de 5 zile judecătorului de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei, pentru refacerea, cu respectarea dispoziţiilor legale, a actelor procesuale lovite de nulitate. 
 
Marius-Paul Constantinescu, la data presupusei fapte ofițer de poliție în cadrul IPJ Constanța - Serviciul de Investigare a Fraudelor, a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție - Secția de combatere a corupției.
 
În cauză omul de afaceri Virgil Dulea (de la casa de amanet Garant) are calitatea de parte civilă
 
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
 

În perioada faptelor, fiind ofițer de poliție pentru care astfel de infracțiuni, în baza prev. art.13 lit. b din OUG nr.43/2002 sunt de competența DNA, Constantinescu Marius-Paul ar fi obținut pentru sine foloase materiale necuvenite constând în bijuteriile înlocuite, în cantitate de 14. 661,11 g (14,661 kg), ce au fost schimbate de el cu obiecte din piatră, lemn, sticlă, sârmă sub forma agrafelor de păr şi alte materiale decât aurul sau argintul.
 
Conform actului de sesizare a instanței, Marius-Paul Constantinescu fost ofițer de poliție judiciară desemnat să efectueze activitatea de cercetare penală în dosarul ce a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța la nr.(.....)/2007, reunit la dosarul nr.(.....)/2007 al aceleiași unități de parchet, având ca obiect plângerea formulată de Agenția Națională de Administrare Fiscală - D.G.F. Constanța împotriva S.C. I.F.N. (.....) SRL și (.....), sub aspectul infracțiunilor de evaziune fiscală și spălarea banilor.


 
„Constantinescu Marius-Paul, în exercitarea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu, încălcând dispozițiile art.31 alin.2 din Legea nr.218/2002, privind organizarea și funcționarea Poliției Române, în sensul că avea obligația să respecte drepturile și libertățile fundamentale ale omului prevăzute de lege și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului, în concret având obligația de respectare a dreptului de proprietate, și dispozițiile art.25 al.1 din OUG Pagină 3 din 5 nr.190/2000 privind regimul metalelor prețioase și pietrelor prețioase în România, care stabilesc că metalele prețioase se depun la unitățile de trezorerie ale Ministerului Finanțelor Publice, cu consecința prejudicierii persoanei vătămate (.....), care susține că a suferit un prejudiciu mai mare de 2.000.000 lei. (.....) a învederat că valoarea bijuteriilor din aur ce au fost înlocuite, în cantitate de 14, 661.11 kg, este de 400.000 euro“.
 

„Concret“, spun procurorii, „Constantinescu Marius-Paul a înlocuit obiectele din metal galben, respectiv bijuteriile ridicate de la (.....) cu prilejul percheziției domiciliare efectuate în perioada 27-29 septembrie 2007, cu obiecte din metal comun, lemn, plastic sau alte materiale, înlocuirea bijuteriilor având loc în perioada 29.09.2007 –11.12.2007, până la finalizarea procedurii de predare la Trezoreria mun.Constanța a celor primite efectiv de trezorerie, în contextul în care pentru alte obiecte decât bijuteriile ridicate de la percheziția domiciliară, în cantitate de 14, 661.11 kg, a existat refuz de primire din partea trezoreriei“.
 
„În perioada 29.09.2007 – 11.12.2007, când a săvârșit infracțiunea de abuz în serviciu, constând în înlocuirea bijuteriilor din metal galben cu obiecte din alte materiale, acestea s-au aflat în gestionarea, administrarea și conservarea ofițerului de poliție judiciară Constantinescu Marius-Paul, desemnat să efectueze cercetarea penală în dosarul penal în care s-a efectuat, între 27-29 septembrie 2007, percheziția domiciliară la locuința lui (.....), în mun. Constanța, (.....), și a avut drept consecință reintroducerea în circuitul civil a obiectelor din aur“, se mai arată în actul de sesizare a instanței.
 
„Obiectele aflate în cei 7 saci sigilați cu ocazia percheziției domiciliare au fost predate la data de 29.09.2007 de către lucrătorii de poliţie judiciară din cadrul I.P.J. Constanţa, Serviciul de Investigare a Fraudelor la (.....) ., Sucursala Constanţa, casierului şef (.....) , motiv pentru care data menționată se reține ca fiind limita de timp de la care s-a comis infracțiunea de abuz în serviciu, până în ziua de 11.12.2007 (vol.23. f.154), când s-a finalizat procedura de predare către Trezoreria mun. Constanța“, potrivit rechizitoriului.
 
Magistrații mai arată că „în inventarul nr. (.....) din 11 decembrie 2007 prin care I.P.J. Constanţa, reprezentată de Constantinescu Marius-Paul, a predat către Trezoreria Constanţa cantitatea de 4070,13 grame bijuterii şi cantitatea de 1192,75 grame fragmente este consemnată şi următoarea mențiune: „se restituie deponentului: bijuterii din metal comun, bijuterii de aur de titlu inferior, bijuterii din metal comun acoperit cu aur, pietre şi alte resturi în cantitate de 14, 661.11 kg“.
 
„Această cantitate de 14, 661.11 kg, refuzată la primire de către trezorerie, a fost depusă la Camera de Corpuri Delicte a I.P.J. Constanţa la data de 7 ianuarie 2008, conform dovezii seria (.....) (vol. 23, f. 96), de către ofiţerul de poliţie Constantinescu Marius-Paul. Constantinescu Marius-Paul, a înlocuit 14, 661.11 kg bijuterii din metal galben cu obiecte din piatră, lemn, sticlă, sârmă sub forma agrafelor de păr şi alte materiale comune“, mai arată anchetatorii.
 
„Din cantitatea totală de obiecte din metal galben și bijuterii se reține că a fost înlocuită de ofițerul de poliție Constantinescu Marius-Paul, în mun. Constanța, în perioada 29.09.2007 – 11.12.2007, cantitatea de 14, 661.11 kg cu obiecte din piatră, lemn, sticlă, sârmă sub forma agrafelor de păr şi orice alt material, altul decât aurul sau argintul“, conform procurorilor.
 
În cauza în care Dulea a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța și a fost achitat definitiv, Tribunalul Constanţa a dispus restituirea către el a cantității de 137.174,52 gr de aur, din care cantitatea de 122.513,75 gr. se afla depusă la Trezoreria mun. Constanţa, conform proceselor verbale indicate în sentință.
 
„Potrivit acestei sentințe penale cantitatea de 14.661 g figurează depusă la Camera de Corpuri Delicte a Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa. Sentința penală a Tribunalului Constanţa a fost apelată de către Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală - Direcţia Generală Regională a Finanțelor Publice Galaţi, reprezentată de Administrația Județeană a Finanțelor Publice Constanţa. Prin decizia penală din 11 aprilie 2019, pronunţată de Curtea de Apel Constanţa - Secţia penală, s-au respins apelurile declarate. Procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție, au conchis procurorii.

 
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
 
PRECIZĂRI
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Citește și
 
Tribunalul Constanța a respins azi acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Valeriu Iorga cu DNA Constanța
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DNA Începe procesul unui fost ofițer din IPJ Constanța acuzat de abuz în serviciu! (DOCUMENT)

05 Apr 2023 7656

„Pastilă amară“ pentru Secția de combatere a corupției din DNA, la Tribunalul Constanța! Dosarul, la Curtea de Apel (DOCUMENT)

30 Jan 2023 1176

Fost ofițer din IPJ Constanța acuzat de abuz în serviciu! Se cere refacerea rechizitoriului! DNA se opune

02 Dec 2022 2469

Fost ofițer din IPJ Constanța, trimis în judecată de DNA! Dosarul, restituit la procuror

24 Nov 2022 1598

Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate sesizată în cazul împrejmuirii terenurilor de pe malul lacului Siutghiol! Afaceristul Virgil Dulea somat să facă dovada statutului amplasamentelor (DOCUMENTE)

10 Oct 2022 2221

Fost ofițer din IPJ Constanța, trimis în judecată de DNA! Cercetarea judecătorească, finalizată în cameră preliminară (DOCUMENT)

29 Jul 2022 3500

Fost ofițer din IPJ Constanța, trimis în judecată Detalii neștiute până acum din dosarul celor aproape 15 kilograme de bijuterii schimbate cu piatră, lemn, sticlă și sârmă (DOCUMENT)

18 May 2022 5986

Oficial, de la DNA Ofițer de la Investigarea Fraudelor, din IPJ Constanța - la data faptelor, trimis în judecată!

12 May 2022 2088

Kilograme de aur, ridicate în urma percheziției! Polițist din Constanța, trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție

12 May 2022 13691

Virgil Dulea, de la casa de amanet Garant, victorie în instanță. Decizia nu este definitivă

23 Apr 2021 3202

Omul de afaceri constănţean Virgil Dulea a fost achitat definitiv

12 Apr 2019 4169

Achitarea omului de afaceri Virgil Dulea, de la casa de amanet Garant, amânată pentru 2019

17 Dec 2018 2208

Virgil Dulea, de la casa de amanet Garant, achitat. Apelul dosarului, amânat pentru septembrie

05 Jul 2018 2678

Un cunoscut om de afaceri din Constanţa a fost achitat. Judecătorii şi-au motivat decizia

29 Mar 2018 5228

Monitorul OficialIFN Garant Grup Credite SRL are un nou administrator

16 Feb 2018 2297